Milliós "iparág" a gazdag gyerekek megnevelése

Vágólapra másolva!
Amerikában évente több mint 10 000 jómódú gyerek vesz részt különböző rehabilitációs, drog- és alkoholelvonó, illetve átnevelő programokon, ami 2 milliárd dollárt meghaladó bevételt jelent az erre szakosodott magániskoláknak - írja Forbes Online.
Vágólapra másolva!

Sokak számár ismerős a probléma: a szülők sikeresek az üzleti életben, ám a karrierépítésük mellett alig marad idejük a gyerekre, aki megfelelő foglalkozás és lelki segítség híján könnyebben hajlik a drog, alkohol és a dohányzás kipróbálására. A helyzeten csak tovább ront, hogy a szülők leggyakrabban pénzzel próbálják pótolni a kiesett nevelést, így a jómódú csemeték gyakorlatilag bármihez hozzájuthatnak amihez kedvük támad.

Joel Horowitz, a Tommy Hilfiger cég első emberének a lányát 16 éves korában kellett egy rehabilitációs iskolába beíratni, mivel erős alkohol és drogfüggősége miatt kibukott a középiskolából. A kislány teljes felépüléséig közel 200 ezer dollárt költöttek az iskolákra, ami majd kétszerese egy harvardi diploma költségeinek.

A figyelmezető jelek az iskolákban jelentkeznek először, ahol a gyenge tanulmányi eredmény, vagy a hirtelen visszaeső teljesítmény, a többi gyerekkel, tanárokkal való viselkedésprobléma már elég indok lehet a méregdrága magánpraxisra. Amerikában több mint 115 féle programot kínál a Rehabilitációs Magániskolák Szövetsége (Natsap), de ezen kívül még további 300-at is találni egyéb, nem tag szervezeteknél, ami mennyiségileg tízszeres növekedést jelent 1993-óta.

Az egyik legrégebbi és egyben legnagyobb problémás gyerekekre szakosodott magániskola az 1940-ben alapított Brown tavaly 170 milliós bevételt ért el, amiből 20 millió volt a tiszta nyeresége. Az egyre fokozódó igényt jelzi, hogy a Brown árbevétele 25 százalékkal nőtt tavaly, ami jóval meghaladja a korábbi években tapasztalt 10 százalék körüli bővülést.

(Üzleti Negyed)