Nem válaszolt a Klik a felháborodott szülőknek

A Raoul Wallenberg szakközépiskola  bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án A Raoul Wallenberg szakközépiskola  bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án
A Raoul Wallenberg szakközépiskola bezárása ellen tartott demonstráció az iskola elött 2015 április 20-án
Vágólapra másolva!
Ki fogja nevelni a gyerekeiteket? Ki fog ápolni benneteket? - írták tiltakozásul a molinóikra a Raoul Wallenberg Szakközépiskola diákjai. Döntés még nincs az iskola bezárásáról, de a Klik a szülők véleményét kéri arról a kormányhatározatról, amire rábólintottak már márciusban.
Vágólapra másolva!

"Ha nem lennék raoulos, a húgom már nem élne" - mondta a könnyeivel küszködő tizenkettedikes diák az Origónak. "Itt tanítottak meg újraéleszteni, és én mentettem meg a húgom életét" – mondta Balogh Katalin. "Ennek az iskolának köszönhetem a tudásomat."

A diákok molinókkal készültek a Raoul Wallenberg Szakközépiskola bezárása ellen tartott demonstrációra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy hét alatt megfordult a világ a Raoul Wallenberg Szakközépiskolával, miután kiderült, hogy a kormány úgy döntött, átszervezi az intézményt. Ezért a Ludovika téri iskola bezár, szeptembertől a 1200 diákot és tanáraikat Budapest hat különböző iskolájában helyezik majd el.

Ez még csak egy tervezet, a Klik a szülők véleményét kéri, hogy mit gondolnak az iskola bezárásáról. A döntést május végén Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter hozza meg.

Nem sajtónyilvános

A diákok, a szülők és a pedagógusok értetlenül fogadták az iskola bezárásáról szóló híreket. Az igazgató szülői fórumot hirdetett hétfőn 17 órára, amiről a Klik azt közölte, hogy a sajtó számára nem nyilvános. Az Origónak néhány szülő mesélt a zártkörű rendezvényről, és a diákok is megnyíltak.

"Az én lányom 11. helyen nyert felvételt a Raoulba" - mesélte egy síró apa. Azt mondta, a lánya napok óta zokog, nem eszik, mert összetörték az álmát.

A sajtót nem engedte be a Klik a szülői fórumra Fotó: Szabó Gábor - Origo

Almásy Annamária kilencedikes, csecsemő- és kisgyermekgondozást tanul. Azt mondta, hogy velük már közölték, hogy ősztől 6 különböző iskolába osztják szét őket. Több szülő sérelmezte, hogy gyerekét műszaki beállítottságú iskolába akarják átirányítani. Volt, aki megkérdezte, biztos, hogy ápolókat kőművesekkel és bádogosokkal egy iskolában kell képezni? "A bádogos fog lélegeztetni?"

A szülők azt mondták az Origónak, abban reménykednek, hogy nem zárják be a Ludovika téren lévő intézményt. "A lányom mentőorvos szeretne lenni" – mondta Katona László. "Egész este alig lehetett megvigasztalni, amikor megtudta, hogy szeptembertől nem a Raoul Wallenbergbe kell majd járnia. Ez egy hivatás, amit ő választott" – tette hozzá az aggódó apuka.

Az átszervezés tartalma, a minisztériumi döntés alapján:

Az iskola jogutóddal megszűnik, az intézmény jogutódja a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola. A köznevelési és szakképzési feladatok több másik, Klik által fenntartott szakképző iskolába olvadnak be. 2015. július 1-jét követően a tanulók jogviszonya, a pedagógusok és foglalkoztatottak munkavégzési helye átalakul a befogadó iskolák szerint. Tehát úgy zárul a tanítási év, hogy már tudják az érintettek, hogy hol folytatják a tanulmányaikat, a munkájukat. A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola feladatait a következő szakképző intézmények veszik át:

1. Szociális szolgáltatások
Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (1084 Budapest, Tolnay
Lajos u. 4-10. telephelye)
2. Oktatás szakmacsoport
Wesselényi Miklós Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola (1149 Budapest, Várna u. 23.)
3. Egészségügy szakmacsoport
Bókay János Humán Szakközépiskola (1086 Budapest, Csobánc u. 1.),
Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola (1043 Budapest, Kassay utca 24/a),
Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola (1194 Budapest, Csengő utca 1.).
Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola (1149 Budapest, Várna u. 21/b.)

Megkezdték az átszervezést

A felháborodott szülők azt mondták, a Klik vezetője nem mert eléjük állni, hogy válaszoljon a kérdéseikre. Egy osztályvezetőt küldtek, aki azt hangsúlyozta, hogy nincs még döntés az iskola bezárásáról. Csak arról született határozat, hogy megkezdik az iskola átszervezését.

A szülők, a pedagógusok és a diákok április 30-ig elmondhatják véleményüket az iskola bezárásáról.

"Mi vagyunk a jövőtök, de ti elveszitek a miénket" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mehet Káposztásmegyerre

Almásy Ildikó lánya kilencedikes. Azt mondták neki, hogy szeptembertől Káposztásmegyerre kell járnia, ez pedig napi 4 óra utazást jelent majd. Mások is azt mondták, hogy tudják, melyik iskolába helyezik át, ha Balog Zoltán miniszter rábólint az iskola bezárására.

A fórumon megkérdezte a Klik emberét, hogy megismerheti-e a Raul bezárásáról készült elemzést, mondta Ildikó. Ám a tanulmány részleteiről állítólag csak a Klik vezetője beszélhet.

Bővítenék az egyetemet

A Közszolgálati Egyetem is képviseltette magát a szülői fórumon. Felröppent a hír, hogy azért kell a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát bezárni, mert a Közszolgálati Egyetem kinézte magának a Ludovika tér 1. szám alatt álló épületet. Almásy Ildikó azt mondta, az egyetem képviselője nem tagadta, hogy terveik között szerepel a Ludovika campusának bővítése. De egyelőre pénzük nincs rá, és az egyetem képviselője arról sem tud, hogy döntés született volna, hogy megkapják az Orczy parkban álló Raul Wallenberg iskola épületét.

A szülők azt mesélték, iskolaválasztás előtt körülnéztek, és ők a Raoulban látták biztosítva gyerekük középiskolai képzését. Most majd a Klik eldönti helyettük, hogy gyerekeik hova járjanak szeptembertől.

Megtelt a Raoul Wallenberg iskola udvara a diákokkal és a szülőkkel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gavallérné Kancsal Ágnes iskolaigazgató kicsivel több mint egy óra után berekesztette a szülői fórumot. Mivel a szülők, a pedagógusok és a diákok semmilyen konkrét kérdésre nem kaptak választ, értelmetlennek tartotta a személyeskedő vita folytatását. Azt kérte a szülőktől, hogy írják össze a kérdéseiket, és a levelet eljuttatja a Klik elnökének.