Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A válság csak az erős vállalkozásokat hagyta meg, s a bolthálózatot üzemeltető Coop is ilyen - ezt a cég 15. születésnapi rendezvényén mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A szintén felszólaló Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke szerint nem a hipermarket formával van baj, hanem azzal, hogy a magyar boltok későn ébredtek rá, hogy ez a korszerű.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül14 bejegyzés
11:51
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán és Demján még sehol

Orbán Viktor és Demján Sándor is felszólal a Coop rendezvényén, a 11 órás kezdés előtt azonban még egyiküket sem látni a Művészetek Palotájának hangversenytermében. Elfoglalta helyét viszont Palkovics Imre Munkástanácsok elnöke, Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára, Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

12:00
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Késik a kezdés

A program hivatalosan 11:00-kor kezdődik, a miniszterelnök viszont még nem érkezett meg, a kezdés némileg csúszik. A sajtó képviselőinek kiosztott program szerint bő egy órában beszédek hangzanak el, felszólal Csepeli Lajos, a Coop igazgatóságának elnöke, Murányi László, a cég vezérigazgatója, Tóth Béla, a Gyermely Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd Demján Sándor VOSZ-elnök és végül Orbán Viktor miniszterelnök. A beszédek után fellép a Matyó Néptáncegyüttes és a Presidance Company.

12:11
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Reklámfilmet vetítenek

"Egy jó szomszédság története" címmel Coop-reklámfilmet vetítenek a rendezvény első műsorszámaként. A film az élelmiszerlánc történetéből mutat be epizódokat. A szövetkezeti boltok történetével 1863-ig ugrik vissza a film, majd az ÁFÉSZ-re tért át, amely a Coop elődje volt.

12:27
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Erős Antónia a házigazda

A rendezvényt Erős Antónia konferálja, aki bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úton van a Parlamentből. A Coop rendezvénye előtt tartottak szavazást az országgyűlésben, ahol nem jött össze elég szavazat Lázár János Fidesz-frakcióvezető alkotmánymódosító indítványához - erről bővebben itt olvashat.

12:48
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Megújul a bolthálozat

Boltmegújulási programba kezd a Coop - jelentette be Murányi László a bolthálózat vezérigazgatója. A megújulás új logót és új kategóriákat, valamint technológiai és szolgáltatási fejlesztéseket tartalmaz. Ezentúl három fajta boltja lesz a Coop franchise-nak: a Coop Szuper, a Coop Abc és a Coop Mini - a bolt méretétől függően. Eddig Szupermarket, Maxi és Mini néven futottak a kategóriák.

12:56
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Demján: Én is szövetkezeti termék vagyok

"Én is egy szövetkezeti termék vagyok" - kezdte beszédét Demján Sándor visszautalva arra, hogy ő maga is a boltszövetkezeti rendszerbe nőtt bele, több szövetkezetben is érdekelt volt. A vállalkozó javasolta a kormánynak, hogy segítsen a szövetkezeteknek például tőkésítéssel. Demján Sándor szerint napraforgóolajat például már nem gyártanak Magyarországon, pedig lehetne.

A hazai gazdaságról Demján elmondta: "mindenki hitelből vacsorázott" a válság előtt, s ma csak két lehetőség van: vagy az "ebédből fizetjük vissza", vagy növekedést érünk el az ország előnyeinek kihasználásával. A vállalkozó azt javasolta, hogy vissza kell szerezni például az élelmiszeripari termelést, amiből aztán exportálni lehet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:06
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Demján szerint magyar hipermarketek kellenek

"Magyar hipermarket kell" - mondta Demján Sándor. Szerinte nem megoldás a kisboltok védelme, mert a szupermarketek rendszere a korszerű forma. Szerinte a magyar boltok ezt nem ismerték fel idejében, ezért a külföldiek valósították meg, kiszorítva sok kis magyar boltot. Demján ezért a szövetkezeteket erősítené, amelyek megvalósíthatják a korszerű értékesítési módszereket, s ezek visszaszerezhetik a piacot.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Csepeli Lajos, Demján Sándor, Tóth Béla

13:11
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett Orbán Viktor

"Kereskedők között vagyok, ezért helyén való a példa: a parlamentben is legalább annyi váratlan dolog történhet, mint egy adásvételkor" - utalt Orbán Viktor miniszterelnök a beszéde elején, amelyet rögtön megérkezése után elkezdett, arra, hogy a képviselők szavazási káoszban fogadták el az alkotmány módosítását.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:18
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán: a válság selejtezett

A válság azokat a vállalkozásokat kezdte ki, amelyek valódi értéket nem állítottak elő - mondta a miniszterelnök. Szerinte a válság selejtezett: azok maradtak fenn, amelyek sikeresek voltak, s a kormányfő szerint a Coop is ilyen, "önök a magyar gazdaság" - mondta.

