Folytatódik a feldolgozóipar szűkülése

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 47,5 pont lett, így tovább folytatódik a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, de ennek üteme csak kis mértékben nőtt októberhez képest.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, hogy a szeptemberi kiugró értékek nem voltak tartósak, a feldolgozóipar egyelőre nem képes elmozdulni a mélypontról - ugyanakkor az elmúlt hónapok csökkenése sokkal enyhébb volt, mint az év elején tapasztalt viharos zuhanások. Legalább tizenöt egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta.

Novemberben négy részindextől eltekintve a többi mutató negatív tartományban tartózkodott, de az indexértékek nem nagyon változtak októberhez képest. Az októberi enyhe növekedés után 1,2 százalékponttal lett alacsonyabb csökkent az új megrendelések indexe (49,5), újból enyhe csökkenést jelezve. A beszerzési mennyiség indexe (43,8) szintén kicsit csökkent (1,0 százalékponttal) októberhez képest.

A november havi index 0,8 százalékponttal alacsonyabb az októberi értéknél (48,3), de ezzel együtt is a kedvezőbb értékek közé tartozik 2009-ben. Korábban 1998-ban és 2008-ban volt 50,0 pont alatt novemberben az index értéke (rendre: 48,9; 39,5), a 2008-as érték már a válság első szakaszát jelentette.