Catherine Deneuve bocsánatot kért a zaklatások áldozataitól

Catherine Deneuve a 67. Berlini Filmfesztiválon
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a szexuális zaklatások áldozataitól Catherine Deneuve, miután a francia sajtóban és a közösségi médiában is számos kritikát kapott, amiért egy nyílt levél aláírói között szerepelt, akik szerint a zaklatási ügyek elleni kampány túl messzire ment.
Vágólapra másolva!

A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a "förtelmes" zaklatási ügyeknek.

Deneuve a múlt héten adta nevét egy száz befolyásos nő - köztük írók, előadók, tudósok - által aláírt nyílt levélhez, amely szerint a férfiakat hagyni kell, hogy szabadon "ostromolhassák a nőket".

Hangsúlyozták, hogy a

A színésznő és társai szerint a férfiak elleni feljelentéskampány csak az álszent erkölcscsőszök és a vallási fanatikusok malmára hajtja a vizet.

Elismerték, hogy a Weinstein-botrány nyilvánosságra kerülése elindította a párbeszédet a nőket érintő hátrányos megkülönböztetésről, és szükségszerű volt, hogy kiderüljön, egyes férfiak hogyan használják ki hatalmukat. Ugyanakkor az aláírók úgy vélték, a vádak elszaporodása túl messzire vezet.

- írták a szövegben. Az aláírók szerint a nőjogi kampányokon felbuzdulva sokszor megalapozatlan vádakkal ártatlan férfiakat küldenek a "mészárszékre", ahelyett hogy a nőknek segítenének abban, hogy önállóbak legyenek.

Catherine Deneuve a 67. Berlini Filmfesztiválon Forrás:Britta Pedersen/DPA

Az aláírók szerint a #metoo-hoz hasonló kezdeményezések célt tévesztettek és a szexuális szabadság ellen dolgoznak.

- írták. Hozzátéve, hogy a nők sem találják meg a helyüket abban a feminizmusban, amely túlmutat a hatalommal való visszaélés leleplezésén, és leginkább a férfiakkal és a szexualitással szembeni gyűlöletet táplálja.

Feminista aktivisták azonban úgy értelmezték, hogy ezzel a hozzáállással Deneuve és a többiek trivializálják a szexuális erőszakot - ismertette a BBC News hétfőn.


A Le Monde-ban megjelent levél azzal érvelt, hogy miközben a hatalmukkal visszaélő férfiak ellen törvényesen fel kell lépni, a feljelentgetések lassan parttalanná válnak.

Sokan úgy állították be Deneuve-öt és társait, mint akik szexuális ragadozóknak és pedofiloknak (egyértelműen Roman Polanskira célozva) falaznak.

Caroline de Haas nő jogi aktivista és mintegy harminc másik aláíró levele szerint Deneuve-ék vissza akarják építeni a hallgatás falait, amelyek mögött a szexuális bűncselekmények továbbra is büntetlenül folythatnak.

Marlene Schiappa, a női egyenjogúságért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy a francia törvények szerint a szexuális zaklatás a közlekedési járműveken egyenesen bűncselekménynek számít, amely három év börtönbüntetéssel vagy 75 ezer euró büntetéssel jár.

Deneuve a vasárnapi Liberation-ban kiadott közleményében már sajnálkozását fejezte ki az áldozatoknak, akiket a Le Monde-ban publikál levél megbánthatott.

- hangoztatta a színésznő, aki ugyanakkor az olyan eseteket is túlzásnak tartja, mint Kevin Spacey kivágása A világ összes pénze című filmből. Úgy gondolja, az efféle purifikátori akciók a művészetek cenzúrázásához vezetnek.

- fakadt ki Deneuve.