Szijjártó Péter elmondta, mi kell az energiabiztonsághoz

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Minél több földgáz jut el Magyarországra és a délkelet-európai és nyugat-balkáni régióba, annál nagyobb lehet az energiabiztonság a térségben, mondta Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

Nem beszélhetünk energiabiztonságról Európában, amíg a kontinens teljes gázellátásának a 88 százaléka három forrásból érkezik, 44 százalék Oroszországból, 33 százalék Norvégiából és 11 százalék Algériából, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az azeri gáz fontos lehet

Diverzifikációra van szükség, ennek egyik eszköze a Déli korridor gázvezeték, véli a tárcavezető. A Déli korridor gázvezetéken Azerbajdzsánban kitermelt gázt juttatnának el Törökországon, Görögországon és Albánián át Olaszországba. A vezetékhez amerikai elképzelés szerint kapcsolnának egy észak-déli irányú szállítási útvonalat Görögországból Bulgárián és Románián keresztül Magyarországig.

Az azeri gáznak fontos szerepe lehet a térség energiabiztonságának megteremtésében, az mind az útvonal, mind a beszerzési forrás szempontjából diverzifikációt jelentene, mondta Szijjártó Péter, ehhez további befektetésekre van szükség.

Az azeri gáz fontos lehet Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Növelni kell a kitermelést

A jelenlegi tervek szerint évente 16 milliárd köbméter földgázt termelnének ki az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőn. Ennek nagy részét Törökország fogyasztaná el, a fennmaradó részen kell osztoznia Görögországnak, Albániának és sok más országnak. Vagyis, ahhoz, hogy gázhoz jussunk ebből a forrásból, meg kell győznünk a Sah Deniz konzorciumot (a Statoil norvég állami vállalatot és a BP nagyvállalatot) arról, hogy növeljék a kitermelést, magyarázta a miniszter.

Oroszországgal együtt kell működni

Pragmatikus együttműködést kell folytatni Oroszországgal, mert a térség országai 70-100 százalékban függnek az orosz gáztól, véli Szijjártó Péter. Emlékeztetett: Oroszország törölte a Déli áramlat vezeték tervét, amely szerint az orosz gázt alternatív útvonalon, Ukrajnát kikerülve juttatnák el a térségbe. A helyébe lépő tervezett Török áramlat vezetékkel kapcsolatban ugyanaz a gond, mint a Déli korridorral, vagyis, hogy hogyan jut el a gáz északra, Magyarországra és a közép-európai térségbe. Fejleszteni kell az infrastruktúrát, állítja a miniszter.

Pragmatikus együttműködés kell az oroszokkal Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Találkozó lesz

Április 7-én lesz egy találkozó Budapesten a házigazda magyar, valamint a szerb, a macedón, a görög külügyminiszter és a török Európa-ügyi miniszter részvételével, ahol megvizsgálják, kivitelezhető lenne-e egy ilyen dél-északi irányú vezeték megépítése, tájékoztatott Szijjártó Péter.

Horvátországnak és Romániának fontos szerepe van a térség energiabiztonsága szempontjából, mondta Szijjártó Péter, aki reméli, hogy az adriai országban hamarosan megépül a Krk szigeti cseppfolyósgáz-terminál, és megvalósul a két ország gázvezeték-rendszerét egymással összekötő úgynevezett interkonnektorok kétirányúsítása magyar-horvát és magyar-román viszonylatban is. Az Európai Bizottságnak pedig hamarosan döntenie kell arról, mely projekteket támogat.