13:21
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán a külföldi hipermarketek ellen érvelt

A kormányfő szerint a bolthálózat egyik jelentős előnye, hogy sok olyan településen is munkát ad, ahol komoly álláshiány van. A Coop közel 30 ezer főt foglalkoztat országszerte. Orbán Viktor szerint a szövetkezeteknél vannak hatékonyabb hipermarketek, de ezek kevés embert foglalkoztatnak és gyakran rossz minőségű árut adnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:58
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Demjánnal ért egyet az OKSZ főtitkára

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nem az a kérdés, hogy hipermarket vagy sem, hanem a vásárlók sokszínűségének kell megfelelni. Az [origo]-nak elmondta: sokan vannak, akik kisboltban szeretnek vásárolni, vannak, akik viszont egy helyen szeretik beszerezni a termékeket. Ha nem lennének hipermarketek, akkor az emberek egy nagy része külföldre járna vásárolni, ahogy ezt tették a 80-as évek második felében - mondta.

A főtitkár Demján Sándorral értett egyet abban, hogy a hipermarketek a fejlődés termékei, és felesleges lenne ezeket támadni. A főtitkár sajnálta, hogy Orbán Viktor még nem volt benn akkor, amikor Demján Sándor kifejtette a véleményét ez ügyben. A kisebbeket eltérő szabályozással lehet versenybe hozni, nem kell a hipermarketeket ellehetetleníteni. A szabályozásra példaként hozta fel a közbeszerzések lazítását, amivel egy kistermelőnek nem kell hosszan engedélyt szerezni egy iskolának eladandó tejhez.

14:17
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Parragh támogatná a válságadó meghosszabbítását

A kormány más néven és csökkentett mértékben, de megtartaná a válságadókat 2012 után is. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az [origo]-nak azt nyilatkozta erről, hogy bár nem ismeri a hosszabbítás részleteit, de azt támogatja az ötletet. Azzal érvelt, hogy vannak olyan iparágak Magyarországon, amelyek nagy jövedelmeket visznek ki az országból, ilyen szerinte az energetika és a telekommunikáció is. Szerinte a kivitt jövedelem a GDP 7 százalékára rúg, a cégek pedig egészségtelen előnyre tettek szert, ami miatt egyes privatizációs szerződéseket felül kell vizsgálni. Még akkor is, ha ebből viták, sőt akár nemzetközi tiltakozás lesz - mondta.

A másik ok, ami miatt Parragh nem tartja idegennek a válságadó megoldását, az, hogy Európában számos országában létezik ágazati különadó. Példának hozta fel, hogy Franciaországban a nagyáruházak bevételeit mérséklik adóztatással. Az adók beruházás-visszafogó hatásától nem tart az MKIK elnöke.

Parragh szerint a hipermarketeket Magyarországon a multinacionális vállalatokkal azonosítják, ezért van ellenérzés velük szemben. Szerinte Orbán Viktor és Demján Sándor véleménye nem áll szemben egymással - a miniszterelnök korábban a hipermarketek ellen érvelt, a VOSZ-elnök pedig a magyar hipermarketek erősítését hangsúlyozta.

Egy egészséges kereskedelmi szerkezetben mindenféle méretű áruháznak helye van - tette hozzá Parragh, de szerinte szükséges lenne, hogy a bevásárló központok építése ne történhessen korlátok nélkül. Bécsben szerinte csak akkor adnak engedélyt plázák építésére, ha az bizonyíthatóan kedvező hatással van a terület fejlődésére és nem teszi tönkre a kisebb vállalkozásokat sem.

14:45
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

A VOSZ főtitkára aggódik a válságadók hosszabbítása miatt

Parragh Lászlóval ellentétes véleményt fogalmazott meg Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Szerinte úgy vették tudomásul a 2010-12 közötti különadók bevezetését, hogy azok ideiglenes jelleggel és véges határidővel léteznek. Dávid úgy véli, azért kell minél hamarabb kivezetni a válságadókat, mert azok nem felelnek meg a mindenkire érvényes, normatív szabályozásnak. Másrészről meghosszabbításuk és kiterjesztésük azt üzeni - vélte a főtitkár, hogy a kormány nem akarja átalakítani a nagy elosztórendszereket, mint például az egészségügy vagy a nyugdíj, amelyek a hiány nagy részéért felelősek. A VOSZ annak tudatában fogadta el a válságadókat, hogy azok teremtenek forrást ezen rendszerek reformjához.

15:29
november 10, 2010
Vágólapra másolva!

Nézze meg Orbán Viktor és Demján Sándor beszédének vágott változatát!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=v75FqKJB4QCIWf3X
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről