Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Majdnem elszúrták a quaestorosok kártalanítását

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
A Quaestor-üggyel csúcsosodott ki a botrány
Vágólapra másolva!
Rogán Antal kihagyott néhány befektetőt a quaestoros kártalanításból, de hétfőn a törvényalkotási bizottság egy módosító indítvánnyal javított. Azok is számíthatnak kártalanításra, akik a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel kötöttek szerződést.
Vágólapra másolva!

Több károsult is megkereste az Origót azzal, hogy kihagyták őket a kártalanításból, mert nem a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel kötöttek szerződést, hanem a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel.

Nem is részletkérdés

Elsőre ez részletkérdésnek tűnhet, azonban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének törvényjavaslata pontosan fogalmaz: „A törvény hatálya azokra az ügyletekre terjed ki, amelyeknél az ügyfél jognyilatkozata a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság által kibocsátott, vagy ilyenként megjelölt, a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság által értékesített kötvények vásárlására irányult.”

Néhány károsult kimaradhatott a törvényjavaslatból Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ráadásul azoknak a károsultaknak az egyenlegértesítőjén, akik már kaptak az MNB felügyelő biztosától értesítőt, nem szerepeltek a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél kötött befektetéseik, derült ki több olvasói levélből.

Valahogy kimaradtak

Úgy tűnik, hogy a pénzügyi tanácsadó céggel szerződő károsultak kimaradtak Rogán Antal „A Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról” című törvényjavaslatából.

Rogán Antal gyors kártalanítást ígért Fotó: Polyák Attila - Origo

Pedig a fideszes politikus a tervezethez benyújtott indoklásában azt írta, hogy „a törvényjavaslat célja a Quaestor vállalatcsoport kötvénykibocsátásával érintett befektetők helyzetének rendezése”. Tehát annak minden quaestoros cégre vonatkoznia kellene, nem csak a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-re.

Rogán javít?

Az ügyben kerestük az Magyar Nemzeti Bankot és a Befektetés-védelmi Alapot is, de – mivel még nem elfogadott jogszabályról van szó – a jegybank és a Beva is a törvényalkotóhoz irányított minket.

Kerestük Rogán Antalt is, a frakcióvezetőnek az alábbi kérdéseket tettük fel:

  • Tervezik-e kártalanítani azokat a Quaestor-ügyfeleket is, akik nem a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel szerződtek?
  • Mire számíthatnak azok, akik a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel kötöttek szerződést?

Őket is kártalaníthatják

A törvénynek az a célja, hogy valamennyi, a Quaestor cégcsoporthoz tartozó összes vállalattal – így a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel is – szerződéses viszonyban álló, Quaestor-kötvényt vásároló ügyfél kártalanítása megvalósulhasson 30 millió forintig, értesült az Origo. Ennek megfelelően a törvényalkotási bizottság olyan módosító javaslatot indítványoz, amely ezt a törvény szövegében is egyértelművé teszi.

A bizottság úgy változtatná meg Rogán Antal törvényjavaslatát, hogy a kártalanítás hatálya kiterjedjen a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. számviteli jogszabályok szerinti kapcsolt vállalkozására is, derült ki a hétfőn késő délután a parlament honlapján megjelent összegző módosító indítványból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről