Roberto Benigni vígjátékot forgat az iraki háborúról

Vágólapra másolva!
Az olasz színész-rendező, Roberto Benigni filmet forgat az iraki háborúról, Az élet szép alkotója ismét vígjátékot készít. A filmes korábbi interjúiban bírálta a nyugatiak iraki politikáját.
Vágólapra másolva!

A La Tigre e la neve (A tigris és a hó) Irakban játszódik 2003 márciusában, az amerikai megszállás kezdetekor. A komoly téma ellenére Benigni vígjátéknak szánja filmjét, amely várhatóan 2005-re készül el.

Az olasz filmes lesz a főszereplő is. Költőt játszik, aki véletlenül tartózkodik Irakban, és belekeveredik az eseményekbe. "Természetesen a háború a történet háttere, és a karakterem azonnal belebonyolódik" - mesélte Benigni egy olasz rádiónak adott interjúban.

A rendező reméli, hogy a közönség majd ráismer a figurára. "Ami különleges benne, az a világlátása. Ez az egyetlen férfi képviseli a világ összes emberét" - mondta.

Egy korábbi interjúban Benigni kritizálta a Nyugatot az Irak elleni erőszakban játszott szerepéért. "A nyugatiak irányítják a dolgokat, ez az egész nem a keletiek műve. Mindannyian tudjuk, mennyi álmot adott nekünk a Kelet, milyen hálásak vagyunk ezért, és mennyire szeretjük azt a sok szépséget, amit a világnak ad" - mondta.

Nem ez az első eset, hogy Benigni komoly témát dolgoz fel könnyed stílusban. Nemzetközi elismerést és kisebb botrányt váltott ki 1998-ban Az élet szép című alkotása. A holokauszt-vígjáték egy itáliai zsidó család történetét mutatta be, akik megpróbálják túlélni a háborút az olasz fasiszták és a német nácik üldözése közepette.

A rendhagyó komédia három Oscart kapott, elvitte a legjobb színésznek, a legjobb külföldi filmnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat.