Pontosították Lázár János szavait

Hiányszakmák, kétkezi munka, havi 80 ezer rakpart
Budapest, 2011. augusztus 25. Kanyar Zoltán kőműves légkalapáccsal dolgozik a hőségben a villamos sín felújítási munkálatokon a budai rakparton. A reggel 8-kor kezdődő nyolc órás műszakban dolgozók a legnagyobb melegben kénytelenek a tűző napon dolgozni. A déli órákban megdőlt a budapesti és az országos napi melegrekord. A tartós hőség miatt az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A minimálbérről nem a kormány dönt, annak összegéről a munkáltatók és munkavállalók érdekegyeztető fórumán születik majd döntés várhatóan az év utolsó hónapjaiban – tette helyre Lázár János szavait a Miniszterelnökség.
Vágólapra másolva!

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szájából a Kormányinfón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetései során születik döntés – közölte a Miniszterelnökség.

Kanyar Zoltán kőműves légkalapáccsal dolgozik a hőségben a villamossín felújításán Forrás: MTI/Beliczay László

Ugyanakkor nem zárják ki, hogy 2016-ban akár 5,5 százalékos is lehet a minimálbér összegének növekedése, hiszen: a magyar gazdaság mutatói kiválóak, és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése is alátámaszthatja ezt.

Innen indulhatunk

A Magyar Szakszervezeti Szövetség készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy véli, hogy

ennél a szakszervezet magasabb,

9 százalékos emelést szeretne elérni.


Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt javasolja, 2016-ban 9 százalékkal emelkedjen a minimálbér, amelynek összege így

114 450 forint lenne.

Az elnök olyan béremelést szeretne, amely a munkáltatóknak sem jelent jelentős többletterhet, mivel tisztában vannak azzal, hogy az munkahelyek megszűnésével járhat. Úgy vélik azonban, hogy a belső fogyasztás élénkítése érdekében szükség van egy 9 százalékos emelésre.

Ez még korai

Elhamarkodottnak tartja a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

Gaskó István, Rolek Ferenc, Dávid Ferenc és Demján Sándor Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A VOSZ főtitkára szerint a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, illetve a kormányzat munkaügyi szakembereivel szokták lefolytatni, és nem a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Dávid Ferenc nem tartja szerencsésnek, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, bemondják a végeredményt.

A munkabéreket az üzleti szférában a vállalkozók fizetik meg, ebben a szférában a kormány nem munkaadó.

Ha elfogadott jövő évi adótörvény és elfogadott költségvetés van, akkor sem a kormány, hanem a munkaadók és a versenyszféra szakszervezeteinek jogosítványa a minimálbérről való megállapodás Dávid Ferenc szerint.

A VOSZ főtitkára kiemelte: a minimálbérről általában novemberben vagy decemberben szoktak megállapodni. Év végéig változhatnak a gazdasági feltételek, akkor jobban látni a lehetőségeket, ezért túl korainak tartana egy esetleges nyári tárgyalást.