Okoskarkötő Amerika új kedvence

Fitbit okoskarkötő
Fitbit okoskarkötő
Vágólapra másolva!
Óriási szárnyalással kezdte a mai amerikia kereskedést a tőzsdén frissen debütáló okoskarkötő-gyártó cég, a Fitbit. A részvények 50 százalékos emelkedésben vannak néhány órányi kereskedés után.
Vágólapra másolva!

Eufórikus hangulatban indult a kereskedés

Már a nyitás után is 55 százalékos pluszban nyitottak a Fitbit részvényei (jelenleg 30-31 dollár között zajlik a kereskedés), miután a tőzsdei kibocsátás (IPO) során végül 20 dolláron vitték el a befektetők a 36,6 millió darab részvényt. Már a jegyzés során nagy érdekelődés alakult ki, hisz eredetileg 14-16 dolláros ársávban terveztek kibocsátani 29,9 millió darab részvényt, de aztán 17-19 dollárra emelték az ársávot és már 34,5 millió darabot értékesítettek volna a tulajdonosok. A végén pedig a korábban is említett 20 dolláros árfolyam alakult ki. Így az IPO összesen 732 millió dollárnyi forráshoz juttatta az eddigi részvényeseket, illetve a jelenlegi tőzsdei árral számolva kb. 6 milliárd dollárt ér a cég.

Barack Obama amerikai elnök is Fitbit okoskarkötőt visel a bal kezén 2015 márciusában Forrás: Getty Images

Mivel foglalkozik a Fitbit?

  • Elsősorban fitnesz karpántokat gyárt a társaság, jelenleg 6 különféle modell érhető el, 60-250 dolláros ársávban. A fő különbség közöttük az egyes funkciókban van, például GPS-vevő, folyamatos pulzusmérés, automatikus ébresztés. Emellett még okosmérleget is gyárt a társaság, ami többek között testtömeg indexet (BMI) is számít.
  • A szolgáltatásokról sem feledkezik meg a Fitbit, a karpántok tulajdonosai ugyanis 50 dolláros éves díj mellett prémium tagok lehetnek. Ennek keretében személyes online edző, és részletesebb statisztika segítségével jobban nyomon követhetik egészségügyi állapotukat, és könnyebben fejleszthetik azt.
  • Főleg az USA-ban népszerű a Fitbit, ahol 85 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, és bevételeik 75 százaléka az országból származik. Ugyanakkor világszerte közel 45 ezer üzletben lehet kapni a termékeket, köztük Magyarországon is, és aligha lenne meglepetés, ha az egészségesebb életmód térhódításával a kevésbé fejlett országokban is jobban elterjednének a Fitbit eszközei. A legfontosabb versenytársak a Garmin, a Xiaomi, a Jawbone, és a Samsung.

(Forrás: KBC Equitas - FitBit: Izgalmas befektetési sztorival jön tőzsdére)