A brókerbotrány politikai felelőseit keresi a parlament

Szűcs Lajos,  MOHOSZ elnök
Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke és Fideszes képviselő interjú a Parlamentben 2014. december 15-én
Vágólapra másolva!
Parlamenti albizottság vizsgálja majd, milyen kormányzati intézkedések vezethettek a brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál tapasztalt visszaélésekhez. Az albizottság fideszes elnöke szerint az elmúlt 15-20 évet veszik majd górcső alá, de csak 2010. előtti példákat említett.
Vágólapra másolva!

A brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál, így a Buda-Cashnél, a Quaestornál, és a Hungária Értékpapír Zrt.-nél visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedések feltárására alakult albizottság az Országgyűlés költségvetési bizottsága mellett. A költségvetési bizottság ülésén a kormánypárti képviselők 9 igen, és az ellenzékiek 4 nem szavazata mellett döntöttek erről. Az albizottság 7 tagból áll majd (4 kormánypárti és 3 ellenzéki), elnöke pedig Szűcs Lajos (Fidesz) lesz.

Az elmúlt 20 évet vizsgálnák

Az albizottságban az elmúlt 15-20 évet vizsgálnák, így például azt, hogy miért kellett 2010 előtt fellazítani a pénzügyi vállalkozások ellenőrzését, és ebben milyen felelőssége volt a Bajnai-kormánynak, vagy hogy milyen személyi összefüggések voltak a brókerbotrányokban érintett cégek és a Gyurcsány-Bajnai kormány tisztségviselői között, mondta el Szűcs Lajos.

Az elmúlt 20 évet vizsgálnák, különösen a 2010. előtti kormányokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem albizottságként kell eldugni

Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsanna (független) és Burány Sándor (MSZP) egyaránt úgy vélik, szükség van ugyan vizsgálóbizottság létrehozására a témában, de azt nem albizottságként kell eldugni, hanem az ellenzék által javasolt parlamenti vizsgálóbizottságként kell felállítani. Az ehhez szükséges mennyiségű aláírás már össze is gyűlt.