Vágólapra másolva!
Batman és az alienek teljesítették a kötelességüket, a füvező maci és a meztelenkedő pasik minden elvárást felülmúltak, Johnny Depp átment unalmasba, Kristen Stewart pedig összetörte az Alkonyat-rajongók szívét. Ez történt a nyáron.
Vágólapra másolva!

Őket vártuk

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

A sötét lovag - Felemelkedés: A legjobban várt szuperhős idén minden kétséget kizáróan Batman volt. Christopher Nolan trilógiájának lezárása a legtöbb rajongót kielégítette, és a mozipénztáraknál sem okozott csalódást, a még műsoron levő film az USA-ban 415 millió dollárt, világszerte már több mint 900 milliót termelt. Érdekes egyébként a bevételi számokon picit túlnézni: a filmes blogok most kapták fel azt az adatot, hogy Tim Burton '89-es, az USA-ban kb. 250 milliót hozó Batman-jére Amerikában 12 millióval több mozijegyet adtak el anno, mint eddig A sötét lovag - Felemelkedés-re, csak azóta iszonyúan megugrott a mozijegyek ára.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Prometheus: Sok rajongó úgy várta Ridley Scott visszatérését az Alien-sorozathoz, mint a Messiást, hogy aztán a filmet istenítő és az abban jókorát csalódó két tábor jól egymásnak eshessen. A Prometheus a kritikusok többségének tetszett, de nem lett óriási kasszasiker: az USA-ban még 130 milliós gyártási költségét se hozta vissza, világszerte összesen 330 millió a bevétele.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

A csodálatos Pókember: Az infláció és a 3D-s jegyárak miatt Pókember visszatérése nem könyvelhető el átütő sikerként: A csodálatos Pókember eddig kb. 700 millió dollárt keresett világszerte, és igaz, hogy még nem futott ki a mozikból, már látszik, hogy nem fogja utolérni a Sam Raimi-féle filmeket. Szerintünk ugyan az Andrew Garfield-Emma Stone páros sokkal jobban működik, mint Tobey Maguire és Kirsten Dunst, de a kritikusok egy részének az emlékeit mintha megszépítette volna a messzeség, és kevésbé értékelték az új filmet, mint a Raimi-féle elsőt és másodikat. Ettől még persze a sorozat folytatódik, erre 700 millió dollár is bőven elég ok.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

A Bourne hagyaték: Pókember újraindításához hasonló tétje volt a Bourne-trilógia Matt Damon nélküli újragondolásának. Korai lenne határozott ítéletet mondani róla, mert a film az USA-ban csak augusztus 10-én került a mozikba, sok országban (köztük nálunk) pedig szeptemberben mutatják majd be. Annyi biztos, hogy az amerikai kritikusok többsége úgy érezte, a film nem sok újat nyújt, csak arra szolgál, hogy életben tartsa a franchise-t, és eddig a bevételi számok sem ostromolják az egeket.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Merida, a bátor: A Pixar animációs filmjei mindig eseményszámba mennek. Bár eddig is voltak köztük megosztó darabok (a Verdák-at például sok felnőtt utálja, az ovis kisfiúk körében viszont hallatlan népszerűségnek örvend), először idén, a Merida, a bátor bemutatása után erősödtek fel azok a hangok, hogy az animációs stúdió talán már túlvan az aranykorán, és nem képesek igazi újdonsággal előrukkolni. Szerintünk a film aranyos volt, és nagyon örültünk a nőközpontú megközelítésnek, de anyagilag a Pixar kevésbé sikeres eresztései közé tartozik: tizenhárom nagyjátékfilmjük közül egyelőre a nyolcadik az amerikai bevétel (kb. 230 millió) tekintetében.

* * *

Őket szerettük

Forrás: Big Bang Media
Forrás: Big Bang Media

Dallas: Matthew McConaughey, aki az elmúlt tíz évben abból élt, hogy a meztelen felsőtestét mutogatta, a Magic Mike-ban vállalta, hogy a meztelen felső- és altestét is mutogatja, ironikusan. Értékeljük azokat a színészeket, akik nem veszik túl komolyan magukat.

Forgalmazó: InterCom
Forgalmazó: InterCom

David, az android: Michael Fassbender Prometheus-ban nyújtott alakítását általában még azok is szórakoztatónak találták, akiknek a film amúgy nem tetszett. A finomkodó modorú filmrajongó robot egyszerre nyugtalanító és vicces figura, saját kritikusunk szerint a Prometheus "messze legösszetettebb és legfantáziadúsabb eleme".

