Elfogyott a lendület az árupiacokon

Vágólapra másolva!
A szerdai 1,4 %-os rally után 0,4%-os korrekció következett tegnap az árupiacokon a Dow Jones UBS árupiaci index alapján. A nyersanyagpiacok követték a részvénypiacok ritmusát, az 1,36 fölé gyengülő dollár sem tudta igazán tompítani a visszaesést. Nagyot esett az ezüst (-1,8 %), eltüntetve az előző napi nyereségét és a többi nemesfém is lefelé fordult . Egy százalék felett ezen kívül csak a cukor és az alumínium tudott elmozdulni, de ők legalább a pozitív irányba.
Vágólapra másolva!

Ellentétes irányba mozgott a világ két legnagyobb forgalmú nyersolajtípusának árfolyama. A brent folytatta többhetes töretlen emelkedését, míg a WTI crude esetében kisebb korrekciót láthattunk. Az ellentétes irányú mozgás ismét tágította a két termék közötti árkülönbözetet, amely így ismét 18 dollár fölé emelkedett. A brent határozott menetelése az európai finomított termékekre is hatással lesz, így a MOL eheti "újítása", az akár heti két áremelés jó eséllyel tovább folytatódik jövő szerdán és töretlen mozgás esetén jövő pénteken is.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Érdekes módon reagáltak a nemesfémek a további dollárgyengülésre. Az ezüst, az arany és a platina is szinte kísértetiesen hasonló mértékű csökkenést produkált csütörtökön, mint amekkorát emelkedett szerdán. A palládium is veszített értékéből, de ott már szerdán is a többiektől eltérő mozgást láthattunk: új csúcsról fordult le és zárt mínuszban majd ezt az értékvesztést folytatta tegnap is.

Palládium árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Kezd magára találni az elmúlt két év legrosszabbul teljesítő nyersanyagpiaci terméke a cukor. A múlt héten 2 1 éves mélyponton is járt, de gyorsan visszahúzták a kritikus támaszok fölé. Ugyan továbbra is nagy napon belüli mozgásokat mutat, viszont az elmúlt napokban sikerült egyre magasabb árakon bezárnia. A fordulat mögött friss fundamentális hírek húzódnak. A DZ Bank nemrég megjelent előrejelzése szerint a globális cukorkibocsátás csökkeni fog a 2013/2014-es marketingévben 165 millió tonnára az előző periódus 172,3 millió tonnája után. Ez a legnagyobb visszaesés 1990 óta és logikus következménye az elmúlt két év túltermelési válságnak, amely 39 % -os áresést hozott. Az indiai és mexikói farmerek kisebb területen fognak a cukortermeléshez szükséges terményeket termelni, mivel a visszaeső árak egyre kevésbé teszik ezt kifizetődővé. A Bloomberg 9 bank előrejelzésének átlaga alapján 20,5 centes év végi átlagárat vár, amely további 10 %-os emelkedést jelentene a jelenlegi szintről.

Cukor árfolyama (US cent)

Forrás: [origo]