Karcagon is mindent elbírt a papír

Dobrossy István Karcag, 2015. április 16.
Dobrossy István ügyvéd (j2) a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. károsultjai számára tartott jogi tanácsadással egybekötött tájékoztatón a karcagi városházán 2015. április 16-án. Korábban kétmilliárd forint körülire b
Karcag, 2015. április 16. Dobrossy István ügyvéd (j2) a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. károsultjai számára tartott jogi tanácsadással egybekötött tájékoztatón a karcagi városházán 2015. április 16-án. Korábban kétmilliárd forint körülire becsülték azt az összeget, amely a fő tevékenységként utazási irodaként működő, de pénzügyi tevékenységet is folytató társaságnál eltűnhetett. Az ügyvéd szerint a kár 20 milliárd forint is lehet. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
A Kun-Mediátor Kft. károsultjainak ügyvédje szerint a számlavezető bankoknak észre kellett volna venniük a pénzmosásra utaló jeleket. Dobrossy István nagyon furcsának tartja azt, ami Karcagon történt.
Vágólapra másolva!

Több mint tíz éve tarthat az a csalássorozat, amire kedden derült fény Karcagon. A Kun-Mediátor Kft. három-négymilliárd forintot - egyes becslések szerint 20 milliárd forintot - is eltüntethetett. A cég több olyan pénzügyi tevékenységet is végzett, amire semmilyen engedélye nem volt.

A papír mindent elbír

Az ügy Dobrossy István, a károsultak ügyvédje szerint azért most bukott ki, mert a becsapottak a brókerbotrányok miatt elkezdtek aggódni, hogy nincs jó helyen a pénzük.

A Kun-Mediátornak pénzügyi tevékenységre nem volt engedélye Forrás: Facebook

Ám a korábban a nagy hozamban reménykedő károsultak nem kapták meg a pénzüket. Kaptak egy papírt, amin az szerepelt, hogy egy év alatt újabb 20-23 százalékot fialt a pénzük. „A papír mindent elbírt” – mondta az ügyvéd. A károsultak számára a héten az is kiderült, hogy a pénzükhöz egyáltalán nem férhetnek hozzá.

Szájhagyomány útján

Dobrossy István furcsállja, hogy Karcagon senkinek nem szúrt szemet az, amit a Kun-Mediátor Kft. csinált. Kisvárosról van szó, a magas hozam pedig, amivel a Kun-Mediátor csábította az ügyfeleit, szájhagyomány útján terjedt.

Az ügyvéd azt mondta, az ügyfelei név szerinti feljelentést tettek a cég vezetői ellen, a nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le. Mivel a károsultak folyamatosan jelentkeznek, nehéz megbecsülni, hogy mekkora összeggel tűnhetett el Dobrai Sándorné és családja.

A bankok felelősségét is vizsgálni kell

Azoknak a bankoknak a felelősségét is fel kell tárni, amelyeknél a Kun-Mediátor Kft. a pénzügyeit intézte - mondta Dobrossy István. A számlavezető bankoknak a pénzmosásra utaló jeleket látniuk kellett volna, és jelenteni a hatóságoknak. Ha egy cég számláján megjelenik több százmillió forint, akkor annak gyanúsnak kell lennie, mondta az ügyvéd.

Dobrossy István a Kun-Mediátor károsultjainak tartott jogi tanácsadást Forrás: MTI/Bugány János

A kft.-nek két tagja van, a 2013. december 31-ei mérleg szerint a saját tőkéje 24 millió forint körüli, sem eszköz-, sem pedig forrásoldalon nincs meg az a vagyon, amelyet a károsultak befizettek. A pénz mozgása cégen kívül, de a cég nevén történt - mondta Dobrossy István. Az ügyvéd szerint hosszú idő lesz, mire a károsultak visszakaphatják megtakarításaikat. „Azt tanácsolom a Kun-Mediátor Kft. szökésben lévő tulajdonosának, hogy jöjjön haza, és működjön együtt a hatóságokkal” – mondta az ügyvéd.

Dobrossy Istvánnál szerda óta folyamatosan jelentkeznek a károsultak, van, akinek 1-2 millió forintja ragadt a Kun-Mediátornál, és van, akinek több százmillió forintja nincs meg. Dobrossy István arra a kérdésre, hogy hány Kun-Mediátor Kft.-s károsultja van, azt mondta, az ügyvédi titoktartás miatt erre nem válaszolhat.

A trükk

A Kun-Mediátor Kft. azt mondta ügyfeleinek, hogy valutaváltáshoz kell a pénz. Az ügyfelek a cég számlájára utalták forintjaikat, amiért cserébe papíron devizát adott Dobrai Sándorné. Az erről szóló szerződésekben szerepelt a megtakarítás nagysága, a garantált kamat és a deviza árfolyama is, amelyen az átváltás történt.

Dobrai Sándorné Forrás: police.hu

Dobrai Sándorné és családja eltűnt

A 64 éves asszony és családja a gyanú szerint akár több milliárd forintot is sikkaszthatott, mintegy 200 ügyfelet károsítva ezzel meg. Dobrai Sándorné kedd óta nem adott életjelet magáról.