Forrás: Big Bang Media
Forrás: Big Bang Media

Magic Mike: Channing Tatumról idén végképp bebizonyosodott, hogy nem egy üresfejű kigyúrt csávó. A 21 Jump Street-ben iszonyú vicces volt, a Magic Mike-ban pedig meglepően természetes és kedves. És persze még mindig nagyon jól mozog.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Hulk: A Bosszúállók Bruce Bannerje végre hozta azt az önmagával viaskodó, kicsit kiégett figurát, amilyennek a Hulkká változó tudósnak lennie kell. A tépelődő Mark Ruffalo ideális választás volt a szerepre.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Macskanő: A szexis bőrszerkóba bújtatott Anne Hathaway szépen odatette magát A sötét lovag - Felemelkedés-ben, nem az ő hibája, hogy a figurájából ennél sokkal többet is ki lehetett volna hozni, ha rendesen megírják.

* * *

Őket unjuk

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Johnny Depp & Tim Burton: Imádjuk mindkét excentrikus őrültet, de talán pihentetni kéne kicsit a duójukat. Az összetákolt Alice Csodaországban után idén a vértelen-szívtelen Éjsötét árnyék-kal okoztak hatalmas csalódást. A vámpírfilm nem volt se elég mesés, se elég vicces, igazából csak a maszkmesterek és sminkesek erőltették meg magukat.

Forrás: UIP Dunafilm
Forrás: UIP Dunafilm

Sacha Baron Cohen: A humoristaként indult Cohen jól teszi, hogy egyre több filmszerepet vállal (Sweeney Todd, A leleményes Hugo, A nyomorultak), mert a saját műsora egyre pállottabb. A Borat-on még sírva nevettünk, a Brunó-n még sokszor felnevettünk, de A diktátor-on már csak el-elmosolyodtunk, és ez ebben a műfajban nem elég.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Will Smith: Nincs még egy akkora sztár, aki annyira kevés érdekes filmben játszott volna, mint Will Smith. A színész híres arról, hogy kizárólag tutira megy, tehát lenyomta a Men in Black 3-at, Tarantino Django elszabadul-jára viszont nemet mondott. Gratulálunk.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Adam Sandler: Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a humoráról (nem vagyunk oda érte), kétségtelen, hogy Sandler a 90-es évek vége óta betonbiztos bomba üzletet jelentett Hollywoodban. Úgy tűnik azonban, Amerika kezd kiszeretni kedvenc idiótájából: már a tavalyi Jack és Jill sem hozta be a gyártási költségét az USA-ban, csak nemzetközi szinten szépített, az idei Apa ég! pedig teljes bukás: a 70 milliós film világszerte kapart össze 47 milliót.

* * *

Ők bebukták

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

John Carter: a nyári blockbuster-szezon manapság valójában már tavasszal elindul, de a vérmes reményekkel szemben az idei nem a március elején bemutatott John Carter-rel startolt. A marketingköltség nélkül 250 millió dollárból (összesen 300-350-ből) készült akció sci-fi hidegen hagyta a tizenéves fiúkból álló célközönségét, és világszerte éppen csak visszahozta a gyártási költségét. A Disneynek ez nagyon fájt: saját nyilatkozatuk szerint 200 millió dollárt buktak a dolgon.

Forrás: UIP-Duna Film
Forrás: UIP-Duna Film

Csatahajó: nálunk áprilisban, az USA-ban csak május közepén érkezett a Csatahajó, ami - bár nyilvánvalóan ezt célozta meg - korántsem lett az idei év Transformers-e, és több mint 200 milliós büdzséjéből az USA-ban csak 65-öt hozott vissza.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Kertvárosi kommandó: Ben Stiller, Vince Vaughn és Jonah Hill együtt tuti dolognak tűnt, de mégsem volt az: a 68 millióból összerakott komédia az űrlényekkel megküzdő polgárőrökről július vége óta mindössze 33 milliót fialt.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Abraham Lincoln, a vámpírvadász: a Lincolnt játszó Benjamin Walker és Taylor Kitsch (John Carter, Csatahajó) minden bizonnyal egymás vállán sír, hogy egyikükből sem lett sztár a nyáron. Timur Bekmambetov filmje 69 millióba került, és világszerte eddig 81-ig bírta feltornászni magát.

* * *

Ők robbantak

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Az éhezők viadala: John Carter helyett Katniss Everdeen nyitotta a szezont március végén. A kifutó Alkonyat helyére lépő új, tiniket pumpoló franchise nyitódarabja minden előzetes elvárásnak megfelelt, és még felül is múlta azokat. Hivatalosan 78 millióból készült, és világszerte körülbelül 685 milliót söpört be. Jöhetnek a folytatások.

