Özönlik a pénz Dél-Európába

Vágólapra másolva!
A hosszú és kemény évek után végre újból vonzó Spanyolország, Olaszország, Portugália és Görögország a külföldi tőke számára. Innen Magyarországról sem feltétlenül kell kimaradnunk ebből, mindjárt mutatjuk is, hogyan lehet részesedni a fellendülésből. 
Vágólapra másolva!

Szeretne részesedni a dél-európai országok fellendüléséből? Jegyezzen K&H Fellendülő Európa tőkevédett alapot az Investor Traderen! További információ az alapról.

A válság éveiben tapasztalat visszaesés után már látható módon növekszik a külföldi működőtőke-beruházások nagyága az alaposan megtépázott európai periféria országaiban, mutat rá az Economist az OECD adatai alapján.

Nettó működőtőke-beáramlás a perifériaországokba és az EU-ba (mrd euró) Forrás: Economist, OECD

A legnagyobb nettó tőkebeáramlást Spanyolország könyvelhette el, de még a lemaradozónak számító portugálok és görögök is pozitív beáramlást mutattak 2013-ban, szemben az egész EU enyhén negatív tőkeáramlásával. Ezek a számok nem tartalmazzák a portfóliótőke-beáramlást, azaz a spekulatív célú értékpapír-, pl. részvénybefektetéseket, de a térségben ezek is erősen pozitívak, azaz a befektetők keresik a lehetőséget szinte minden fronton.

A dél-európai térségben rejlő befektetési sztoriról olvassa el részletes elemzésünket is!

A beruházások egy részéért multinacionális nagyvállalatok a felelősek helyi leányaikon keresztül, így például a Volkswagen, a GM és a Renault is bővítette spanyol üzemeit. Portugáliában és Görögországban a privatizációk élénkítették a külföldi keresletet a beruházások iránt, és a kockázati tőke befektetések is élénkülnek a térségben. Emellett az ingatlanpiacon is mind nagyobb számban jelennek meg a beruházók, és ez áttételesen segít a problémás hitelállományokat átvállaló specialistáknak is.

Mindez persze nem jelenti, hogy végleg elmúlt minden gond ezekben az országokban, hiszen robbanásszerű növekedésre ezentúl sem számíthatunk. A jelentős tőkebeáramlás inkább annak tudható be, hogy a helyzet stabilizálódott annyira, és az országok versenyképessége kellően javult ahhoz, hogy az egyébként rendkívül nyomott árú eszközök már így is vonzóak legyenek a befektetők számára.

Ha pedig nem szeretne kimaradni a dél-európai fellendülésből, a K&H Alapkezelő egyik legfrissebb tőkevédett alapjával akár részesedhez is belőle. A K&H fellendülő Európa tőkevédett származtatott alapról és a jegyzésről bővebb információt ezen a linken találhat.