Messze még a fény a görög alagút végén

Események

Athén, 2015. július 6.
Vörössel festett "Merkel bankja" felirat a görög nemzeti bank francia nyelvű kiírása helyett 2015. július 6-án, egy nappal az után, hogy a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/AP/Thaná
Athén, 2015. július 6. Vörössel festett "Merkel bankja" felirat a görög nemzeti bank francia nyelvű kiírása helyett 2015. július 6-án, egy nappal az után, hogy a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/AP/Thanásszisz Sztavrakisz)
Vágólapra másolva!
Az Origo percről percre követte, hogy hétfőn reggel megszületett a megállapodás a brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megerősítette: nincs „grexit”, Görögország nem távozik az euróövezetből. Elemzők szerint egyelőre elhárult a grexit veszélye, de a görög parlamentben nehéz lesz többséget csinálnia Alexisz Ciprasznak.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül104 bejegyzés
11:49
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Twitteren jelentették be

Maratoni tárgyalások után megszületett az Eurócsoport megállapodása a görög mentőcsomagról. Az információt a belga, majd a máltai kormányfő erősítette meg a Twitteren. A megállapodás szerint Görögország az euróövezetben marad, július 14-ig a görög parlament elfogadja a strukturális reformokat, amik érintik a privatizációt, nyugdíj- és adóreformot tartalmaznak.

Szerdán újabb Eurócsoport-ülés várható, ami megerősítheti az új hároméves mentőprogram elindítását Görögországnak.

11:50
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Sürgősen meg kell állapodni

Donald Tusk, az euróövezeti – egyben az uniós – állam-, illetve kormányfők testületének elnöke azt tweetelte, hogy a maratoni tárgyalások után egybehangzó megállapodást kötöttek, és minden készen áll arra, hogy komoly reformokért cserébe pénzügyi támogatást kapjon a válságban lévő Görögország. Tusk szerint az eurózóna pénzügyminisztereinek sürgősen meg kell állapodniuk a júliusban és augusztusban lejáró görög hitelek finanszírozásáról és az újabb pénzügyi támogatásról.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnök és Charles Michel belga pénzügyminiszter Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
11:51
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ötvenmilliárd egy pénzügyi alapba

A megállapodás egyik legvitatottabb, egyben legfontosabb része egy görög államtól független pénzügyi alap létrehozása, a görög kormánynak ebbe 50 milliárd euró értékben kell elhelyeznie állami vagyont. Az alapból európai irányítással menedzselnék a vagyon magánosítását és a befolyó pénzből csökkentenék az adósságot. Az eredeti tervekhez képest csak annyi a változás, hogy az alap központja nem Luxemburgban, hanem Athénban lesz. Ennek ellenére sokan úgy látják, hogy ez a görög kormány függetlenségének teljes feladása, az Európai Unió gyakorlatilag  bábáskodni fog Görögország gazdasága felett. 

11:53
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Még a görög parlamentnek is meg kell szavazni

A parlamenti döntések után, szerdán ülhet össze újra az Eurócsoport az új hitelprogram részleteinek tisztázására. Jean-Claude Juncker  azt mondta: meg van győződve arról, hogy a görög parlament megszavazza a szükséges lépéseket. Angela Merkel német kancellár szerint a német parlament az után szavaz majd a megállapodásról, hogy a görög törvényhozás is elfogadta.

11:58
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ciprasz szerint Európának üzentek a méltóságról

„Üzenetet küldtünk Európának a méltóságról” – így nyilatkozott a görög kormányfő a megállapodás után. Alexisz Ciprasz szerint sikerült elkerülniük a bankrendszer összeomlását és már attól sem kell félni, hogy Görögországnak ki kell lépnie az eurózónából.

Vasárnap Ciprasz még nem volt ilyen vidám, egy uniós tisztségviselő szerint kínzással értek fel tárgyalásai az eurócsoport vezetőivel.

Ciprasz vasárnap még nem volt ilyen vidám Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck
11:58
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Angela Merkel szerint már nem kell B terv

Angela Merkel szerint nincs szükség B tervre, mert elfogadták az A-t. A német kancellár az elsődleges feladatnak a bizalom helyreállítását tartja. Az Eurócsoport kész lehet arra, hogy hosszabb futamidőt állapítson meg a görög tartozásokra – mondta Merkel. Emlékeztetett, hogy a görög parlamentnek minden feltételt el kell fogadnia, a német parlament csak utána szavaz majd. Idén megromlott Berlin és Athén kapcsolata, de a jó viszony helyreállítható – mondta Angela Merkel.

Merkel bizakodik Forrás: MTI/Andrea Bonetti
12:00
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Rutte: A kormány kezében van a megoldás

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a legfőbb kérdés továbbra is az, hogy a görög kormány a következő időszakban mit tesz majd annak érdekében, hogy a jogszabályokba öntött rendelkezéseket végre is hajtsák.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a fő kérdés, hogy a görög kormány hogyan valósítja meg a reformokat. Forrás: www.michellemuus.nl/Michelle Muus
12:01
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Újraépíthető a bizalom

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója azt mondta: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte, hogy ezt még sok további lépésnek kell követnie. "A döntés esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete" – mondta az IMF vezetője.

12:04
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Azonnal ki kell nyitni a görög bankokat

Kötelező minél előbb kinyitni a görögországi bankokat - írta a BBC gazdasági elemzője. Robert Peston szerint, ha a görögök a jelenlegi ütemben vesznek ki készpénzt, már csak szerdáig lesz elég. Az Európai Központi Banknak tehát még a szerdára tervezett parlamenti szavazás előtt meg kell nyitnia a pénzcsapokat, hogy elkerülhető legyen az összeomlás.

Készpénzért állnak sorban bankautomatánál ügyfelek Athénban. Forrás: MTI/EPA-ANA/Szimela Pancarci
12:06
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Űrállomáson is Athén a téma

Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomás űrhajósa néhány órával ezelőtt Athénról készült képet posztolt a Twitteren.

12:07
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel diktálta a feltételeket

A legfrissebb megoldás sok pontban jóval szigorúbb, azaz komolyabb megszorításokat tartalmaz, mint a korábbi tervezetek – kommentálta a helyzetet Németh Dávid, a K&H elemzője. A szakember szerint lényegében az Európai Unió diktálta a feltételeket, a görögöknek ugyanis sokkal több vesztenivalójuk volt. Megállapodás híján az Európai Központi Bank leállíthatta volna Görögország finanszírozását, ennek eredményeként elfogyott volna a pénz a görög bankokból és a gazdaságból – mondta az elemző. 

Németh Dávid szerint az EU a bizalomhiányra hivatkozva előírta a görögöknek, hogy a csomagban szereplő lépések egy részét még a végrehajtásuk előtt el kell fogadnia a görög parlamentnek, ezzel is biztosítva a megvalósításukat. A csomagnak része egy 50 milliárd euró értékű úgynevezett privatizációs alap is, ha az ebben lévő eszközök értékesítése nem a most megszabott menetrendnek megfelelően történik, akkor az alap feletti felügyelet az EU kezébe kerülhet – mondta Németh Dávid. 

