A Kun-Mediátor körmére néz a kormány

Lázár János sajtótájékoztató 2015.04.09.
Vágólapra másolva!
Április 22-én tárgyal a kormány a Kun-Mediátor ügyéről, így azt sem lehet még tudni, mi lesz a károsultakkal, hasonlóan a Hungária Értékpapír Zrt.-hez. Lázár János szokásos csütörtöki tájékoztatóján azt is elmondta, hogy úgynevezett Quaestor ügyintézési pontok jönnek létre a károsultak helyzetének a rendezésére. Zombor Gábor egészségügyi koncepciója pedig nem is került a kormány elé.
Vágólapra másolva!

Április 22-én tárgyalja a kormány a Kun-Mediátor ügyét – mondta portálunk kérdésére Lázár János. Az Origo is beszámolt a karcagi sikkasztásról. A sajtótájékoztatón arra nem kaptunk választ, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. károsultjainak a Quaestor-károsultakhoz hasonlóan segít-e a kormány.

Felelősség

Egy roma közösségi vezetőnek nagy a felelőssége, mert hátrányos helyzetben van, a kisebbségi vezető személyes hitele és felelőssége az átlagnál nagyobb, ezért fontos, hogy mielőbb tisztázhassák magukat – mondta Lázár az Origo kérdésére az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodását illető aggályokról.

A korábban Farkas Flórián vezette ORÖ gazdálkodását vizsgálják a számvevők Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem válaszolt ugyanakkor azon kérdésünkre, hogy ezek után megvan-e még a miniszterelnök bizalma az ORÖ korábbi elnökében, Farkas Flórián jelenlegi kormánybiztosban.

Nem tárgyaltak róla

A Zombor Gábor egészségügyi államtitkár által összeállított egészségügyi szakmai koncepciót azért nem dobhatták vissza, mert nem is került a kormány elé, a kabinet nem tárgyalta azt – válaszolta az Origo kérdésére Lázár János. Az Origo megírta: értesülésünk szerint éppen azért nem tudott a kormány elé kerülni a koncepció, mert azt előtte a Miniszterelnökségen tanácskozásra összehívott fideszes frakciótagok megtorpedózták.

Lázár János tájékoztatója több mint két órán át tartott Fotó: Polyák Attila - Origo

Fizetésemelés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elképzelései szerint 2016. július elsejétől kaphatnak magasabb fizetést a közszolgálati dolgozók. Lázár János bejelentette, erre vonatkozó javaslatát a jövő héten teszi meg a kormánynak. A tárcavezető értékelése szerint az életpályamodellek rendszere láthatóan bevált, idén júliustól a rendvédelmi dolgozók juttatása növekszik átlagosan 30 százalékkal, tavaly megindult a pedagógus-életpályamodell, és idén 6400 háziorvos is 130 ezer forinttal többet kap havonta.

Hat projektet kifogásolnak

Az Európai Bizottság a gazdaságfejlesztési operatív program három programrészének 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és három-négy olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik, a kormány megfontolja az EB javaslatait – mondta Lázár.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy a bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik, a három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint.

Lázár: Hat projektet kifogásol Brüsszel Fotó: Polyák Attila - Origo

Segítséget kér a kormány

Lázár kiemelte, hogy a felfüggesztett három programrész nettó értéke 150 milliárd forint, vagyis a 700 milliárd forintból ennyit függesztettek fel valójában, ennyinek a kifizetése még nem történt meg. Emellett a kormány az Európai Bizottság segítségét kéri, hogy kiderüljön, valóban vizsgálódott-e az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF az M4-es autópálya ügyében.

Leállították az M4-es építkezését Fotó: Bielik István - Origo

A politikus egy birtokukban lévő levélre hivatkozva azt mondta, hogy az OLAF vizsgálódhat vagy vizsgálódhatott az M4-es ügyében, és a kilométerenkénti magas ár miatt kockázatot látott a beruházásnál. Ennek az esetleges OLAF-vizsgálatnak a sorsa azonban egyelőre tisztázatlan – tette hozzá.

Nem perelnek

Lázár János emlékeztetett, hogy a kormány leállította az M4-es beruházást, majd jelezte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) már tárgyalt is két a kivitelezésben érintett külföldi cég képviselőivel, és ezt mindegyik beruházóval megteszi majd. Eddig minden alvállalkozót kifizettek, és természetesen a fővállalkozókat is kifizetik az elvégzett munka arányában – mondta.

Az M4-es kivitelezőinek esetleges kártérítését firtató kérdésre a miniszter azt mondta, a NIF arról tájékoztatta őt, hogy az eddig az infrastruktúra-fejlesztő tárgyalási meghívását elfogadó cégek nem peres úton kívánják rendezni ezt az ügyet.

Quaestor-pontok jönnek létre a megyei jogú városok és a főváros több kormányablakában Fotó: Polyák Attila - Origo

Ügyfélpontok

A megyei jogú városok kormányablakaiban legkésőbb május 6-ig felállnak azok a Quaestor ügyintézési pontok, amelyek a károsultakat segítik majd – mondta Lázár. A Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló, kedden elfogadott törvény értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást. Legkésőbb ennek kezdő időpontjáig, vagyis május 6-ig felállnak a kormányablakokban az ügyfélpontok, ezen már dolgoznak a kormánymegbízottak – mondta.

Mind a 23 megyei jogú város kormányablakaiban, Budapesten pedig a kerületi kijelölt kormányablakokban fogadják majd az ügyfeleket – tette hozzá a miniszter.

Megszakítás

Nem megszüntette, hanem megszakította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal annak a hitelnek a vizsgálatát, amit a Magyar Fejlesztési Bank folyósított a Quaestor érdekeltségébe tartozó ETO Parknak még a Gyurcsány-kormány idejében – mondta Lázár.

Lázár: A Kehi nem megszüntette, hanem megszakította a vizsgálatot az ETO Park ügyében Fotó: Polyák Attila - Origo

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a hivatal folyamatosan arra kényszerítette a pénzintézetet, hogy változtasson a hitelezési konstrukción, ami meg is történt.

Lázár szerint ma már csak egy kóceráj, amely semmit sem ér, vagy csak nagyon keveset Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Lázár megismételte, hogy a következő vizsgálatot saját maga indította el a 2008-as szerződés miatt, a feljelentést pedig idén tette az ügyben, amikor az ETO Park nem törlesztette a kamatokat.

Pengeváltások

A sajtótájékoztatón a miniszter több megjegyzést is tett a Hír Tv-re és a Népszabadságra. Lázár János beszélt a Hír Tv és a Jobbik szerinte "bimbózó kapcsolatáról", és arról, hogy a szélsőjobboldalnak is van saját sajtója.

Később egy konkrét cikkre kérdezett rá egy újságíró, mondván a Népszabadság írása egy jelentésre hivatkozott. Lázár válaszában visszakérdezett: ugye, a kérdező sem gondolja úgy 25 év után, hogy még mindig az van, hogy amit a Népszabadság ír, az már létezik is, az úgy van. Lázár később elnézést kért.