Jennifer Lawrence-ék csúnyán átvertek mindenkit

Utazók
Vágólapra másolva!
Az előzetesek alapján az Utazók egy könnyed sci-finek tűnik, amiben az űrhajón ragadt Jennifer Lawrence és Chris Pratt egymásba habarodik. A marketingkampány azonban egy nagyon fontos részletet elhallgat a történettel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Chris Pratt és Jennifer Lawrence űrrománcára a magyar nézőknek január közepéig kell várniuk, az amerikai kritikusoknak viszont már levetítették az Utazók-at. Az eredmény? Nagyobbrészt fanyalgó, csalódott kritikák, a Rotten Tomatoeson jelenleg 33 százalékon áll a film, azaz a kritikusok kétharmada rossz véleménnyel van róla. Azt már most meg lehet kockáztatni, hogy az Utazók-ból nem lesz egy Gravitáció- vagy Mentőexpedíció-szintű kritikai és pénzügyi bombasiker.

Chris Pratt és Jennifer Lawrence az Utazók című filmben Forrás: InterCom

Több kritikus is felhívta arra a figyelmet, hogy a két főszereplő szerelmére kihegyezett könnyed előzetesek elhallgattak egy nagyon fontos részletet, aminek a tudatában már lehetetlen romantikus történetként tekinteni az Utazók-ra. Sőt, akár az is kijelenthető, hogy a trailerek egy egészen más filmnek állítják be az Utazók-at, mint ami valójában. Aki nem szeretné megtudni, mi történik a film első harminc percében, az ne olvasson tovább.

A történet úgy indul, hogy a Chris Pratt által játszott figura a tervezettnél kilencven évvel korábban ébred fel a hibernációból egy távoli bolygó felé tartó, telepeseket szállító űrhajón. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a sorsa, élete hátralévő részét egyedül, az űrben fogja eltölteni. A filmről szóló első hírekben ugyan benne volt, de aztán a trailerekből kihagyták azt az információt, hogyan is kerül mellé Jennifer Lawrence.

A férfi főszereplő heteken át kolbászol az űrhajón, dumál az italokat felszolgáló robottal (Michael Sheen), szakállat növeszt, halálra unja magát, próbál megbarátkozni a gondolattal, hogy magányosan fog meghalni. Kitalálja azonban, hogy felébreszt egy másik utast.

Michael Sheen és Chris Pratt az Utazók című filmben Forrás: InterCom

Jennifer Lawrence figurájára esik a választása, akit ezzel konkrétan magához láncol és halálra ítél. Ennek tudatában máris nehéz lesz szerelmi történetként gondolni az Utazók-ra, hiszen a főhőse egy végtelenül önző férfi, aki a másik tudta és beleegyezése nélkül dönti el, hogy a nő is az űrhajóban élje le a hátralévő éveit.

A marketingkampány sugalmazásával ellentétben az Utazók valódi története inkább egy horrorfilmre hasonlít, főleg ha a női főszereplő nézőpontjából vizsgáljuk. "Sosem kérdezték meg arról, hogy részt akar-e venni az űrrománcban, amit a férfi talált ki számára” - írja a Vulture. A The Playlist szerzője szerint sokan lesznek olyanok, akik a nőket zaklató személyek felmentéseként fogják értelmezni a filmet. Több kritikusban is felmerült, hogy a két ember kapcsolatát legpontosabban Stockholm-szindrómaként lehetne leírni.

Jennifer Lawrence és Chris Pratt az Utazókban Forrás: InterCom

Ettől persze nem lesz törvényszerűen rossz film az Utazók, még nem láttuk, nem tudjuk, hogy a későbbiekben milyen következményei lesznek a férfi főszereplő erkölcsileg védhetetlen döntésének. Az viszont már most látszik, hogy a reklámkampány becsapta a nézőket.