Kiszivárgott, mit tervez a Google a robotautóival

google autó, google car
Vágólapra másolva!
A Google külön cégbe szervezi az önvezető robotautókkal foglalkozó részlegét. A járművek tesztelése lezárult, a közeljövőben megvásárolni ugyan még nem, de bérelni már lehet majd őket, árulta el a cég egyik alkalmazottja. Első körben valószínűleg csak az amerikai San Francisco és Austin környékén, ahol a tesztek is zajlottak.
Vágólapra másolva!

A Google arra készül, hogy 2016-ban külön cégbe szervezi ki az önvezető robotautókkal foglalkozó részlegét. A robotautókat megvásárolni nem, de bérelni lehet majd, valószínűleg San Francisco és Austin környékén, ahol a járműveket tesztelték. A robotautókat első körben feltehetően zárt területeken, egyetemi kampuszokon, katonai bázisokon és irodai parkokban lehet majd kibérelni.

Az információt a Google egyik, a cég stratégiáját jól ismerő alkalmazottja szivárogtatta ki a Bloomberg hírportálnak. A szivárogtató a neve elhallgatását kérte a portáltól, mert a tervek még nem nyilvánosak.

A Google anyavállalata, az Alphabet nem kívánta kommentálni a hírt.

Kiszervezik a kocsikat

A Google 2015 augusztusában szervezte újjá magát. A fő vállalat az Alphabet lett, a Google pedig ennek leányvállalata. A Google-höz tartoznak az internetes keresési szolgáltatások, a Maps, a YouTube és az Android operációs rendszer.

A robotautók a Google kutatás-fejlesztéssel foglalkozó leányvállalatához, a Google X-hez tartoznak.

A tervek szerint az új struktúrában külön céghez kerülnek, amely közvetlenül az Alphabet leányvállalata lesz.

Már futottak 1,6 millió kilométert

A Google-nél 2009-ben kezdtek önvezető autókkal foglalkozni. Először átalakított Lexus típusú autókkal tesztelték a rendszert, ezek a kocsik több mint 1,6 millió kilométert futottak. A cég 2015 júniusában mutatta be teljesen saját tervezésű robotautóit.

Hamarosan bérelni lehet a Google gombócformájú robotautóit Forrás: google

A Google az Uber trónjára tör

Az már 2015 elején kiderült, hogy a Google a robotautóival be akar törni az autómegosztó szolgáltatások piacára, amit jelenleg az Uber ural. A Google gyébként 2013-ban még komoly összeget fektetett az Uberbe. A két cég szorosan együttműködik, az Uber például a Google térképszolgáltatását, a Mapst használja. De már nem sokáig, az Uber 2015 novemberében a TomTom céggel kötött szerződést: a jövőben ez a vállalat szolgáltat majd digitális térképeket és forgalmi információkat az Uber appjához.

Szavazzon!

Ön bérelne Google-robotautót, ha Magyarországon is lehetne?