Ahová ők mennek, ott nincs szükség utakra

Vissza a jövőbe 2
Vágólapra másolva!
Pontosan huszonöt éve, 1990. április 5-én mutatták be a magyar mozikban a Vissza a jövőbe 2-t. Ebből az alkalomból huszonöt érdekességgel tisztelgünk minden idők egyik legnyakatekertebb és legélvezetesebb időutazós filmje előtt. Tudták, hogy eredetileg nem is terveztek folytatást az első részhez? És azt, hogy 1955 helyett majdnem a hippikorszakba repültek vissza Dokiék, és ott LSD-t nyaltak volna? Utánajártunk, mikor közlekedhetünk már végre légdeszkával, és megmutatjuk, hol találják meg a filmben a nyolcéves Elijah Woodot. 
Vágólapra másolva!

1. Michael J. Fox a Családi kötelékek című tévésorozattal vált ismertté, de igazi sztár a Vissza a jövőbe miatt lett. A film bemutatója idején Angliában forgatott, telefonon újságolták el neki a szenzációs fogadtatást. Fox csak akkor értette meg igazán, hogy mit jelent az, hogy "masszív siker", amikor visszatért Amerikába. Egyszeriben rajongók vették körbe, néhányuk még a színész kertjében is letáborozott.

Michael J. Fox a Vissza a jövőbe 2-ben Forrás: UIP Dunafilm

2. Robert Zemeckis rendező és Bob Gale forgatókönyvíró eredetileg nem tervezett folytatást az 1985-ös első részhez. A filmvégi repülő Deloreant poénnak szánták, és nem új kalandok felvezetésének. Később sajnálkoztak is azon, hogy Marty McFly barátnőjét (Claudia Wells) is beültették a kocsiba, mert ez jelentősen behatárolta a lehetőségeiket, hogy milyen irányba vihetik tovább a történetet.

3. Zemeckisék azzal a feltétellel vállalták a folytatást, ha Michael J. Fox és Christopher Lloyd visszatér. Ők azonnal igen mondtak a felkérésre, a Marty apját, George McFly-t alakító Crispin Glover azonban kimaradt a folytatásból. Glover egy 2013-as rádióinterjúban mesélte el az ő verzióját a történtekről: szeretett volna részt venni a folytatásokban, de csak 125 ezer dollárt ajánlottak neki, ami kevesebb mint a fele volt a Marty édesanyját játszó Lea Thompson fizetésének, hiába volt ugyanakkora a szerepük.

Crispin Glover a Vissza a jövőbe első részében Forrás: UIP Dunafilm

4. Glover hiányában minimalizálták George McFly szerepét a folytatásban: az alternatív 1985-ben már évtizedek óta halott volt, az 1955-ben játszódó részekhez pedig az első film felvételeit használták fel, illetve felbéreltek egy másik színészt, Jeffrey Wisemant, aki egy Glover arcáról mintázott maszkot viselt. A leváltott színész nem hagyta annyiban, hogy visszaélnek a képmásával, beperelte a produkciót, amely végül peren kívül 765 ezer dollárt fizetett neki. Az esetből tanulva a színészek céhe új szabályozást léptetett érvénybe a színészek nem engedélyezett használatáról. Glover és Zemeckis viszonya a nézeteltérés ellenére sem romlott meg, 2007-ben ismét együtt dolgoztak a Beowulf - Legendák lovagjá-n.

Jeffrey Wiseman a Vissza a jövőbe 2-ben Forrás: UIP Dunafilm

5. A második és a harmadik részt egyszerre forgatták, hogy ezzel időt és pénzt takarítsanak meg. Ez csak később vált bevett módszerré az amerikai filmgyártásban: a Mátrix második és harmadik részét és A Gyűrűk Ura-trilógiát is egyszerre vették fel. 1989 előtt csak néhány film, például a Superman első két része vagy az Indiana Jones-klón Salamon király kincse és annak folytatása, Az elveszett aranyváros fosztogatói készült így. Volt olyan időszaka a forgatásnak, amikor Zemeckis csak napi néhány órát aludt, és repülővel ingázott, hogy ott lehessen mindkét film munkálatainál.

Két teaser plakát a Vissza a jövőbe 2-höz Forrás: UIP Dunafilm

6. Crispin Glover mellett Marty barátnőjét játszó Claudia Wells sem tért vissza a második részre, helyette Elizabeth Shue ugrott be. Wells édesanyjánál rákot diagnosztizáltak, az ő ápolása miatt felhagyott a színészettel. Shue-val az első rész zárójelenetét is újraforgatták, és azzal kezdték a másodikat.

