További fél évre befagyasztották az olajpiacot

olaj
Vágólapra másolva!
A ma Bécsben megtartott OPEC-ülésen a szervezet a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kitermelési kvótákon, így azok legalább hat hónapig ilyen szinten maradnak. Az olaj árfolyamában enyhe kilengést okozott a hír, de lényegében a reggeli szinteken zajlik a kereskedés. 
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) mai bécsi ülésen nem módosítottak a kitermelési kvótákon, így továbbra is 30 millió hordó olaj a napi limit - írja a CNBC. Ez 2012 óta változatlan szintet jelent. Bár a piacon voltak olyan vélekedések is, hogy az OPEC esetleg megemelheti a napi limitet, hisz például a Reuters adatai szerint májusban kb. 31,2 millió hordó volt a napi kitermelés.

Mindenesetre az olaj ára továbbra is nyomás alatt maradhat a mostani túlkínálatnak köszönhetően, hisz az alacsonyabb árak mellett mindenki próbál több olajat kitermelni és értékesíteni, hogy kompenzálja a bevételkiesést, illetve legalább megőrizze piaci részesedését.

Ali Ibrahim Naimi, a szaúdi olajminiszter - Szaúd-Arábia az OPEC-kartell legnagyobb kitermelője, a teljes OPEC-termelés mintegy harmadát adja, így a legnagyobb befolyással bír a szervezet döntéseire. Forrás: Associated Press/Ronald Zak

Az OPEC következő ülésére december 4-én kerül sor, de addig is érdekes mozzanata lehet az olajpiacnak, ha Irán is növelni fogja kitermelését. Mint ismert, az ENSZ Biztonsági Tanács június végén dönt arról, hogy feloldják-e az Iránnal szembeni szankciókat (vagy egy részüket). Ha történik előrelépés, akkor Irán is növelheti olajkitermelését.

A WTI típusú olaj mai mozgása semmi érdemlegest nem mutatott, a jegyzések 56,80 - 58,80 között ingadoztak, bár ez visszaesést jelent a hétfői 60,30-as nyitó szinthez képest. Jól látható, hogy egy fontos támasz zóna húzódik 55-56 dollár körül.

A WTI típusú olaj napos árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com, Investor.hu