Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Pál Adrienn nyerte a Filmszemlét, Till Attilát is díjazták

Vágólapra másolva!
A 42. Magyar Filmszemle fődíját a Pál Adrienn című film kapta, a közönségszavazáson is ez az alkotás győzedelmeskedett. A legjobb rendező Mundruczó Kornél lett, a legjobb férfi alakítás díját László Zsolt kapta A halálba táncoltatott leányért, a legjobb színésznő Bacskó Tünde. Díjazták Till Attila Csicska című rövidfilmjét, a Vad Magyarország című természetfilmet, valamint az Utolért is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
19:15
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A közönség kedvence a Pál Adrienn

A közönségszavazást Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmje nyerte (a második legtöbb szavazatot A zöld sárkány gyermekei, a harmadikat A halálba táncoltatott leány kapta). A rendezőnő egy iPadet kap a díja mellé a Libri jóvoltából.

19:49
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Szépen fogy a szponzorwhiskey

Tömegelés és szponzorwhiskey-ivászat az előtérben. Megtudtam, hogy "az össznézőszám tízezer fölött van".

20:10
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Szőcs lepacsizott Cserhalmival és Báronnal

Megjött Szőcs Géza kulturális államtitkár a trademark csokornyakkendőjében. Kezet fogott az első sorban ülő Báron Györggyel és Cserhalmi Györggyel - aki a játékfilmes zsűri elnöke - és helyet foglalt.

20:12
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Mundruczóék helyezkednek

Mundruczó Kornél és Petrányi Viki a házban. A harmadik sorban, majdnem a szélen ültek le - talán tudják, hogy majd ki kell menniük a színpadra? A fotósok többsége Szőcséket kattintgatja, mert nem történik semmi. Leoltották a villanyt. Furcsa jele a kezdésnek. Elkezdődött.

20:17
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A zsűriket alig tudták kordában tartani

Az életműdíjat Balla Margit kapta. Durst Györgyé a szó. Az államtitkárt köszönti először, aztán a többieket. A szervezőbizottság megfogadta, hogy ez a szemle ugyanolyan jó lesz, mint az eddigiek, és remélhetőleg a jövőbeliek is. A zsűriket nehéz volt kordában tartani, mindenki meg fogja kapni a magáét. Először kevés díjat akartak kiadni, de amikor kiderült, hogy lehet, hogy nem lesz több Szemle, úgy döntöttek, nem korlátozzák a díjak számát. Veszi a kalapját és távozik.

20:21
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Zene, fények!

Bényi Ildikó konferanszié bejelenti, hogy a különdíjakkal kezdünk. A Színművészetisek Nyakkendő díja a legjobb tanárnak jár. A díjat Balázs Gábor hangmérnök kapja. Zene, fények! A nyakába akasztanak egy nyakkendőt, köszöni és már megy is.

20:23
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az Üvegtigris 3-t díjazták

A mozisok országos szövetsége az előző év legnézettebb magyar filmjét díjazza. Ez az Üvegtigris 3 lett, Pataki Ágnes producer veszi át, 304 123-an látták a filmet. Pataki köszöni az író és a rendező nevében is.

Forrás: [origo]

20:25
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A plakátverseny zsűrije nem ítélt oda szakmai díjat

A filmplakát kiállításon az összes magyar tervezésű plakát részt vett, összesen 22. Az év filmplakátja díját a Samsung marketingese adja át, fődíj egy lézernyomtató. De idén a zsűri nem ítélt oda szakmai díjat. A közönség a Kolorádó Kid-et választotta. Gondolom, akkor ő kapja a nyomtatót.

20:26
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Diákzsűri az Utolért díjazta

12 felsőoktatási intézményből áll a diákzsűri. Fődíjuk a Zöld Holló. A nagyjátékfilmes díjat Dyga Zsombor Utolér című filmje kapja. Magabiztossága és igényessége miatt, meg azért is, mert kimozdítja a nézőt a passzivitásából. Dyga: őszintén nem számítottam a díjra, tök más okból vagyok itt.

20:27
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A magyar rendezők igenis közönségnek csinálnak filmet

Internetes közönségszavazás díját a filmhu főszerkesztője, Libor Anita adja át a Pál Adrienn-ért Kocsis Ágnesnek. Kocsis: Mindenkinek köszönjük, aki a filmre szavazott, azért is öröm, mert nem pörgős és nem kimondottan közönségfilm, és jó, hogy értékelik ezt a fajta filmet is. Elterjedt nézet, hogy a magyar rendezők nem a közönségnek csinálnak filmet, de ez nem igaz.

Forrás: [origo]

20:29
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Erős női túlsúly az animációs mezőnyben

Idén először az animációs kategóriában is volt verseny. A zsűri: Báron György filmkritikus, Radu Igazság animációsfilm-rendező, Varga Balázs filmtörténész Báron: "van egy jó hírem, az animáció ennyi évtized után bekerült a filmszemlére. Más jó hírem nincs. Jó volt nézni, talán mert ezekből nyugalom és derű áradt. Pepecselős műfaj, ami valószínűleg nyugalomra inti az alkotókat. Erős női túlsúly, a filmek kétharmadát nők rendezték. Ha lesz Filmszemle, akkor legyen benne magyar animáció mindig, és legyen Filmszemle is, úgy gondolom."

20:31
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Simon vagyok lett a legjobb animációs film

Ötletes képivilágáért elismerő oklevelet kap Szederkényi Bella Orsolya című filmje. Nagyon izgul a lány, ezért óriási tapsot kap. A nagyvárosi ember világának virtuóz képi megformálásáért elismerő oklevél Békés Rozi Villamos című filmjének. Az animációs fődíj értéke 500 ezer forint. Molnár Tünde Simon vagyok című filmje kapja.

Forrás: Filmszemle
Molnár Tünde Simon vagyok


20:34
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Kevés film foglalkozik a környezet pusztulásával

Jön a tudományos ismeretterjesztő kategória. A zsűri tagjai: Bakos Edit az Uránia igazgatója, Boronyák Rita a Filmarchívum munkatársa, Kormos Ildikó szerkesztő-rendező. Bakos: "ötvenöt filmet neveztek, voltak jók és kevésbé színvonalasak, de a szám azt jelzi, hogy él a műfaj. A támogatás már a válság előtt csökkent ebben a fontos műfajban. Sok történelmi-társadalmi film volt. De sajnálatos módon kevés, ami a környezet pusztulásával foglalkozott."

20:40
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Vad Magyarország díjazott

Nagy Attila János Kételkedem, tehát vagyok című alkotása elismerő oklevelet kap, mert a tudományt állítja meggyőző erővel szembe vizsgálata tárgyával, az áltudományossággal. A fődíjat Török Zoltán kapja Vad Magyarország című filmjéért. Értéke 600 ezer forint. A rendező nincs itt, de azt üzeni, hogy Upsalában van, ahol következő filmjét készíti elő.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vN3WElPlPSuPtO4o
A Vad Magyarország előzetese


20:43
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A doksik fele az átalakulások kárvallottjairól szól

A dokumentumfilmes zsűri tagjai: Lányi András író, Kerekes Péter dokumentumfilmes, Medgyesi Gabriella szerkesztő.

Lányi: évről évre kevesebb jut dokumentumfilmre, ami látszik a filmeken is. A versenyfilmek körülbelül fele a magyarországi átalakulások kárvallottjairól szól. Az Örvény nem csak Szekeres Csaba filmjének szereplőit érinti. Ez a műfaj ugyanúgy megköveteli a feszes dramaturgiát, az ökonómikus szerkesztést. A legerősebb filmek azok voltak, amik arról szóltak, hogy a művészet tudja megváltoztatni az emberek életét. Ebben mi is hiszünk.

A rendezői díjat megosztották (300-300 ezer ft). Szekeres Csaba kapja az Örvény-ért. Szekeres: furcsa pénzdíjat kapni egy szegénységről szóló filmért, nem tudom, mi lesz a pénz sorsa, de azokra gondolok, akikről a film szól. A másik nyertes Varga-Kabarcz Zsófia a Varázslatos gladiátorok-kal. A fődíjat Sós Ágnes kapja a Láthatatlan húrok - a tehetséges Pusker nővérek című filmjéért. 400 ezer forinttal jár.

Sós: "borzasztó szerencsés helyzetben vagyok, mert a dokumentumfilmesek nem kapnak támogatást, de nekem Lengyelországban sikerült producert találnom, és az HBO is támogatott - úgy látszik, nekik kellettünk."

