30 millió forintig kártalanítják a Quaestor-ügy károsultjait

Vágólapra másolva!
Mégis a vétlen befektetési szolgáltatókkal fizetteti vissza a kormány a Quaestor-ügyben károsultak pénzét, legalábbis ez derült ki a Fidesz frakcióvezetőjének csütörtök esti bejelentéséből. 
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az M1 Ma Este című műsorában elmondta: a kormány az elmúlt napokban aktívan dolgozott a Quaestor-ügy megoldásán, a Buda-Cash esetében pedig szinte már mindenkit kártalanítottak.

"A Quaestor egy speciális eset, és nem mindegy, hogy az emberek mennyi idő alatt jutnak a pénzükhöz" - mondta a politikus hozzátéve, hogy külön törvényjavaslatot terjesztenek be annak érdekében, hogy egy külön erre a célra felállított alap mihamarabb megkezdhesse a kártalanítást.

Rogán Antal bejelentése az M1-en Forrás: Origo

A Fidesz frakcióvezetője részletezte is a folyamattal kapcsolatos elképzeléseit. A kormány azt szeretné, ha "mindenki beadná a kötvényeit az alapba, és a befizetések is oda érkeznének".

A BEVA is ide fizeti majd a pénzt, és

is úgy, hogy minden károsultnak ki lehessen fizetni a bent maradt befektetéseit. Ezt a befektetési szolgáltatók csak meghitelezik, mert a felszámolás során beérkező pénzt ők kapják majd. Az MNB pedig - az elképzelések szerint - akár kölcsönnel is segítheti a folyamatot.

73 emberen már ez sem segít

Kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy a törvény kihirdetését követően 90 napon belül, legkésőbb július végéig kaphatják meg pénzüket a befektetők, leszámítva azt a 73 tulajdonost, akik 30 milliónál is nagyobb összeget veszítettek el. Ők szükségképpen buknak a megjelölt összeghatárral. Rajtuk tehát a törvényjavaslat csak részben segít.

Quaestor-károsultak demonstrációja a debreceni Csapó utcában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A képviselő elmondta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy az emberek tudták, mekkora kockázatot vállalnak. "Itt nem befektetési kockázat történt, hanem fogták és ellopták a pénzüket. Olyan alaposan verték át őket, hogy a valódi kockázatokat nem is mérhették fel" - tette hozzá.

Sarokba szorítják a BEVA-t

Az V. kerület volt polgármestere egyébként furcsának tartaná, ha a BEVA igazgatósága halogatná a döntést a kártalanítást illetően. Rogán Antal szerint

majd a károsultakat. „Ebben nincsen visszamenőleges hatály” – fűzte hozzá a politikus.

Rogán Antal közölte: még péntek este beadják a törvényjavaslatot, és a házszabálytól való eltéréssel már

azt. Kérdésre, hogy mi lesz a fedezete a kártalanítási programnak a politikus úgy válaszolt: már dolgoznak az összeg "szétosztásán", vagyis azon, hogy melyik befektetési szolgáltató mennyit utaljon majd az alap számára.