Még mindig bóvli kategóriában az orosz gazdaság

orosz gazdaság rubel bedőlés
A woman walks under a board listing foreign currency rates against the Russian ruble outside an exchange office in central Moscow, on December 17, 2014. Russia scrambled on December 17, 2014 to halt a run on the ruble, selling billions of reserves to prop up the currency in the worst economic crisis of President Vladimir Putin's 15 years in power. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Átmeneti növekedés után megint zuhant a rubel. Ez nem feltétlenül rossz Oroszországnak, az orosz központi bank most éppen fékezni próbálja a valuta értékének a növekedését. Persze ez leginkább azt mutatja, továbbra is baj van az orosz gazdasággal.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két napban 2,8 százalékkal esett az orosz rubel árfolyama, ezzel visszafordítva az elmúlt hetekben tapasztalt növekedést. Délután az amerikai dollárért 53,388 rubelt adtak. Január óta a fizetőeszköz szinte napról napra erősödött, április 16-án már az árfolyam átlépte az 50 rubeles lélektani határt.

Nem akarnak árfolyamnövekedést

A Bloomberg elemzői szerint a pénznem ismételt süllyedése az orosz jegybank legújabb lépésének köszönhető: március 30-án a Központi Bank a múlt héten megemelte a dollár kölcsönzését, amennyiben azt a befektetők határidős devizaüzletekre használnák fel. A szakértők szerint egyéb pénzügyi eszközeik érdekében döntöttek úgy, hogy alacsonyan tartják a rubel árfolyamát: az olcsóbb rubelnek köszönhetően nagyot nőtt például az ötéves orosz államkötvények hozama, jelenleg 11,19 százalék áll.

„Ez azt jelzi, hogy a Központi Bank nem boldog, hogy az általa kibocsátott értékpapírok a ruber ennyire hirtelen növekedését idézték elő” – véli Dimitrij Polevoj, az orosz ING Groep vezető közgazdásza. „A rubel sokat erősödött, és az emberek visszaélhetnek ezzel."

Decemberben napok alatt 46 százalékot zuhant a rubel Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Sok cég eladósodott

Az alacsony rubel-árfolyam azért is érdekében áll az orosz gazdaságnak, mivel az ukrán konfliktus matti nyugati szankciók nyomán számos orosz cég eladósodott, adósságuk pedig rubelben halmozták fel. A hitelezők az elmúlt hónapokban, a rubel növekedését látva egyre többször rubel-alapú értékpapírokba fektettek, amely a kölcsöneik értékét is tovább növelte.

Az orosz központi bank jelenleg elsősorban azt szeretné elérni, hogy a cégek vissza tudják fizetni tartozásaikat: nemrég Elvira Nabiullina, a bank vezetője 50 milliárd dolláros mentőprogramot jelentett be. Ennek keretében a cégek olcsóbban szerezhetnek készpénzt, hogy visszafizethessék a tartozásaikat.

Még mindig bóvli

2014 végén a rubel árfolyama hatalmasat, 46 százalékot zuhant, részben a nyugati szankciók, részben az olajárak gyors csökkenése miatt. Januárban csak a Kelet-Ukrajnában kimondott tűzszünet és az olajárfolyam stabilizálódása állította meg a zuhanást.

A nagy hitelminősítők ennek ellenére nem túl optimisták az orosz gazdasággal kapcsolatban. Jelenleg már csak egy nagy társaság, a Fitch Ratings értékeli Oroszország teljesítményét, de a téli rubelválság óta még nem adott ki új értékelést. Egy kisebb minősítő, a Standard & Poor’s múlt pénteken (megerősítve korábbi értékelését) „bóvli” kategóriába sorolta az orosz gazdaságot.