Németh Dávid szerint a görög megállapodás piaci szempontból kedvező, ám kockázatot jelent a jövőre nézve, hogy a pénteken ismertetettnél jóval szigorúbb csomagnak milyen lesz a fogadtatása Görögországban. A nemzetközi piacokon az euró erősödött a dollárral szemben, illetve a régiós devizák, így a forint is erősödött, ez pedig a befektetők optimizmusára utal – mondta az elemző. 

12:07
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az oligarchák is kiveszik a részüket

Alexisz Ciprasz ígéretet tett a radikális reformok végrehajtására, egyben jelezte: a görög oligarchák is arányosan hozzájárulnak majd a terhekhez.

12:09
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Így álltak a sajtó elé az uniós vezetők

Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Tusk, az Európai Tanács elnöke és Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke a megállapodást követő sajtótájékoztatón Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo
12:11
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs határidő

A görög privatizációs eljárásoknak nem tűztek ki határidőt - mondta Werner Faymann, osztrák kancellár, aki szerint nagyon nehéz lesz majd a gyakorlati megvalósítás.

12:14
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ez történt Brüsszelben a hétvégén

Nem sokat aludtak a tárgyalások résztvevői a hétvégén. Először az euróövezet pénzügyminiszterei ültek a tárgyalóasztalhoz szombaton, de nem tudtak megállapodni, ezért vasárnap folytatták. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ekkor jelentette be, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem hívják össze az EU állam- és kormányfőinek találkozóját vasárnapra. Ehelyett a hét utolsó napján először a pénzügyminiszterek tárgyaltak, majd délután négykor átadták a stafétabotot az euróövezet állam- és kormányfőinek, akik végül hétfő reggelre hozták tető alá a megállapodást. 

12:14
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Újragondolják a hitel futamidejét

Francois Hollande francia elnök azt mondta, hogy a görög megállapodás részeként lehetőség lesz a görög államadósság lejáratának meghosszabbítására.

12:16
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ezek a megszorítások várnak a görögökre

Pontos lista még nincs, de az előzetes kiszivárogtatás szerint erre számíthatnak Görögországban:

A forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tétele, a polgári peres eljárási törvény átalakítása, a statisztikai hivatal és az állami vagyonkezelő függetlenségének szavatolása, automatikus kiadáscsökkentést eredményező döntések, az uniós bankszanálási és talpraállítási irányelv egyébként is kötelező, maradéktalan átvétele, az energiahálózat privatizációja, döntés a nem teljesítő hitelekről, a közigazgatás politikamentesítése és a korábbi trojka (EU, IMF, EKB) visszatérése Athénba.

12:18
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Na de mit csinál ilyenkor Janisz Varufakisz?

Nem izgatta túlságosan a hétvégi sorsdöntő tárgyalás Janisz Varufakiszt. Az egy hete lemondott görög pénzügyminiszter a feleségével töltötte az időt a nyaralójában, miközben Alexisz Ciprasz tárgyalt.

12:19
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A máltai pénzügyminiszter is boldog

Edward Scicluna, máltai pénzügyminiszter azt tweetelte, hogy a megállapodás apró, de nagyon jelentős lépés Görögország és az eurózóna között.

12:20
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A görögök nagyon nem örülnek

A BBC athéni tudósítójának több görög lakos is az elégedetlenséget fejezte ki. "Ez az egész megállapodás egy nagy szívás. Sokkal jobbra számítottunk" - nyilatkozta a 22 éves Dimitriosz. 

12:22
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Észt kormányfő: Elkészült az útiterv

Taavi Roivas észt kormányfő szerint Európa most felállított egy útitervet. Mostantól minden ennek a végrehajtásától függ – írta a Twitteren.

12:28
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kockázatos a görög parlamenti szavazás

Az új görög mentőcsomag feltételeiről Brüsszelben elért megállapodás után is maradtak kockázatok, elsősorban az egyezségről tartandó görög parlamenti szavazás kimenetele - közölte hétfő délelőtti gyorselemzésében a belga KBC bank. Azt írták: Alekszisz Ciprasz görög kormányfőnek nehéz lesz elfogadtatnia az athéni parlamenttel a privatizációs alapban elhelyezendő görög állami eszközökről szóló részt.

Alekszisz Ciprasz Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon
12:31
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió úgy bánik velem, mint egy rabszolgával

A Twitteren jelenleg a görög megállapodás a legtöbbet posztolt téma. Több görög állampolgár is leírta a véleményét. Itt van az egyik:

"Görög lány vagyok, abban az országban születtem, amely megteremtette a demokráciát. Európa viszont most úgy bánik velem, mint egy rabszolgával. De én akkor is büszke vagyok arra, hogy görög vagyok."

12:33
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Így oszlik el az 50 milliárdos privatizációs alap

A Politico tudósítása szerint az 50 milliárd euró értékű privatizációs bevételeket három részre kívánják majd osztani. Az egyik része egy 25 milliárd eurós összeg, ebből a bankokat fogják feltőkésíteni. Egy 12,5 milliárdos összegből fogják csökkenteni az államadósságot, valamint egy másik 12,5 milliárdos összegből próbálják erősíteni a görög gazdaságot. Mindez az eurócsoport felügyelete alatt fog történni.

12:40
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ha én görög politikus lennék...

A brit parlamenten kívüli, radikális jobboldali UKIP párt vezetője, Nigel Farage azt mondta, hogy ha ő görög politikus lenne, a parlamentben nem szavazná meg a brüsszeli megállapodást, és nem csodálkozna, ha azok, akik egy hete, a görög népszavazáson nemmel voksoltak, most az utcákra mennének és Ciprasz elzavarásáért tüntetnének. Szerinte a megállapodás azt bizonyítja, hogy a nemzeti demokrácia és az eurózóna összeegyeztethetetlenek. 

12:40
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Már megszülettek az első mémek

Pár órával a megállapodás bejelentése után az első mémek is megszülettek. Ezen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter fejezi le a görögöket, Angela Merkel és Schäuble pedig a háttérben nézi.

12:43
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Swoboda: A szociális szempontokat sem lehet elfelejteni

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának korábbi vezetője szerint a megállapodás során az Európai Uniónak a szociális szempontokat is figyelembe kell venni.  

12:44
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel a sajtótájékoztatón

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart a megállapodás után Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon
12:49
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Minden idők leghosszabb csúcsa volt a mostani

Tizenhét órán át tartott a vasárnap délután kezdődött, hétfőn kora délelőtt zárult brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozó, és ezzel – a tagállami legfelső vezetők szintjén – minden idők eddigi leghosszabb uniós eszmecseréje lett. Az eddigi „csúcstartó csúcs” a 2000-ben megtartott nizzai tanácskozás volt, amely tizenhat órán át tartott.

Egy férfi alszik a sajtószobában az Eurócsoport tanácskozásán Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Amikor kora délelőtt kiderült, hogy a csúcstalálkozón megszületett a megállapodás, és az uniós vezetők perceken belül sajtótájékoztatót tartanak, a fáradt riporterek „megrázták magukat”, és sietve összegyűltek a sajtóteremben. A csúcstalálkozóról távozó résztvevők, politikai vezetők viszonylag kevésbé tűntek megviseltnek, mint az addig tétlenségre kárhoztatott tudósítók.

