Gyömrőn elszaladtak a telekárak

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
A családi ház építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterára a fővárosban 13 százalékkal, 39,5 ezer forintra emelkedett december vége óta. Az ország többi részében azonban vegyesen alakultak a telekárak: Vas megyében drágultak, Pest megyében stagnáltak, míg Győr-Moson-Sopronban olcsóbbak lettek. Továbbra is jelentős a különbség a lakóövezeti és a külterületi telkek árai között.
Vágólapra másolva!

A telekpiacon is érzékelhető élénkülés következett be az elmúlt hónapokban. A kínálat jelentősen nőtt országszerte, ezzel párhuzamosan az árak is nőttek a múlt év végéhez képest. Budapesten a telkek átlagos négyzetméterára 39,5 ezer forint volt, ami 13 százalékos drágulást jelent a tavaly decemberi árszinthez képest – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A csok pörgetheti a telekpiacot

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a kínálat is jelentősen megnőtt, májusban 45 százalékkal több budapesti telek keresett gazdát, mint a múlt év végén. “A telkek árait az év legelején még csak a lakásépítéseket tervező beruházók mozgatták, de az elmúlt egy-két hónapban a nagycsaládosok jelenléte is érezhetővé vált a piacon. Ők elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmények igénybevételével szeretnének saját családi házat építeni” – mondta a szakember.

A telekárak összességében 13 százalékkal nőttek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vas megyében például 33 százalékkal 8 ezer forintra emelkedett a telkek átlagos négyzetméterára, Bács-Kiskunban 20 százalékkal 6 ezer forintra nőtt az átlagár a kínálati piacon. Ezzel szemben Pest megyében stagnáltak az árak, májusban átlagosan ugyanúgy 12 ezer forintba került egy négyzetméter, mint december végén. Győr-Moson-Sopron megyében csökkentek az árak, mégpedig 25 százalékkal 15 ezer forintra, és Fejérben is olcsóbbak lettek a telkek, az átlagos négyzetméterár ebben a megyében 6 százalékkal 8 ezer forintra mérséklődött.

Göd és Gyömrő elszaladt

A fővárosi agglomerációban is felemásan alakultak a telekárak december óta. Míg Gödön december végéhez képest 70 százalékkal 17 ezer forintra nőtt a telkek átlagos négyzetméterára,

Gyömrőn pedig 60 százalékos drágulás következett be,

közben Szigetszentmiklóson például 5 százalékkal 10,5 ezer forintra, Törökbálinton pedig 25 százalékkal 15 ezer forintra mérséklődött a telkek négyzetméterára a kínálati piacon. “Azoknak, akik családi ház építése céljából vásárolnának telket, mindenképpen érdemes lehet az agglomeráció dél-budai részén - Biatorbágyon, Budaörsön, Érden, Százhalombattán és Törökbálinton - is körülnézni, mivel ezeken a településeken szinte kivétel nélkül csökkentek vagy stagnáltak a telekárak” - elemezte a lehetőségeket Balogh László.