Utcára vonulnak a szülők az iskolabezárás miatt

A Raoul Wallenberg szakközépiskola  bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án A Raoul Wallenberg szakközépiskola  bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án
A Raoul Wallenberg szakközépiskola bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án
Vágólapra másolva!
Péntekre tüntetést szerveznek a Raoul Wallenberg iskola bezárása ellen – tudta meg az Origo. A szülők egy újabb fórum összehívását is kezdeményezik, odavárják a Klik vezetőjét is.
Vágólapra másolva!

Utcára vonulnak a szülők, mert a hétfői fórumon nem kaptak megnyugtató választ a Raoul Wallenberg iskola bezárásáról. A gyerekek jövője miatt aggódó szülők az Emberi Erőforrások Minisztériumánál petíciót adnának át Balog Zoltán miniszternek.

A rendőrségen már bejelentették a demonstrációt – mondta Almásy Ildikó, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola szülői munkaközösségének tagja.

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola előtt már demonstráltak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hétfői fórum kudarc volt

A szülők és a Raoul Wallenberg Szakközépiskola vezetése a hétfői, kudarcba fulladt fórum után a Klik vezetőjének, Hanesz Józsefnek írt egy levelet. Azt írták, hogy szakmailag megalapozatlannak tartják az iskolabezárásról szóló tervezetet, mivel a Raoulban zajló egészségügyi szakképzés minden ága hiányszakma, a pedagógiai szakmacsoport pedig csak a mostani szakközépiskolában biztosított.

Úgy vélik, a jogutódként kijelölt intézményekben nincsenek meg a színvonalas oktatáshoz szükséges tárgyi feltételek. A szülők azt kérik a Klik vezetőjétől, hogy egy megismételt szülői fórumon végre választ kaphassanak kérdéseikre.

Balog Zoltán üzent

Biztosan költöznie kell jelenlegi épületéből a fővárosi Raoul Wallenberg Szakközépiskolának. Hiába tiltakoztak diákok, tanárok és szülők, a Közszolgálati Egyetemnek kell a hely. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint viszont biztosan jó helyre kerülnek a diákok.

A Raoulnak biztosan költöznie kell Forrás: MTI/Soós Lajos

Jó híréhez méltó körülmények közé költözik majd a fővárosi Raoul Wallenberg Szakközépiskola - próbálta nyugtatni Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az M1 hírcsatornán a kedélyeket, miután a terv szülők, diákok és pedagógusok heves tiltakozását is kiváltotta.

Menni kell

Az biztos, hogy a mintegy 1200 tanulónak és száz dolgozónak máshol kell kezdenie a következő tanévet. A miniszter ugyanakkor jelezte, végleges döntés még nincs, viszont azon lesznek, hogy a pedagógiai munka és teljesítmény ne kerüljön méltatlan körülmények közé.

Megfordult velük a világ

"Ki fogja nevelni a gyerekeiteket? Ki fog ápolni benneteket?" - írták tiltakozásul a molinóikra hétfőn a szakközépiskola diákjai. Az Origo tudósításából kiderült, döntés még nincs az iskola bezárásáról, de a fenntartó Klik a szülők véleményét kéri arról a kormányhatározatról, amire már márciusban rábólintottak.

A hétfői szülői fórum kudarcba fulladt a Raoul Wallenberg Szakközépiskolában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A diákok, a szülők és a pedagógusok értetlenül fogadták a hírt. Egy hét alatt megfordult a világ az iskolával, miután kiderült, hogy a kormány úgy döntött, átszervezi az intézményt. A Ludovika téri iskola bezár, a diákokat és tanáraikat pedig Budapest hat különböző iskolájában helyezik majd el.

Itt tanítottak meg újraéleszteni

- mondta a könnyeivel küszködő tizenkettedikes diák az Origónak a hétfői fórum után. "Itt tanítottak meg újraéleszteni, és én megmentettem a húgom életét" – mondta Balogh Katalin. "Ennek az iskolának köszönhetem a tudásomat."

Almásy Annamária kilencedikes, csecsemő- és kisgyermekgondozást tanul. Azt mondta, hogy velük már közölték, hogy ősztől hat iskolába osztják szét őket. Több szülő sérelmezte, hogy gyerekét műszaki beállítottságú iskolába akarják átirányítani. Volt, aki megkérdezte: "A bádogos fog lélegeztetni?"

A diákok siratják az iskolájukat Fotó: Szabó Gábor - Origo

A raoulosok a Kliknek küldött levélben kiemelik: az iskola épülete 2004-ben teljes felújításon esett át. A rekonstrukció közel 2 milliárd forintba került a Fővárosi Önkormányzatnak. Ahhoz, hogy a Közszolgálati Egyetem új campusa a Ludovika tér 1-be költözzön, az intézményt ismét át kell alakítani.

A Raoul Wallenberg Szakközépiskolába jelenleg 1143 tanuló jár, újabb 90 tanuló pedig felvételt nyert.
Arról, hogy a diákok szeptembertől hol tanulnak majd tovább, május végéig dönt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.