Történelmi változás a szegénységben

India nyomor szegénység
Indian women sort through onions as a boy plays at a market in the old quarter of New Delhi on November 3, 2011. Despite high economic growth, India has been ranked lower than neighbouring countries, Pakistan and Sri Lanka on the Multi-dimensional Poverty Index (MPI) and Gender Inequality Index (GII) by the United Nations Development Programme (UNDP). The results are primarily on account of India’s adolescent fertility rate and poor participation of women in the workforce and the lack of representation in Parliament. AFP PHOTO/ SAJJAD HUSSAIN
Vágólapra másolva!
A történelem során először idén valószínűleg 10 százalék alá csökken a mélyszegénységben élők aránya a világban - közölte legfrissebb jelentésében a Világbank.
Vágólapra másolva!

Korábban sokáig azok számítottak mélyszegénynek, akik napi 1,25 dollárnál (348 forintnál) kevesebből éltek, a szegénységi küszöböt azonban jelenleg 1,9 dollárban (529 forintban) határozza meg a Világbank.

E szerint 2015-ben az emberiség 9,6 százaléka, 702 millió ember él mélyszegénységben,

szemben a 2012-es 12,8 százalékkal, vagyis 902 millióval - írták a washingtoni székhelyű szervezet vasárnap közzétett helyzetértékelésében.

Forrás: AFP/Sajjad Hussain

Afrika helyzete még aggasztó

A helyzet javulása a szakemberek szerint a fejlődő országok gyors gazdasági növekedésének, valamint az oktatási, egészségügyi és társadalombiztosítási beruházásoknak köszönhető elsősorban.

emelte ki közleményében Jim Yong Kim, a Világbank elnöke, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdaság lassuló növekedési üteme, a pénzpiacok ingadozásai, a fegyveres konfliktusok, a fiatalkori munkanélküliség és a klímaváltozás hatásai is akadályozhatják az ENSZ szeptemberi fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján elfogadott fejlesztési tervet, amely a szegénység felszámolását tűzte ki célul 2030-ig.

A világ szegényeinek fele Afrikában él, ahol a lakosság 35,2 százaléka mélyszegény és ahol továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a Világbank jelentése szerint.

A dokumentumban hangsúlyozták, hogy 1990 óta kevesebb, mint felére csökkent a mélyszegénységben élők száma a világon, akkor 1,9 milliárd ember élt kevesebből napi 1,25 dollárnál, ma viszont 836 millió.