Csoda kellene, hogy Paks II. ne legyen veszteséges

atomerőmű, Paks
Paks, 2014. augusztus 14. Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Egy az Energiaklubnak készített tanulmány szerint a Paks II. beruházás vállalatgazdaságossági szempontból akkor térülne meg, ha az erőmű élettartama alatt reálértéken a jelenleginél 75 százalékkal magasabb lenne a villamos energia nagykereskedelmi ára, és végig legalább 85 százalékos kapacitáskihasználtsággal működne. A jelenlegi körülmények közt az erőmű 5 és 6,3 milliárd euró közt lesz veszteséges, a kihasználtság függvényében.
Vágólapra másolva!

Az Energiaklub felkérésére készített Működhet-e Paks II. állami támogatások nélkül? Az erőműtársaság vállalatgazdasági közelítésben című tanulmányban Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpont vezetője vizsgálta, hogy a közösségi szabályozás alapján mikor minősül egy állami intézkedés tiltott állami támogatásnak, és ez hogyan viszonyul a paksi bővítéshez.

Ha sokkal drágább lenne az áram

A tanulmány szerint a Paks II. beruházás vállalatgazdaságossági szempontból akkor térülne meg, ha az erőmű élettartama alatt reálértéken a jelenleginél 75 százalékkal magasabb lenne a villamos energia nagykereskedelmi ára, és végig legalább 85 százalékos kapacitáskihasználtsággal működne.

Legalább 1500 milliárd forint

A nyilvánosságra hozott tanulmány összefoglalója szerint abban az esetben,

ha nem következik be tartós reálár-növekedés a villamos energia nagykereskedelmi áránál, a Paks II. projekt nem térül meg, a nettó jelenértéke -5,0 és -6,3 milliárd euró közé várható a kihasználtság függvényében.

Más szóval mai értékén kalkulálva Paks II. ekkora veszteséget jelent majd. 5 milliárd euró mai árfolyamon számolva több mint 1500 milliárd forint.

Ha nem lesz sokkal drágább az áram, Paks II ezer milliárd forintos veszteséget termel majd Forrás: MTI/Sóki Tamás

20 paramétert használt

A kutató a tanulmány bemutatásakor beszélt arról is, hogy a szigorúan vállalatgazdaságossági szempontok alapján végzett modellszámításához 20 paramétert használt, a közzétett modellszámításban lehetővé teszik a bevitt adatok módosítását, és az új információk alapján végzett számítást.