7. A forgatókönyv első verziójában 1955 helyett 1967-be utaztak vissza McFly-ék, ahol a hippi szüleivel szembesült a főhős. Megjelenésével megváltozik a múlt, és elmaradni látszik az a romantikus hétvége, amikor megfogant. Doki a Delorean megjavításán ügyködik, és az újabb zseniális ötlete úgy jön, hogy elnyal egy LSD-s bélyeget. Az 1967-es Doki úgy néz ki, mintha egy indiai guru, egy rocksztár és egy tudós kereszteződése lenne.

8. Zemeckis nem volt elégedett az 1967-es történetszállal, helyette találták ki azt, hogy megint 1955-be utazik a két főhős. Így még inkább el tudnak merülni az időutazás rejtelmeiben, paradoxonjaiban és az egymásra ható idősíkokban. Ez a híres amerikai csillagásznak és asztrofizikusnak, Carl Sagannak is nagyon tetszett, szerinte a Vissza a jövőbe 2 minden idők legjobb időutazós filmje. Sagan Kapcsolat című könyvéből Zemeckis forgatott filmet 1997-ben.

9. A 2015-ös Hill Valley megalkotásakor direkt szembe mentek a Szárnyas fejvadász esős, borús jövőábrázolásával, és egy derűs, napfényes, részletgazdag jövőkép mellett tették le a voksukat a látványtervezők, akiknek csupán annyit mondtak, hogy harminc évvel később járunk, és létezik egy légdeszka nevű találmány.

A 2015-ös Hill Valley a Vissza a jövőbe 2-ben Forrás: UIP Dunafilm

10. Tizenegy olyan filmbéli találmányt gyűjtöttek össze, ami 2015-re tényleg megvalósult. Egyszerre több tévéadást is nézhetünk lapos képernyőkön, mindennapossá vált a plasztikai sebészet, és személyre szabott reklámok ostromolnak minket. Sajnos a legmenőbb találmányt a mai napig nem sikerült megalkotni: még mindig nem közlekedünk légdeszkákon.

11. A Martyt halálra rémisztő hologramcápa pont egy ilyen személyre szabott reklám volt a jövőből, amely A cápa tizenkilencedik részét népszerűsítette. Ezzel Steven Spielberg - aki egyébként a Vissza a jövőbe-sorozat producere volt - klasszikusának egyre romló minőségű folytatásaiból, illetve a szintén helyesen megjósolt, hollywoodi folytatásmániából csináltak viccet a készítők. A cápa-sorozat elburjánzását illetően viszont tévedtek, az 1987-es negyedik rész óta nem készült több epizód.

12. Doki plasztikai műtétje nem csupán egy okos meglátás a jövőre nézve, nagyon is gyakorlati oka volt a filmben. A második részben túlnyomórészt az 1985-ös Doki rohangál, és ezzel a fiatalító műtéttel elérték, hogy nem kellett öregebbé sminkelni minden egyes forgatási napon Christopher Lloydot.

13. A Vissza a jövőbe 2-ben volt Elijah Wood első filmszerepe. Ő az egyik gyerek a Café ’80s-ben, akit nem sikerül Michael J. Foxnak lenyűgöznie a videojáték-tudásával.

14. Zemeckis egy promóciós kisfilmben azzal viccelődött, hogy a légdeszkák mágneses energiával működnek, évek óta léteznek, csak szülői szervezetek nem engedik, hogy forgalomba hozzák őket. Ezt sokan komolyan vették, és a Mattel játékgyártó céget kezdték hívogatni, hogy szeretnének légdeszkát venni.

15. A legszórakoztatóbb hoax azonban egy HUVr Tech nevű kamucéghez kötődik, amely 2014-ben egy profi videóval jelentette be, hogy teljesült mindenki álma, elkészítették a működőképes légdeszkát. A videóban többek között Christopher Lloyd, Tony Hawk gördeszka-bajnok, Moby és a Best Coast együttes énekesnője próbálja ki a légdeszkát, és mesélnek ámuldozva az élményről.

16. A Hendo Hoverboard népszerűsítő videója viszont már nem kamu. A cég közösségi finanszírozással gyűjtött pénzt a mágneses mező elvén alapuló, csak adott felületen működőképes légdeszka megalkotására és legyártására. Múlt év októberében azt ígérték, hogy 2015 augusztusában szállítják le az első példányokat.

