Online árfolyamrögzítési kalkulátorral segít a devizahiteleseknek a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Árfolyamrögzítő kalkulátort indított honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzőinek megadásával számított értékek alapján lehet összehasonlítani a feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletek várható alakulását.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a fizetési nehézségekkel küzdő, devizaalapú ingatlanhitelt felvett adósok döntésének segítésére, a hitelintézeteket pedig levélben szólította fel a fogyasztóvédelmi normák betartására.

A PSZÁF szerint az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, és pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak.

A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzőinek megadásával kalkulált értékek alapján lehet összehasonlítani feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletek várható alakulását. Kiszámítható a rögzített árfolyam mellett a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg (azaz a rögzített árfolyam miatt felgyűlő tartozás), ez alapján a későbbi törlesztési kötelezettség is.

A PSZÁF emellett egy külön dokumentumban foglalja össze az ügyfelek jogszabályban előírt adósságkönnyítő lehetőségeit, bemutatja a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által kialakított piaci adósságrendező programok fő jellemzőit, illetve a kormányzat által elfogadott rögzített árfolyamon való törlesztési lehetőség ismérveit.

A szervezet közölte azt is, hogy a hitelintézetektől elvárja, hogy az adósságkönnyítő döntés meghozatalához - a törvényben előírt évi egyszeri térítésmentes kimutatáson túl - a fogyasztó kérésére ingyenesen adjanak ki naprakész írásos kimutatást a fennálló tartozásairól, azok jogcímenkénti tételes bontásáról.