12:49
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Verhofstadt megváltoztatná Európát

"Tanulnunk kell a görög thrillerből. A valutaunió politikai unió nélkül nem fenntartható. Változtassuk meg Európát most" - írta ki a Twitterre Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök.

12:58
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Sürgősen kell 7 milliárd euró

A Financial Times szerint július 20-ig 7 milliárd euró, míg augusztus közepéig további 5 milliárd euró azonnali segítségre van szüksége Görögországnak. A támogatásról az eurózóna pénzügyminiszterei kezdenek tárgyalni már ma délután. Ez a hosszú távú finanszírozástól független, áthidaló megoldás lenne.

13:04
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kamatemelést hozhat a görög megállapodás

A görög mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötésével közelebb került az amerikai alapkamat-emelés – elemzők ezzel magyarázták, hogy a kezdeti erősödés után miért gyengült az euró árfolyama hétfő délelőtt a dollárral szemben a bankközi kereskedésben.

A hétfő reggeli megállapodás hírére a közös európai pénz dollárral szembeni árfolyamát 9 óra előtt két perccel egy hajszál választotta el az 1,12-es szinttől, de alig több mint egy órán belül 1,1060 dollárig gyengült.

Az egyezséggel elhárult egy bizonytalanság, amely óvatosságra intette az amerikai jegybankrendszer (Fed) döntéshozóit azzal kapcsolatban, mikorra időzítsék a kamatemelési ciklus megkezdését – magyarázta Ian Gunner, az Altana devizabefektetési alap londoni portfoliómenedzsere. Ez pedig – egy esetleges szeptemberi kamatemelés reménye – erősíti a dollárt – tette hozzá.

Janet Yellen, az amerikai jegybank elnökének a szavaira várnak Forrás: AP/Jacquelyn Martin

Yellen szavaira várnak

Még vannak megválaszolatlan kérdések a görög helyzettel kapcsolatban, de mostantól alapvetően az amerikai fejlemények határozhatják meg az euró/dollár keresztárfolyam alakulásának irányát – mondta Adam Cole, az RBC Capital Markets kanadai befektetési bank londoni devizapiaci stratégája. Hozzátette, az amerikai makrogazdasági adatok mellett a piacokat elsősorban az érdekli, mit fog mondani Janet Yellen Fed-elnök ezen a héten esedékes, a washingtoni kongresszusban tartandó szokásos féléves beszámolójában.

13:05
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Sziriza brit szóvivője is puccsról beszél

Nemcsak a görög szavazók, a Sziriza képviselői is elégedetlenek. Ez azért is nagyon fontos, mert az athéni parlamentben szerdán még el kell fogadni a megállapodást.

A Sziriza brit szóvivője, Marina Prentoulis így nyilatkozott: „tízezer ember követett el öngyilkosságot Görögországban gazdasági okok miatt, a fiatalok 60 százaléka, a teljes lakosság 27 százaléka munkanélküli. Az adósság nő, a gazdasági teljesítmény a negyedére csökkent. Nagyon aggódom, hogy mi lesz a megállapodás után. Teljesen világos, hogy politikai okokból nagyon nehéz megállapodást erőltettek a kormányra, és egész Európában azt beszélik, hogy puccsot emlegetünk.” 

13:07
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Íme, Donald Tusk bejelentése

13:13
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaországban örülnek a megállapodásnak

Franciaországban a július 14-i nemzeti ünnep előtt örömmel fogadták a megállapodásról szóló híreket – olvasható a Politico tudósításában. Párizsban a legfőbb cél az volt, hogy a görögök mindenképpen az eurózónában maradjanak, és a mostani egyezség erre garanciát ad. 

13:14
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pénzre várnak a görög bankok

Akár már holnap kinyitnának a görög bankok, de szükségük lenne kétmilliárd euró készpénzre. Addig marad a napi 60 eurós pénzfelvételi limit.

13:18
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az USA és a transznacionális tőke diktálta a megállapodást

Ha csak gazdasági szempontokat vettek volna figyelembe, lehet, hogy nem születik meg a megállapodás, véli Boros Imre, az első Orbán-kormány minisztere. Nem véletlen, hogy a németek azzal fenyegetőztek, hogy „öt évre” kizárják Görögországot az euróövezetből.

Politikailag azonban vállalhatatlan lett volna az Egyesült Államoknak és a transznacionális tőkének, hogy miközben javában folyik a tárgyalás az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásról, a TTIP-ről, felfeslik a szövet, és az eurózóna elkezd felbomlani, mondta a közgazdász. Tudható, hogy Obama elnök egyeztetett Merkel német kancellárral és Ciprasz görög miniszterelnökkel, és mindenáron a megegyezést pártolta.

Boros Imre úgy véli, nincs még vége Forrás: MTI/Kovács Attila

Közel sincs még vége az ügynek, figyelmeztet Boros. A parlamenteknek el kell fogadniuk, Finnországban, Szlovákiában, de Németországban is nagyon jelentős politikai erők lépnek föl ez ellen. És persze Alexisz Ciprasz sincs könnyű helyzetben, ha le akarja nyomni a pártja és választói torkán.

13:19
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Megmenekült a magyar állampapírpiac?

A magyar állampapírpiacot nem érintette a görög válság, sem a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság – mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Egy válsághelyzetben a bizonytalanság jelenti a legfőbb problémát, amikor a befektetők nem tudják, hogy „jobbra vagy balra indul el a helyzet”. Ilyenkor mindenki kivár és megpróbál ráülni a pénzére, nem fekteti be – mondta.

A magyar helyzetben az volt a sajátos, hogy a külföldiek ugyan eladtak forint állampapírokat jelentős mértékben – nem feltétlenül a görög helyzet miatt – de ezt a magyar piac, a belföldi befektetők nagyon könnyedén meg tudták venni.

Ebben szerepe van a kisbefektetőknek is, hiszen az államadósság finanszírozási igényének nagyobbik részét az elmúlt időszakban a lakosság biztosította.

13:29
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel-Ciprasz: 1-0

Az ICBC Standard Bank elemzője a The Guardian hasábjain írta meg véleményét a megállapodásról. Szerinte a görög kormányt teljes egészében Németország irányította Brüsszelben, ezért

- Ciprasznak a megállapodás minden pontjába bele kellett egyeznie.

- Angela Merkel egyértelműen a megállapodás győztese, és minden bizonnyal meg tudja majd szavaztatni a német parlamenttel.

- Janisz Varufakisz hazárdjátékot játszott, a Sziriza és Ciprasz valószínűleg vesztett, de Görögország lehet a végső nyertes. Most remek lehetőségük lesz arra, hogy rekordidő alatt bevezessék a szükséges reformokat.

- Nemzeti egységre, és akár egy új kormányra is szükség lesz, hogy a reformokat végig lehessen venni. Előrehozott választásokat kellene tartani.

- Lehet, hogy a görögök most elégedetlenkednek, de valószínűleg megkönnyebbülnek majd, amikor látják, hogy kinyitottak a bankok, és a megtakarításaikat, a nyugdíjukat még mindig euróban kapják, és a turizmus sem haldoklik.