20:48
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Idén a rövid a menő

Kisjátékfilmes zsűri: Palotai Éva vágó, Fillenz Ádám operatőr, Fésős András rendező. Palotai: idén a rövid a menő - susogta a szellő és a média már a szemle előtt. Tény, hogy tavaly nagyon sok rövidfilm készült. 26 került versenybe. A kísérleti filmek is ebbe a kategóriába kerültek, de köztük nem volt kiemelkedően jó, úgyhogy díjat nem adtak ki, csak elismerő oklevelet. Az oklevelet Szabó Réka kapja az Árnyékfilm-ért.

20:52
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A technika nem feledteti a mondanivaló hiányát

Palotai: "A kisfilmeknek harmada-fele mutatott igazi értékeket. Gyakori hiba, hogy láthattunk néhány tökéletesen filmnek látszó dolgot. A technika nem feledteti a mondanivaló hiányát. Andekdotázás igazi történetmesélés helyett, túlbonyolítás. Szórakoztatás hiánya. Egy filmet választottunk, ami kiválasztott témáját adekvát módon dolgozza fel. Nehéz volt, de szerencsére volt egy ilyen. Erényei más filmeknek is voltak."

Megdícséri többek közt a Tiszta kézzel-t és a Porcukrot. Három kisfilm kap elismerő oklevelet.

Reisz Gábor: Külalak (kritikánk a filmről) Reisz: zavarban vagyok, mert ha kijön a stáb, nem kell felsorolni. Rév Marcell operatőr, Jakab Juli forgatókönyvíró stb., sorolja a neveket. Biztos, sokat kihagytam, nekik majd megírom, hogy elnézést. Elek Juditnak köszönöm, hogy felvett az egyetemre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iEGIRwj24wmxJMrx
A Külalak előzetese


Második oklevél: Zomborácz Virág: Valami kék (kritikánk a filmről). Zomborácz: köszönöm szépen az egész stáb nevében.

Harmadik: Kárpáti György Mór: Erdő. Kárpáti: köszönöm szépen a stábnak, másfél hónap múlva végzünk az egyetemen, köszönöm az osztálytársaimnak és a tanáraimnak. Ma volt az első forduló a felvételin, nekik sok sikert kívánok.

20:59
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Óvációt kapott Till Attila

A legjobb kisjátékfilm, 500 ezer forintot kap: egy film, aminek a nézése közben nem lehet közömbösnek maradni. Till Attila Csicska című alkotása. Ováció.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xVDJCqRQSbP4NhOU
A Csicska előzetese


Tilla: Thuróczy Szabolcs jelenleg is játszik, mert mit csinál a magyar színész amikor díjat kap, mint játszik. Nagyon örülünk, nagyon izgultam egész nap. Szeretném megköszönni azoknak az embereknek, cégeknek akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a film. Nagyon sok helyről kellett összeszedni az energiát, a lámpákat és a teheneket. Megyünk tovább.

21:02
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem is akartunk több pénzt"

Tévéfilmes zsűri: Molnár György és Bollók Csaba rendezők, Gelencsér Gábor filmesztéta. Molnár: Till Attila után megszólalni és szellemesnek lenni nem könnyű. A tévéfilmek is filmek, bárki bármit mond. 13 mű volt versenyben, mindegyik ambiciózus.

Hátulról hallatszik egy baba sírása. Molnár: mennyivel érdekesebb ez a baba, mint én vagyok! Tehetség és művek tekintetében nincs baj, csak az, hogy négyszer ötször ennyi kéne. Jó lenne, ha legalább hetente egyszer sugárzásra kerülnének, és ha a filmről írók kicsit jobban szeretnék, és megértenék az alkotók szándékát, legalább megértésre törekedve írjanak.

Elismerő oklevelet kap Dettre Gábor: Antigoné-ja (kritikánk a filmről).

Forrás: HvD Produkció

Dettre: "köszönöm szépen. Nem azért olyan ez a film, mert nem volt pénz, nem is akartunk több pénzt, mi így szerettük volna. Ez a különbség más országok és Magyarország közt: Ha valaki megcsinál egy Dogville-t, az zseniális, ha mi megcsinálunk egy puritán filmet, az úgy tűnik, mintha szegény filmet csinálnánk."

Még egy elismerő oklevél: Horváth Lili: Hazafelé (Hajónapló '89-90). Horváth: köszönöm szépen a stáb nevében, Bodzsár Istvánnak is, aki felkért.