17. Michael J. Fox összesen három különböző személyt játszik el a filmben. Az 1985-ös és a 2015-ös Martyn kívül ő alakítja a jövőben a saját fiát és a lányát. Nem a Vissza a jövőbe 2 volt az első film, amiben trükk segítségével ugyanaz a színész kétszer is szerepelt ugyanabban a képkivágatban, Zemeckis műve abban világelső, hogy itt már három példányban létezik Fox egy jeleneten belül (a családi vacsora 2015-ben), és egy új technika segítségével már mozgatni is lehetett közben a kamerát.

18. A második részben ismét megcsodálhatjuk Michael J. Fox gitárjátékát - ezúttal némileg más szögekből. A színész nem maga játszotta fel a Johnny B. Goode-ot, de megtanulta elpengetni az akkordokat, a mozgásával pedig a legnagyobb gitárhősöket, Eric Claptont, Jimi Hendrixet, Pete Townsendet és persze Chuck Berryt idézte meg.

19. Miután kirúgták a munkahelyéről, a 2015-ös Marty McFly az első rész slágerét, a Power of Love-ot próbálja eljátszani a gitárján, de a kezét megnyomorító balesete miatt ez nem megy neki. Az időutazás majd ezt a problémát is megoldja.

20. Az egyik kimaradt jelenetben a 2015-ös Biffet láthatjuk eltűnni. Miután odaadta a sportévkönyvet fiatalkori önmagának 1955-ben, azzal kell szembesülnie 2015-ben, hogy az idővonal megváltozott, és ő már régen halott. Ahogy Martynak az első részben, neki is fokozatosan tűnnek el a testrészei. A forgatókönyv egyik korai verziójában az szerepelt, hogy az erőszakos Biffet 1996-ban lelőtte a felesége.

21. A második részben több dolog is megelőlegezi a trilógia záródarabját. Az alternatív 1985-ben Biff és barátnői az Egy maréknyi dollárért című westernt nézik a tévében. Marty a filmben látott trükkhez folyamodik majd a vadnyugati epizódban, vagyis Clint Eastwoodhoz hasonlóan fémlemezt rejt a ponchója alá. A játékidő nagy részében Doki egy mintás inget visel, ami tele van száguldó mozdonnyal - ez a motívum is ismerős lehet a harmadik részből.

22. Volt azért sok minden, ami nem úgy lett 2015-ben, mint ahogy azt 1989-ben elképzelték. Még mindig nincsenek repülő autók, egyáltalán nem öltözködünk olyan rettenetesen, mint a filmben, illetve Diana hercegnő sincs már az élők sorában. A filmbéli újság szerint Diana 2015-ben már királynő, és másnap látogatást tesz Washingtonban. A hercegnő amúgy részt vett az első film díszbemutatóján, és Lloyd szerint azon nevetett a legnagyobbat, amikor Biffre ráömlött a trágya.

Diana hercegnő köszönti a film stábját a Vissza a jövőbe londoni díszbemutatóján Forrás: UIP Dunafilm

23. Az első rész 19 millió dollárból készült, világszinten 381 millió bevételt termelt, amihez az amerikai nézők 210 millióval járultak hozzá. Ha egy film nagyon népszerű lesz, a folytatásra szinte mindig még többen ülnek be - ez történt például a Mátrix-szal is. A Vissza a jövőbe 2 amerikai és globális bevételei azonban elmaradtak az első rész számaitól, ráadásul dupla annyiba került. Otthon 118,5 milliót gyűjtött össze, a világ többi részén 213,5 milliót, így jött össze a 332 milliós összbevétel.

24. Ha a magyar szinkron nagyszerűségét akarja valaki bizonygatni, szinte mindig szóba kerül a Vissza a jövőbe-sorozat - mi is beválogattuk minden idők legjobb magyar szinkronjai közé. Ez az a film, amit sokan csak magyarul képesek megnézni, és lehetőleg a klasszikus szinkronnal - volt is nagy felhördülés a kétezres évek elején, amikor a DVD-kiadáshoz újraszinkronizálták a trilógiát. A legtöbb rajongónál a díszdoboz mellett ott van a polcon a barkácsverzió is az eredeti szinkronnal.

25. A Vissza a jövőbe 2 három különböző napon játszódik:

  • 1955. november 12.
  • 1985. október 26.
  • 2015. október 21.

A Delorean időgépét mutató, megbuherált és interneten terjedő képekkel már számtalanszor behülyítették az embereket, hogy elérkeztünk ahhoz a naphoz, amikor Marty meglátogatja a jövőt. Ennek a játéknak hamarosan vége szakad, mivel már csak fél év van hátra ahhoz, hogy beérjük a Vissza a jövőbe 2 2015-ös részét.