A helyettes államtitkár elárulta, miért nőnek a bérek

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy emelni kell a munkavállalók béreit ahhoz, hogy megtartsák őket, a piac kezdi beárazni a munkaerő-keresletet, mondta Simon Attila munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár az M1-en.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára elmondta, hogy az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal nőttek a reálbérek, amelyek

41 hónapja folyamatosan emelkednek.

Az okok között említette, hogy

  • továbbra is nagyon alacsony az infláció,
  • szinte nincs áremelkedés, illetve
  • január 1-jétől 16 százalékról 15-re csökkent a személyi jövedelemadó (szja).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva közölte, hogy a fegyveres testületek illetményemelése, illetve a szociális ágazatban végrehajtott béremelések hatása megjelent az adatokban, a vállalkozói szférában csaknem 7 százalékos a reálbér-növekedés, míg a közszférában mintegy 12 százalék.

Simon Attila elmondta, hogy általában az év végi jutalmazások mindig reálbérek emelkedését eredményezik, így optimista az idei teljes éves reálbér-növekedést tekintve.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint

a közfoglalkoztatás hatását beszámítva 7,5 százalékkal, anélkül 8,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek január-májusban.

Az NGM kiemelte, hogy a versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – rekordmértékű, csaknem 79 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 májusához képest.