Merkel-Ciprasz: 1-0 Forrás: AFP / Tobias Schwarz
13:32
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Egy görög szerint undorító a kormány viselkedése

Undorítónak tűnik, hogy a kormány ilyen gyorsan megváltoztatta a véleményét – mondta Nikosz Tohovitisz, egy 34 éves halász. Szerinte túszok lettek, mivel kénytelenek egyetérteni az Európai Unió döntésével. Úgy látja, nem mehetnek tovább a jelenlegi úton. 

Krisztosz Gallo 51 éves szállodai dolgozó szerint az embereknek nagyon szomorúnak kellene lenniük a mostani megállapodás miatt. Úgy látja, a görögök azt szeretnék, hogy a bankok kinyissanak, és a gazdaság újra visszatérjen a normális kerékvágásba. 

13:33
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szűnt meg a grexit veszélye

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem vehető biztosra, hogy sikerül elkerülni a grexitet, vagyis Görögország kényszerű távozását az euróövezetből. Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a CEBR közgazdászai szerint bár a megállapodás jó hír, mindössze annyi történt azonban, hogy "két nagyon-nagyon rossz forgatókönyv közül a kevésbé rossz" mellett döntöttek. A tény, hogy eddig eszkalálódott a helyzet, évekig kísérti majd a valutauniót.

13:42
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A görögök számára nagyon fontos az Európai Unió

A Sziriza azzal kampányolt, hogy szemben a korábbi pártokkal jelentős változások lesznek Görögországban, de ezzel szemben hazudott és manipulálta az embereket – mondta Elina Tasszi, egy 33 éves eladó. Szerinte a legnagyobb eredménye a mostani megállapodásnak, hogy Görögországot nem rúgják ki az Európai Unióból, és van esély arra, hogy a gazdaság visszatérjen a normális medrébe. 

„Görögországnak mindenképpen benn kell maradnia az Európai Unióban, mivel a tagság nélkül óriási lenne a sebezhetősége” – erről már Maja Otarasvili, egy Grúziában született tanár beszélt. 

13:43
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Erősödött a forint a hírre

Határozottan erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő délelőtt a bankközi kereskedésben azután, hogy Brüsszelben bejelentették: maratoni tárgyalások után megszületett a megállapodás a Görögországnak nyújtandó új pénzügyi mentőcsomag feltételeiről. Az eurót délelőtt fél 11-kor 309,66 forinton jegyezték, míg a nap kezdetén 312,60 forint volt az árfolyam. Fél tizenkettőre a kurzus visszaemelkedett 310,22-re. 

13:46
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Altmaier: Győzelem egész Európának

Peter Altmaier, a német kancellári hivatal vezetője szerint a megállapodás győzelem egész Európa számára. A mostani helyzet az euró és Görögország számára is jó megoldást nyújt.  

13:52
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A teljesítendő hat pont

A brüsszeli megállapodás alapján Görögország teljesítendő feladatai:

Július 15-ig:

- az áfarendszer átalakítása, az adóalap kiszélesítése

- a nyugdíjrendszer reformja a fenntarthatóságának érdekében

- a görög statisztikai hivatal teljes függetlenségének biztosítása

- a költségvetési tanács beindítása, automatikus költségvetési kiadáscsökkentő lépések bevezetése

Július 22-ig:

- polgári perrendtartás átalakítása a gyorsabb és kevésbé költséges eljárások érdekében 

- a bankok európai szanálási módszerének átültetése a görög jogrendbe

13:53
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kötelező lesz a vasárnapi nyitva tartás

A megállapodás egyik lényeges eleme, hogy a görög gazdaság fellendítésének érdekében kötelező lesz bevezetni a vasárnapi nyitva tartást az országban - írta a BBC. 

14:00
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A lengyel kormányfő szerint Athénnak meg kellett fizetnie

Miközben az Európai Unió vezetői folyamatosan arról beszélnek, hogy ez egy fair megállapodás Görögország számára, a lengyel miniszterelnök máshogy látja. 

"A megállapodás az ár, amit Görögországnak a hét hónapnyi populista kormányzásért kell fizetnie" - nyilatkozta Ewa Kopacz. 

14:02
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Németországnak a bizalom a legfontosabb

Frank-Walter Steinmeier, Németország külügyminisztere arról beszélt, hogy a bizalmat mindenképpen újjá kell építeni, és rengeteg tennivaló van még a végső megállapodás előtt. A szociáldemokrata politikus szerint a mostani megállapodás során a racionális lépések mellett a szolidaritásról sem szabad elfeledkezni.

Frank-Walter Steinmeier (a kép bal szélén) arról beszélt, hogy a szolidaritást sem szabad elfelejteni Forrás: AFP/Maurizio Gambarini
14:04
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Karikatúra a görög helyzetről

Egy újabb karikatúra a mostani helyzetről:

14:09
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

88 százalék szerint Németország nem volt kemény

Az NTV nem reprezentatív felmérése szerint Németország egyáltalán nem volt szigorú Görögországgal a tárgyalások során. A válaszolók 88 százaléka szerint Németország egyáltalán nem volt szigorú Athénnel szemben, míg 12 százalék szerint nagyon kemény volt a német álláspont.  

14:09
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Renzi nem akarta megalázni a görögöket

Az olasz miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a maratoni tárgyalások alatt volt olyan pillanat, amikor fogadni mert volna rá, hogy nem sikerül megállapodniuk.

„Ehelyett ma hatalmas lépést tettünk előre” - mondta Matteo Renzi, aki arra is figyelmeztetett, hogy most nem szabad hátradőlni, mert még sok munka van hátra. Renzi azt is elismerte, támogatta, hogy az 50 milliárdos privatizációs alap ne Luxemburgban, hanem Athénban legyen, mert az előbbi megalázó lett volna a görögöknek.

Matteo Renzi hatalmas lépésről beszélt Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
14:14
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A nemzetközi piacon még mindig nagy a félelem

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy létszükséglet volt a megállapodás. Úgy vélte, Görögországnak az a vágya nem teljesült, hogy a korábbi népszavazás után megerősödik a görög kormány tárgyalási pozíciója. A görög gazdaság állapota olyan mértékben romlott a népszavazást követően is, hogy a múlt héten csütörtökön benyújtott görög javaslat már nem volt elég a megállapodáshoz.

Hangsúlyozta: a görög kormány magának köszönheti, hogy az elmúlt hetekben ilyen mély válságba került a görög gazdaság, ha korábban megállapodtak volna a hitelezőkkel, ezt elkerülhették volna. Ha Görögország kiesett volna az euróövezetből, az drámai mértékű gazdasági, pénzügyi, társadalmi összeomlást jelentett volna számukra, és még mélyebbre süllyedhetett volna az ország gazdasága – mondta Suppan Gergely.

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai tőzsdék határozottan erősödtek a megállapodás hírére, az euró viszont alig reagált. Ez is jelzi a rendkívüli bizalomvesztést, amit az okozott, hogy Görögország nem törlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló tartozását, és a megállapodás ellenére komoly félelem maradt a piacokon – mondta.

