17 ezerrel kevesebb a munkanélküli

munkanélküliség
Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben 348 ezer volt a munkanélküliek száma, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent a KSH adatai szerint. A foglalkoztatottak száma 79 ezerrel, 4,117 millióra nőtt.
Vágólapra másolva!

A legjobb munkavállalási korúak, a 25-54 évesek körében egy év alatt 0,6 százalékponttal 6,9 százalékosra csökkent a munkanélküliség. Az előző negyedévvel, a múlt év negyedik negyedével összehasonlítva 30 ezerrel többen voltak állástalanok és a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal emelkedett. Az idei első negyedévi 7,8 százalékos munkanélküliségi arány a tavaly május-július közötti időszak óta a legmagasabb.

Az idei első negyedévben 4 millió 117 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, 79 ezerrel (2 százalékkal) több mint egy évvel korábban, közölte a KSH. Adataik szerint a 15-64 éves korcsoportban 4 millió 86 ezren dolgoztak, így foglalkoztatási arányuk 1,8 százalékponttal, 62,4 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatás alakulása Forrás: KSH / Takarékbank-előrejelzés

A várakozáshoz közeli mértékben, 7,8 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta január-március között az előző háromhavi átlagos 7,7 százalékról, ami kissé elmarad a szezonális hatástól, tükrözve a kedvező munkapiaci folyamatokat, írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte a szezonális hatásoknál kisebb mértékben, 7,1 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás a december-februári átlaghoz képest, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi.

Nem a közmunkások javították a statisztikát

Suppan Gergely szerint a dinamikusan növekvő reálgazdaság és beruházások is hozzájárultak a foglalkoztatottság növekedéséhez, mivel túlnyomó részben a nem közfoglalkoztatás keretében dolgozók létszáma növekedett. A munkanélküliek száma 2 ezer fővel emelkedett a december-február közötti átlaghoz képest, míg 16,5 ezer fővel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, így a munkanélküliségi ráta 7,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 8,3 százalékról.

Az idei első negyedévben a foglalkoztatás 79,4 ezres növekedésén belül a nem közfoglalkoztatás keretében munkát vállalók száma 84,8 ezerrel emelkedett, míg a közfoglalkoztatás keretén belül 5,4 ezerrel csökkent a létszám, így a foglalkoztatás növekedését teljes egészében a növekvő munkaerő kereslet okozta, írja az elemző.

Nőtt a külföldön dolgozók száma is

Továbbra is dinamikus növekedést mutat az ipari foglalkoztatás, ahol az első negyedévben 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, ezen belül a feldolgozóiparban 24,4 ezerrel, az építőiparban 20,2 ezerrel. A szolgáltatások területén 53 ezerrel nőtt a létszám, ezen belül a piaci szolgáltatók 8,3 ezerrel csökkentették, a közszolgáltatók 61,4 ezerrel növelték a foglalkoztatottak számát. Kedvező, hogy a növekedésen belül 67,7 ezer fővel a hazai foglalkoztatás bővült, míg a külföldön dolgozók száma 11,6 ezerrel nőtt.

A munkanélküliségi ráta alakulása Forrás: KSH / Takarékbank-előrejelzés

A szakértő szerint bíztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet a munkanélküliségi ráta Suppan Gergely szerint. Így idén 7,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról. A közfoglalkoztatás erősebb növekedése esetén a munkanélküliségi ráta alacsonyabb is lehet, közölte.

Máshogy látják

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában márciusban 462 ezer álláskereső szerepelt – több, mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban. A szolgálat korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint idén február végén 430,7 ezren, 2014 márciusában pedig 431,5 ezren kerestek állást Magyarországon.