Löktek egyet a forinton

Vágólapra másolva!
Hirtelen gyengülés mutatkozik a reggeli órákban a forint piacán. A hazai fizetőeszközt a 291,5-ös szintekről egészen a 292,3-as magasságokig húzták, amiben az euró - német jegybankelnöki nyilatkozat miatti - erősödése játszhatta a főszerepet. A forint gyengélkedését részben akár az is magyarázhatta, hogy eközben Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy az idei költségvetés bizonyos bevételi tételeivel kapcsolatban nézeteltéréseink vannak az EU-val.  
Vágólapra másolva!

Hirtelen gyengülés mutatkozott a reggeli órákban a forint piacán, az árfolyam egészen a 292,3-as szintekig kapaszkodott. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy a 2013-as költségvetés bevételi oldalán bizonyos tételekkel kapcsolatban az EU-nak kétségei vannak, amivel a kormány nem ért egyet. A miniszterelnök a tegnapi igen gyenge GDP adatot követően ismét nyomatékosította, hogy a kormány célja az idei évre, hogy felgyorsítsa a gazdasági növekedést.

Bár akár Orbán Viktor szavai is hozzájárulhattak a forint hirtelen mozgásához, az elsődleges mozgatórugó talán mégsem ez lehetett. A reggeli órákban ugyanis megszólalt a német Bundesbank elnöke is, aki azt mondta, hogy az EKB nem fog kamatokat csökkenteni az euró gyengítése érdekében. Ennek a megjegyzésnek a hatására az euró hirtelen erősödést mutatott a dollárral szemben.