Ennyi pénzt szedtek be különadókból 2010 óta

Orbán Viktor Budapest, 2015. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kilenc új válságadó 2200 milliárd forintot hozott 2010 óta a költségvetésnek, ezek révén tudta biztosítani a kormány a költségvetési hiánycél teljesülését.
Vágólapra másolva!

2010 és 2014 között 2194 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az Orbán-kormányok által bevezetett különadókból, míg az idei évben a tervek szerint további 546 milliárd forintot várnak, emlékeztet közleményében a Policy Agenda elemzőcég. Az látszik, írják, hogy a költségvetés egyre inkább hozzászokott ezekhez az adókhoz, mivel a legtöbb pénzt 2014-ben szedték be belőlük, 613 milliárd forintot. Ez a költségvetés bevételi oldalának 4 százaléka volt, 2010-ben még csak 3 százaléka.

Kilenc különadó

Az elmúlt öt évben kilenc új szektoriális adót vezettek be:

  • Pénzügyi szervezetek különadója
  • Ágazati különadó (2013-tól megszűnt)
  • Közműadó
  • Telefonadó
  • Pénzügyi tranzakciós illeték
  • Baleseti adó
  • Biztosítási adó
  • Népegészségügyi termékadó
  • Reklámadó

Az elmúlt években ennyi különadót szedett be az állam:

Kiszámíthatatlanság

A válságadók legfőbb jellemzője a kiszámíthatatlansága volt. Egyrészt nem lehetett tudni, hogy mely szektorok lesznek, és mikor érintettek, másrészt menetközben is gyakran átíródtak a szabályok. A Policy Agenda számításai szerint tizennégy alakalommal változtatták meg az adók mértékét, szabályait, az érintett termékek körét.

Rossz tervezés

Ezeket a változásokat nem csak a gazdasági szereplők tudták nehezen követni, hanem a kormány sem volt képes igazából tervezni. 2010-2014 között 1954 milliárd forintot terveztek a különadókból, amelynél 12 százalékkal többet szedtek be. Ennek oka, hogy az elmaradó egyéb bevételek pótlása, vagy az adóbevételek rossz tervezése miatt évközben kellett új különadókat bevezetni, vagy változtatni rajtuk, véli a Policy Agenda.

12 százalékkal többet szedtek be az eredetileg tervezettnél Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fékezik a gazdaságot

Ezek az adók lassítják a gazdaság növekedését a Policy Agenda szerint, és az látszik, hogy a kormány hozzászokott a válságadókhoz, azok összege már akkora, hogy nehezen fognak tudni leszokni róluk.