14:20
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Katona: A növekedés esélyét kínálja a csomag

Görögország talpra állásának kulcsa a gazdasági növekedés beindítása, ennek az esélyét megadja a megállapodás – mondta az Origónak Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkár. A korábban a Magyar Államkincstár elnöki posztját is betöltő szakember szerint a tűzoltó intézkedések gyakori hátránya, hogy egy nagy tüzet elhárítanak ugyan, de attól a mélyben parázslik a probléma, és bármikor újra lángra kaphat.

Katona szerint alapvető probléma – és ezt az uniós átlagtól elmaradó egy főre eső görög GDP is jelzi – hogy a görög gazdaság anno nem volt kellőképpen felkészülve az euró bevezetésére, ráadásul az állam sem tudja régóta betölteni maradéktalanul a funkcióit. Hozzátette, hogy a Sziriza éppen annak köszönhette a győzelmét, hogy az embereknek elegük lett a korrupt, tehetetlen kormányokból.

14:27
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Végre visszatért a bizalom

Elkezdődött az Európai Bizottság szokásos, déli sajtótájékoztatója. Margaritisz Szhinasz szóvivő úgy fogalmazott: több hónapnyi kemény munka után a bizottság elégedett, és most már a „bizalomra épül az együttműködés” Görögországgal. 

14:32
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

2019-ben távozhat az eurózónából Görögország?

Economist Intelligence Unit elemzése szerint a mostani megállapodás arra lesz jó, hogy 2019-ig elhalasztották a grexitet. 

14:38
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nehezen lesz meg az 50 milliárdos bevétel

Joseph Cotterill Twitter-bejegyzésében a korábbi és a jelenlegi privatizációs bevételeket vázolta föl. Ennek alapján eléggé nehéz elképzelni, hogy teljesíthető az 50 milliárd eurós bevétel.

14:40
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Német zászló leng az Akropolisz csúcsán

Beppe Grillo olasz szélsőbaloldali politikus is puccsként értékelte a hétfő reggeli megállapodást.

14:43
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pogátsa: Még rosszabb lesz a helyzet

Pogátsa Zoltán kizártnak tartja, hogy a megállapodás elemei beindítják a görög gazdaságot. Ellenkezőleg: a gazdasági elemző szerint recessziót okoznak. "Ha ezt végrehajtják, egy év múlva a mainál sokkal rosszabb helyzetben lesz Görögország." Azért – fejtette ki –, mert túladóztatnák az idegenforgalmat, az újra csökkenteni tervezett nyugdíjak visszavetik a vásárlóerőt, a privatizációs bevételek pedig aligha teljesülnek, mert az elmúlt években sem tudták tartani a tervet e téren.

Utóbbiról, az 50 milliárd eurós privatizációs alapról Pogátsa azt mondta: alapvetően rossz az ötlet, mert nem egyszeri bevételekből kellene visszafizetni a hiteleket, csökkenteni az államadósságot. Úgy vélte, a görög csomagnak semmi köze az EU lisszaboni versenyképességi stratégiájához.

14:44
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A bankok már a pénzügyminisztériumban vannak

A görögországi bankok képviselői már leültek tárgyalni a pénzügyminiszterrel arról, hogy mikor nyithatnak ki újra. A 60 eurós készpénzfelvételi limit azonban egy ideig még biztosan marad. 

 

14:45
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon hasítanak az európai börzék

A megállapodás hírére a vezető európai tőzsdék nagyon jól teljesítenek hétfőn. A német DAX 1,7, a francia CAC 2,2, míg a londoni FTSE 0,7 százalékos pluszban van a pénteki záróértékhez képest.  

14:50
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Sziriza már szervezkedik

Névtelenül ugyan, de a Sziriza egyik képviselője nyilatkozott a BBC tudósítójának. "Mérgesek vagyunk, de már azt szervezzük, hogyan válaszoljunk a megállapodásra. Még nincs vége, és még messze vagyunk a végső vereségtől" – mondta.  

14:55
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az egész világ a görög puccsról beszél

Nagyon érdekes videót készített a BBC: a térképen az látható, hányan és hol posztoltak a görög megállapodásról a Twitteren. A #thisisacoup (ezegypuccs) megjelöléssel eddig 390 ezren posztoltak valamit a közösségi oldalra.

15:00
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz, ha nem fogadják el a reformokat?

Mi lesz akkor, ha a görög parlament nem fogadja el a reformokat? - kérdezte egy újságíró az észt miniszterelnöktől. "Nagyon nagy probléma" - válaszolta Taavi Roivas.

15:10
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Koalíciós tárgyalások Athénban

Este találkozik Alexisz Ciprasszal a Független Görögök pártjának vezetője. A kisebbik koalíciós párt elnöke és a kormány védelmi minisztere, Panosz Kammenosz ezt maga jelentette be a Twitteren. 

15:15
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Akár még egy sikertörténet is lehet

Habár Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök mögül kihátrálhat a kormánypártok parlamenti képviselőinek egy része, az ellenzéki pártok segítségével sikerülhet keresztülvinnie a görög törvényhozáson a reformintézkedéseket – vélte Stathis Kalyvas görög származású amerikai politológus.

Ciprasz akár még nyerhet is a szakértő szerint Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

A szakértő szerint a következő napokban a jelenleg a radikális baloldali Sziriza és a Független Görögök nevű jobboldali párt alkotta kormánykoalíció átrendeződése várható, ugyanis e pártszövetség rendkívül ingatag. A Yale Egyetemen oktató politológus úgy vélte, kizárólag a görög kormányfőn múlik, hogy kormánya túléli-e a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást. "Ha Ciprasz elhatározza magát, hogy kiáll emellett, és ezt meg is teszi, akkor ez még egy sikertörténet is lehet" – jegyezte meg Kalyvas.

15:28
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A görög ellenzék bezzeg támogatja Cipraszt

Bármilyen meglepő, van olyan politikus Görögországban, aki támogatja Alexisz Cipraszt. Mai Zanni, az ellenzéki Új Demokrácia párt képviselője azt mondta: megkönnyebbülés volt a megállapodás, de még hosszú út van hátra.

„A nem vonzó volt, de nem volt reális, és Ciprasz volt az első, aki hátat fordított neki” – mondta Zanni, aki biztosra veszi, hogy a Szirizán belül lázadás lesz.  

15:33
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Átalakították a görög zászlót

Dacid Start a Twitteren az alábbi képet osztotta meg a megállapodás után:

15:42
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A németek pénteken szavaznak

A német parlament pénteken szavaz a megállapodásról, persze csak akkor, ha szerdán Athénban elfogadják a képviselők - jelentette az AFP hírügynökség.

15:45
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A britek örülnek, de óvatosak

David Cameron brit miniszterelnök szóvivője arra figyelmeztetett, hogy még rengeteg munka van hátra.

„A kihívás most az, hogy végrehajtsuk a megállapodásba belevett reformokat. Örülünk az eredményeknek, de még rengeteg munka van hátra” - mondta.

David Cameron is üdvözölte a megállapodást Forrás: Origo
15:46
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Vannak görögök, akiknek tetszik a megállapodás

Sokkal jobban érezzük magunkat, mint korábban – mondta a Guardian tudósítójának Thesszalonikiben Szpirosz Muszionisz gyapjúkereskedő. Az üzletember abban bízik, hogy a következő napokban már lehetősége lesz arra, hogy 50 eurónál többet vegyen föl az automatából. „Nem tudom elképzelni, hogy Görögország az Európai Unión és az eurózónán kívül legyen” – mondta a kereskedő. 