Forrás: Fórum Hungary
Forrás: Fórum Hungary

Bosszúállók: A szuperhőscsapat zúzása a Marvel saját Pókemberét, Vasemberét és az összes többi szuperhőst megszégyenítő eredményt hozott: 1,48 milliárdos világbevételével minden idők harmadik legsikeresebb filmje lett az Avatar és a Titanic mögött. Ez nyilván a film forgalmazását végző Disney John Carter ütötte sebeire is gyógyír volt.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Jégkorszak 4: Az animációs sorozat iránti érdeklődés nem tűnik lanyhulni, a negyedik rész eddig kb. 800 milliót termelt világszerte, amivel a széria második legsikeresebb darabja. A sorozat érdekessége, hogy a bevétele nagyobbik részét mindig az USA-n kívül termeli, Amerikában még egyik rész sem érte el a 200 milliót.

* * *

Ők mindenkit megleptek

Forrás: Big Bang
Forrás: Big Bang

Holdfény királyság: Wes Anderson két kiskamasz szerelméről szóló új meséje májusban megdöntötte minden idők legmagasabb vetítési átlagát az élőszereplős filmek közt, és aztán ahogy szép lassan egyre több moziba bekerült, folyamatosan annyira jól teljesített, hogy végül 43 millió dollárt keresett az USA-ban, annak ellenére, hogy amikor a legszélesebb körben vetítették, akkor is kevesebb, mint 1000 moziban ment. Világszerte 57 milliót hozott, ezzel a második legsikeresebb Anderson-film a Tenenbaum, a háziátok után, ami 71-et termelt.

Forrás: Big Bang Media
Forrás: Big Bang Media

Magic Mike: Steven Soderbergh 7 millió (!) dollárból dobta össze ezt a csodálatos férfisztriptízes filmet, ami lazán Erin Brockovich-i (125 m.) és Ocean's Thirteen-i (117 m.) magasságokba emelkedett a bevétel tekintetében: csak az USA-ban eddig 112 milliót fialt.

Forrás: UIP
Forrás: UIP

Ted: Újabb Másnaposok-film idén nyárra nem jutott, de Seth MacFarlane Ted-je betöltötte a helyén támadt űrt: korhatáros komédiája minden elvárást felülmúló 213 millió dollárt söpört be az USA-ban, és világszerte összesen eddig 350-et. Hiába, a nép bukik a füvező mackókra.

* * *

Nélkülük jól meglettünk volna

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Mindörökké rock: Azt hittük, vicces lesz Tom Cruise mint 80-as évekbeli bőrgatyás rocksztár, de a Mindörökké rock nem egy Magnólia, az önironikus csattanó elmaradt. A szőke parókás Alec Baldwinnal együtt se hódította meg a film a világot: 75 milliós költségéből összesen 50-et sikerült visszahoznia, és persze a kritikusok is fújoltak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Cosmopolis: David Cronenberg totál leesett a lóról, de a Cosmopolis-ban nem is csak az zavaró, hogy felszínes, zagyva és agybomlasztóan fárasztó, hanem, hogy még halálosan komolyan is veszi magát, mintha őrülten fontos megmondófilm lenne.

Forrás: InterCom
Forrás: InterCom

Az emlékmás: Len Wiseman már előre magyarázta a bizonyítványát, hogy ez így lesz más, meg úgy lesz izgi, de végül pont az lett, amit várni lehetett: egy teljesen fölösleges, buta remake. Vicces, hogy Colin Farrell pont a Cosmopolis-t mondta vissza azért, hogy ebben szerepelhessen. Ment volna inkább szabadságra.

* * *

Hun házasodnak, hun meg elválnak

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Natalie Portman Kaliforniában, zsidó szertartás keretében hozzáment Benjamin Millepied francia táncos-koreográfushoz, akivel a Fekete hattyú forgatásán ismerkedett össze, és akitől tavaly nyáron gyereke született.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Katie Holmes villámgyorsan, a bíróság elkerülésével elvált Tom Cruise-tól. Bennfentesek a szcientológia egyházra mért jelentős csapásnak könyvelték el, hogy Holmest nem sikerült rávenni, hogy nyilvánosan kimondja, a válásnak nem volt köze a szcientológiához.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kristen Stewart megcsalta Robert Pattinsont a Hófehér és a vadász házas rendezőjével, Rupert Sandersszel, majd még közleményt is kiadott, amiben bocsánatot kért a félrelépés miatt. Az Alkonyat-rajongók természetesen személyes ügyüknek tekintették a dolgot, Stewart és Pattinson pedig szakított.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Jennifer Aniston és Justin Theroux augusztusban eljegyezték egymást. A paparazzókat azóta lázban tartja Aniston eljegyzési gyűrűje, amit még senkinek sem sikerült lekapnia. Őrület.

Forrás: Skyfilm
Forrás: Skyfilm

Csányi Sándor titokban elvette Tenki Rékát, a Katona József Színház színésznőjét Balatonszárszón. A színésznek ez a második házassága, első felesége Pokorny Lia volt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Stanley Tucci feleségül vette Emily Blunt nővérét, a könyvkiadással foglalkozó Felicity Bluntot. Mekkora királyság lehet, amikor ezek négyen összejönnek John Krasinskival!