Konsztantinosz Hantizaridisz üzletember arról beszélt, hogy az ország gazdaságának a fejlődése miatt kell több adót fizetniük. Úgy látja, a megszorítások elkerülhetetlenek, annak ellenére, hogy az elmúlt évek politikája is erről szólt. Az eurózóna elhagyása nem opció az ország számára – mondta a vállalkozó.

15:54
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs konszenzus a reformokról?

A Commerzbank elemzői szerint az állam- és kormányfők között nincs konszenzus a reformokról, reformok híján pedig számos gazdasági probléma megoldatlan marad. Ezeket az EKB nyilvánvalóan az olcsó pénz politikájával próbálja majd elfedni, a dollárral szemben gyengülő euró ugyanis enyhíti a magasan eladósodott tagországokra az euróövezeten kívülről nehezedő versenyképességi nyomást.

15:55
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Már a terroristákhoz hasonlítják az uniót

A görögök még mindig nem tértek napirendre a megállapodás felett. Egy Twitter-felhasználó karikatúrával fejezte ki véleményét.

16:10
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Athénban vegyes volt a fogadtatás

Vegyesen fogadták hétfőn az emberek Athénban a görög kormánynak a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodását, bár inkább az ellenérzésüket kinyilvánítók voltak többségben - derült ki az AFP hírügynökség helyszíni beszámolójából. "Kínzó, megalázó, rabszolgasorba taszító" - így fogalmazott egy 60 éves közgazdász, Haralambosz Ruliszkosz, akit Athén utcáján szólított meg a francia hírügynökség újságírója.

Hasonlóan elutasítóan nyilatkozott egy 52 esztendős nő, Katerina Kacaba, aki egy gyógyszeripari cégnek dolgozik. "Nem vagyok a megállapodás híve. Tudom, hogy (az euróövezet hitelezői) zsarolni próbálnak minket" - mondta, ugyanakkor hozzátette: "bízom miniszterelnökünkben, döntései mindannyiunk javát a legjobban szolgálják".

"Jobb lett volna nem megkötni ebben a formában, mert biztos, hogy még rosszabb évek következnek. Még a kilépést is inkább pártoltam volna. Akkor ugyan kezdetben koplalnánk, de a magunk urai lennénk" - mondta a 35 éves Leftarisz Pabulidisz, akiknek párközvetítő irodája van. Egy 26 éves közalkalmazott - aki csupán Iliászként mutatkozott be - hasonlóan gondolkodik. "Az országnak az a legfontosabb, hogy jobban menjenek a dolgok. Azzal törődünk a legkevésbé, hogy az unión belül maradunk vagy sem. Ha bent maradunk, akkor a rossz tovább rosszabbodik, semmi jót nem látok a maradásban" - mondta.

Egy 41 éves nő, Melina Petropulu - aki egy női ruhabolt igazgatója - helyesli a vasárnapi nyitva tartást. "Úgy vélem, a megállapodás feltételei mindannyiunk életét nagyon megnehezítik, de egyetértek azzal, hogy a boltok vasárnap nyitva legyenek, mert így azoknak, akik egész héten dolgoznak, több idejük lehet megvenni termékeinket, ami csakis segít a gazdaságon" - így a ruhabolt vezetője.

Az AFP megszólítottjai közül egy ékszerbolt irodavezetője, a 43 esztendős Gianna Georgakopulum fogadta a legjobban a megállapodást a hitelezőkkel: nagyrészt egyetért a belefoglaltakkal. Ugyanakkor nem lelkesedik a vasárnapi nyitva tartásért, jóllehet tudomásul veszi szükségességét. "Mindenki lustának tart minket, görögöket, pedig keményen dolgozunk. De ha a vasárnapok ugranak, mikor pihenhetünk?" - idézte őt az AFP.

16:27
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Berlin nagyvonalú ajánlatot lát

Rendkívül nagyvonalúnak tartja a Görögországnak kilátásba helyezett harmadik mentőprogramot a tekintélyes berlini DIW gazdaságkutató intézet elnöke, aki szerint az euróövezeti tagországok vezetőinek a program feltételeiről hétfőn kötött megállapodása jó Európának és Németországnak is.

Görögországnak nagyvonalú ajánlatot tettek Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Marcel Fratzscher az intézet honlapján vezetett blogjában közölt gyorselemzésében kiemelte, hogy a német kormány legtöbb követelése teljesült a brüsszeli tárgyalásokon. „Mindenekelőtt Merkel kancellárnak és Schäuble pénzügyminiszternek jár elismerés”, hiszen „tanúbizonyságot tettek nagyságukról és előrelátásukról, és megmutatták, hogy Európa épsége és a közös szabályok fontosak Németországnak”.

Ugyanakkor korai lenne sikerként elkönyvelni a brüsszeli megállapodást, mert az csupán az első lépés a görög gazdaság lefelé húzó spiráljának megállításához – mondta Fratzscher, rámutatva, hogy egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy miként lehet helyreállítani a görög állam fizetőképességét, átstrukturálni a bankrendszert és lendületbe hozni a gazdaságot.

16:29
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A fogadóirodák Ciprasz távozását jósolják

A brit fogadóirodák szerint Alexisz Ciprasz még az idén lemond. A Ladbrokes úgy látja, az emberek 58 százaléka fogadna arra, hogy a görög miniszterelnök 2016-ot már nem tölti a hivatalában. A William Hill iroda hétszeres pénzt fizet arra, hogy Athén még az idén elhagyja az euróövezetet. 

16:39
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A bankok nem nyitnak ki

A görög bankok továbbra is zárva maradnak - mondta hétfőn a Reutersnak Efklídisz Cakalótosz pénzügyminiszter. A bankok két hete vannak zárva, az állampolgárok naponta csak 60 eurót vehetnek föl az automatákból. 

16:46
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Moszkva kész segíteni a görögökön

Oroszország kész arra, hogy közvetlen energetikai segítséget nyújtson Athénnak – erről Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter beszélt az Ukraine Today szerint. A tárcavezető szólt arról is, hogy szeretnének részt venni a görög gazdaság helyreállításában is. A portál tudósítása szerint az orosz fél heteken belül konkrét megállapodásokat szeretne kötni Athénnal. 

16:49
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Vízbe fojtás és keresztre feszítés

Még több érdekesség derült ki a maratoni tárgyalásokról. Ebből az derült ki, hogy Ciprasznak valóban nem volt könnyű dolga. Korábban egy uniós tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy a görög kormányfőt a víz alá nyomták, most egy másik a „keresztre feszítés jelzőt használta”. 

16:52
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A héten kiürülhetnek a bankok

Változatlan szinten hagyta az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance – ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára – közölték görög banki források hétfőn. A kormányzótanács utoljára június 26-án emelte a keretösszeget, azóta nem változtatott a 89 milliárd euróban megállapított plafonon.

A finanszírozás elapadása miatt, illetve a betétkivonások megakadályozásának érdekében a görög kormány kénytelen volt szigorú korlátozásokat bevezetni a tőke mozgására. A görög bankok és a tőzsde június 29. óta zárva tartanak, csak a bankkártyával nem rendelkező nyugdíjasokat, illetve a bankbetétet elhelyezni kívánókat szolgálják ki személyesen meghatározott fiókokban.

A héten elfogyhat a görög bankok pénze Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A görög pénzintézetek az EKB támogatása nélkül valamikor a héten teljesen egészében kifogynak a készpénzből. A túléléshez legalább 1 milliárd euróra lenne szükségük. Megfigyelők szerint az euróövezeti jegybank valószínűleg szerdán emeli az ELA keretösszegét, ha a görög parlament a feltételeknek megfelelően kinyilvánítja egyetértését az európai hitelezők és az athéni kormány között hétfőn létrejött megállapodással.

16:58
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Még az idén új választás jöhet Görögországban

Az Eurasia Group szerint abban az esetben, ha a kormánypárti képviselők nagy része nem támogatja a szerdai parlamenti szavazáson a megállapodást, akkor nemzeti egységkormány jöhet Görögországban. Az elemző intézet szerint ennek a kormánynak már nem lehetne a vezetője Alexisz Ciprasz. Úgy látják, ebben az esetben az ősz végén, vagy még december előtt előrehozott választás jöhet. 

Egyébként a pénteki voskoláson nyolc kormánypárti képviselő tartózkodott, ketten nemmel szavaztak, míg heten nem voltak az ülésteremben. 

17:09
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Donald Tusk akadályozta meg a grexitet

A Financial Times szerint hétfőn reggel nagyon közel jártak a tárgyalások feladásához Brüsszelben. A lap azt írja: hajnali hat óra körül Alexisz Ciprasz görög kormányfő és Angela Merkel német kancellár felálltak az asztaltól, mert nem tudtak megegyezni, és úgy tűnt, hogy vége mindennek. Ekkor Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke utánuk szólt: „Elnézést, de szó sem lehet róla, hogy elhagyják a termet.” Így akadályozta meg a lengyel politikus, hogy Athén elhagyja az euróövezetet.

17:12
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

33 fok van Athénban

Nagyon meleg van Athénban, 33 fokot mutatnak jelenleg a hőmérők – derült ki az egyik ott élő Twitter-bejegyzéséből

17:17
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Amerikában is optimisták

A New York-i tőzsde is jelentős erősödéssel nyitott a hétfő reggeli görögországi megállapodás hírére. A Dow Jones indexe 0,72 százalékkal volt magasabban, mint pénteken. 

17:24
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Zendülésre számíthat Ciprasz

Janisz Balafasz, a Sziriza egyik képviselője a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, hogy a hétfő reggeli megállapodás miatt nagyon komoly szakadás lehet a görög kormányon belül, Ciprasznak zendüléssel kell majd szembenéznie. Sok képviselő és kormánytisztviselő elégedetlen Ciprasz taktikájával – tette hozzá.

17:32
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Éjszakába nyúló tárgyalás kezdődött

Ismét összeültek hétfő délután az eurózóna pénzügyminiszterei, a reggel született állam- és kormányfői megállapodást követően már a Görögországnak nyújtható áthidaló kölcsönről tárgyalnak.

Erre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország egy törlesztőrészlettel már késedelembe esett a Nemzetközi Valutaalap felé, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Ismét hosszadalmas tárgyalások kezdődtek Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter a tanácskozás előtt elmondta: ismét hosszú éjszakára számít, mert több miniszter nem rendelkezik a kellő parlamenti felhatalmazással ahhoz, hogy új vagy feltételek nélkül folyósítható pénzt ítéljen meg Athénnak.

17:36
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A spanyol kormányfő optimista

A spanyol miniszterelnök szerint a Görögország és az unió között létrejött megállapodás ésszerű és kiegyensúlyozott. Mariano Rajoy erről sajtótájékoztatón beszélt hétfőn Madridban. A kormányfő hangsúlyozta: a megegyezés jó hír, mert erősíti a közös valutát. Jó hír, hogy az euróövezetből senki sem kíván távozni, hanem mindenki benne akar maradni.

Mariano Rajoy szerint ésszerű a megállapodás Forrás: AFP/Philippe Huguen

Mint mondta, bízik abban, hogy a görög parlament is rábólint az egyezségre, elfogadja az ehhez szükséges törvényeket. Kulcsfontosságú, hogy mindenki teljesítse, amit vállalt – jelentette ki, hozzátéve, hogy ha így lesz, akkor Görögország növekedni fog, és munkahelyeket fog teremteni.

17:42
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem számítanak komoly euróerősödésre

Megszületett a megállapodás Brüsszelben, de azért azt nem árt észben tartani, hogy ezt még el kell fogadnia a görög parlamentnek – amit nem lehet biztosra venni – olvasható a Saxo Bank elemzésében. Azt várják, hogy az euró-dollár árfolyam továbbra sem szakad ki egy adott tartományból, és nem indul el egy határozott irányba.

Ha a görög parlament el is fogadja a megállapodást, az euró-dollár emelkedési lehetőségei igen korlátozottak, az USA és az EU monetáris politikáinak különbsége és a mostanában érkező erős amerikai gazdasági adatok miatt – olvasható az elemzésben. 

17:47
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Egyelőre senki sem tüntet a parlament előtt

Az egyik Twitter-bejegyzés szerint egyelőre senki sem tüntet a görög parlament előtt.

17:58
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Görög mentőcsomag: népszavazás lehet Ausztriában

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt elnöke egy kedden megjelenő interjúban arról beszélt, hogy Ausztriában népszavazást kell tartani a harmadik görög mentőcsomagról. „Népszavazást kezdeményezünk a tervezett csomagról, mivel elfogadhatatlan, hogy a kölcsönvevők mindig szavazhatnak, míg a kölcsönadók nem.”

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője népszavazást tartana a görög mentőcsomagról Forrás: AFP/Dieter Nagl

Az Osztrák Szabadságpárt a legfrissebb felmérések szerint Ausztria legnépszerűbb politikai ereje, támogatottságuk 27-28 százalékon áll. A kormányzó szociáldemokraták és a néppárt egyaránt 26-26 százalékon állnak.

18:09
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Bugár: Sok múlik a mindennapi megvalósításon

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a hétfői megállapodás csak egy kis fényt jelent az alagút végén. A görög félnek nem elég csak elfogadni a reformintézkedéseket, hanem valóra is kell tudni váltani – olvasható az Új Szó oldalán.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint nagyon sok múlik a megvalósításon Forrás: MTI/Komka Péter

Az adók növelése, a nyugdíjkorhatár módosítása, a privatizáció – csak néhány azon intézkedések közül, amelyeket a görög kormánynak be kell vezetnie az elkövetkezendő napokban. Bugár szerint azonban nem biztos, hogy ezek valóban hatásosak is lesznek, amennyiben mindennapi megvalósításuk csődöt mond. „Görögországon nem segít az adókulcs emelése, ha nem javul radikálisan az adóbeszedés hatékonysága. Ugyanúgy a nyugdíjkorhatár módosítása sem lehet hatásos, amennyiben megmarad a sok kivétel” – jelentette ki Bugár Béla.

A Híd elnöke szerint Ciprasz kormánya megmutatta, hová tudja juttatni az országot a határtalan populizmus. „Míg pár hete a görög kormány még elutasította a hitelezők feltételeit, sőt ezt népszavazással erősíttette meg, ma még keményebb feltételek elfogadására kényszerült” – nyilatkozta Bugár Béla. Szerinte az euróövezetnek számos olyan intézkedést kell elfogadnia, amelyekkel megelőzheti az ehhez hasonló helyzetek kialakulását.

18:23
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Donald Tusk mint Gandalf

Meg is születtek az első mémek Donald Tuskról, amint megakadályozza, hogy Angela Merkel és Alexisz Ciprasz elhagyják a tanácskozást.

18:25
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon kiakadt egy brit képviselő

Caroline Lucas brit zöldpárti parlamenti képviselő elítélte az újabb megszorítások bevezetését Görögországban. Szerinte is puccs történt Athénban a hétfő reggeli megállapodással. Úgy látja, a demokráciát Görögországban mostantól a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió helyettesíti. 

18:30
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Görögország: nagyon megosztottak a lengyelek

A görögök hatalmas árat fizetnek a populista kormány nemtörődömségéért – jelentette ki hétfőn Ewa Kopacz lengyel kormányfő, miután Brüsszelben megállapodás született a Görögországnak nyújtandó legújabb mentőcsomag feltételeiről. Az athéni kormánynak a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodását Kopacz „nagyon nehéznek” minősítette, mint mondta, „igen különös feltételek” fűződnek hozzá.

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök szerint sokat ártott a populizmus Görögországnak Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

A legerősebb lengyel ellenzéki párt, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) – amelynek gazdaságpolitikáját Kopacz többször populistának minősítette – viszont követendő példának állította be Ciprasz tárgyalási stratégiáját. A párt egyik politikusa, Ryszard Czarnecki - aki egyúttal az Európai Parlament elnökhelyettese - az onet.pl lengyel hírportálnak nyilatkozva elmondta: a görög kormányfő a brüsszeli tárgyalások során Lengyelországnak is megmutatta, hogy az uniós fórumon „érdemes keményen tárgyalni".

18:40
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Új elnököt is választ az Eurócsoport

Az Eurócsoport hétfőn új elnököt is választ. A jelenlegi elnök, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter és spanyol kollégája, Luis de Guindos indul a posztért. Stubb nem foglalt állást, mint mondta: biztos abban, hogy valamelyiküket egyhangúlag támogatja majd az Eurócsoport, és bármelyikük lesz is végül az Eurócsoport elnöke, azzal Európa csak nyerhet.

 

18:55
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Tagadják a németek a kényszerítést

Téves az a felfogás, hogy a német kormány újabb fájdalmas megszorításokat kényszerített rá az athéni vezetésre, és megalázta Görögországot az euróövezeti tagországok vezetőinek hétfő reggel véget ért csúcstalálkozóján – jelentette ki a német kormányszóvivő. Steffen Seibert a berlini tájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy nem Németország hozott döntéseket a görög államadósság-válság kezeléséről tartott brüsszeli tanácskozáson, hanem az euróövezet közössége.

Arról a pénzügyminisztériumi felvetésről, miszerint Görögországnak ideiglenesen távoznia kellene az euróövezetből, hogy átrendezze adósságát, amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni a válság euróövezeti keretek közötti kezeléséről, a kormányszóvivő azt mondta, hogy Berlin számára nem ez volt az elsődleges.

A konzervatív CDU/CSU soraiban sokan régóta bírálják a görög mentőprogramokat, és megfigyelők szerint akár az egyharmadot is elérheti az új program ellen szavazók aránya. Az SPD-frakció viszont várhatóan egységesen támogatja majd a kormányt, és az ellenzéki képviselők többsége is megszavazza az előterjesztéseket, a harmadik görög mentőprogram német parlamenti támogatása így nagy valószínűséggel nem kerül veszélybe.

19:08
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Már Athénban van Ciprasz

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök visszaérkezett a fővárosba, és megkezdte az egyeztetéseket a miniszterekkel a mentőcsomag elfogadásáról.

Alexisz Ciprasz visszaérkezett Athénba Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon
19:10
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Varufakisz: Ez az új Trianon

Ciprasz jól tudja, hogy ez egy lehetetlen, nem életképes megállapodás - nyilatkozta az ausztrál ABC rádióadónak a volt görög pénzügyminiszter. Janisz Varufakisz szerint a trojka most megbünteti a görög kormányfőt minden eddigi kritikáért.

„Ennek semmi köze a közgazdasághoz, semmi köze ahhoz, hogy Görögországot újra a fejlődés útjára helyezzék. Ez egy új versailles-i békeszerződés, ami ismét kísérti Európát, és a miniszterelnök ezt jól tudja. Tudja, hogy átkozott, ha elfogadja, és akkor is, ha nem” - mondta Varufakisz.

Varufakisz a versailles-i békeszerződéshez hasonlította a görög megállapodást Forrás: AFP/Aris Messinis
19:21
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

A görögök új holokausztról beszélnek

"Görögország Auschwitzban: Schauble az eurózóna holokausztjával próbálkozik" - ezzel a főcímmel jelent meg a görög konzervatív bulvárlap, a Dimokratia. A német pénzügyminiszter máshol sem népszerű, Athén utcáin például olyan plakátok jelentek meg, amelyek náci háborús bűnösként ábrázolják. 

 

19:24
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Nem is Görögországban van az igazi baj?

A Seeking Alpha szerint egyáltalán nem olyan mértékűek Görögországban a gazdasági problémák, mint azt a sajtó beállítja. Úgy látják, az elmúlt hetekben a kínai tőzsdéken több mint 10-szer nagyobb veszteség keletkezett, mint a görög államadósság mérete. Mint ismert, az elmúlt három hétben 3,2 billió dollárt vesztettek el a kereskedők az ázsiai börzéken. 

19:29
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Furcsa párhuzam

Egy Twitter-bejegyzés szerint Ciprasz legyőzte Hitlert:

19:45
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Végrehajtást várnak Görögországtól

Johan Van Overtveldt belga pénzügyminiszter világossá tette, hogy a reggeli megállapodás azonnali intézkedéseket irányoz elő a görög kormány számára, és ettől függ, hogy milyen áthidaló megoldás lehetséges Athén számára. „Azt várjuk a görög kormánytól, hogy hajtsa végre az elfogadott megállapodást” – mondta Van Overtveldt.

22:54
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Sztrájkra készülnek Görögországban

Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség szerdára. 

22:55
július 13, 2015
Vágólapra másolva!

Feszült a helyzet a görög kormánypárton belül

A kisebbik görög kormánypárt bejelentette, hogy nem tudja támogatni a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást.

12:52
július 14, 2015
Vágólapra másolva!

Előretört az Arany Hajnal

A görögök közel 25 százaléka a szélsőjobboldali Arany Hajnalra szavazna, ha most lennének a választások Görögországban – derült ki egy nem reprezentatív felmérésből, amit a hétfői megállapodás után készítettek.