 

21:10
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Csányi Sándor ügynökfilmje nyert

A tévés fődíj összértéke 800 ezer forint. Megosztva kapja Török Ferenc: Apacsok. Török Feri: "jó estét, köszönöm a film támogatóinak, a Tv2nek és az MMKA-nak" - és már le is ment.

Forrás: Katapult Film
Karalyos Gábor az Apacsok-ban


A másik fődíjas: Esztergályos Károly: Szégyen - töredékek a huszadik századból. Esztergályos: két dolgot akarok mondani: remélem, hogy ez nem az utolsó Filmszemle és egy személyes: remélem, hogy nem az utolsó filmem.

21:14
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

"Az elvarázsolt Tina Turner"

A játékfilmes zsűri: Cserhalmi György színész, Tana Dimitrova a Prágai Magyar Kulturális Központ munkatársa, Vivi Dragan Vasile operatőr, Gasparik Attila színész, Urbán András színházi rendező.

Cserhalmi: kicsit szomorúan kezdeném: éljenek az epizodisták ugyanis ők nem kapnak díjat. Kérem szépen Hajdu Szabolcs filmjének női főszereplőjét, az elvarázsolt Tina Turnert, Bacskó Tündét, hogy fáradjon fel a színpadra.

Ezzel Cserhalmi jól felborította a protokolt, nem ez a díj jött volna, és nem neki kellett volna felkonferálnia.

Bacskó: legfőképpen Szabinak köszönöm a lehetőséget.

21:15
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Majdnem Mundruczó kapta a színészi díjat

Cserhalmi: a férfi díj átadása körül volt vita, végül 3:2 arányban alulmaradt Mundruczó Kornél, úgyhogy Lászó Zsolt kapta a díjat A halálba táncoltatott lány-ért. László Zsolt éppen a Nemzetiben játszik, úgyhogy nem tudja átvenni.

21:17
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Az Utolér vágója nyert

Arany Mikrofon-díj a legjobb hangmérnöknek: Juhász Róbert kapja a Pál Adrienn-ért. Nagy-nagy taps. Juhász: mindenkinek köszönöm, főleg a rendezőknek, akik sokat foglalkoznak a hanggal: Kocsis Ági, Dyga Zsombor, Gothár Péter.

Az Arany olló-díjat Czakó Judit vágó kapja az Utolér-ért. Óriási taps. Érezhetően fokozódik a hangulat. Czakó: nem nagyon tudok beszélni, a vágószakma csendes dolog. Dyga Zsombornak köszönöm, hogy minden évben valami különleges kihívás elé állít.

21:18
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Legjobb operatőr: Erdély Mátyás

Operatőri díj 500 ezer forinttal jár, egy olyan alkotás kapja, ahol a kép többet rejtett, mint, amit mutatott. A Szelíd teremtés-ért Erdély Mátyás kapja. Helyette Petrányi Viki veszi át: "Matyi nagyon köszöni, nagyon boldog, mi pedig büszkék vagyunk rá."

21:20
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Frankenstein-országban Frankenstein-filmet

Rendezői díj: egymillió forinttal jár. Cserhalmi: "azt gondoltam, hogy a legjobb rendezés díjának nem tudok jó aláfestést mondani, mert kevés vagyok hozzá, ezért kölcsönkérek József Attilától. Nincsen apám, se anyám, Se Istenem se hazám... felhívnám a színpadra a Szelíd Teremtés rendezőjét, Mundurczó Kornélt!"

Mundruczó: köszönöm szépen, én nem tudok József Attilát idézni, nagyon jól esik, hogy egy Frankenstein-országban elismernek egy Frankenstein-filmet, ez már a kritikai gondolkodás első lépése. A Delta után jó volt, hogy ezt két év alatt összehoztuk. Még játsszák a mozik, reméljük, minél többen megnézik.

21:24
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Szőcs: Szemle és talán fesztivál is lesz

Szőcs a fődíj előtt még szól pár szót. Valaki a hátam mögött: "ezt nem hiszem el".

Szőcs: halálhörgést véltek kihallani sokan abból, ami a filmmel történt.

Mögöttem valaki füttyent egyet.

Szőcs: nem a statisztikáról kéne vitatkozni, hanem arról beszélni, hogy mi a helyzet a magyar filmművészettel. Kedves művészbarátaim és ellenfeleim, producerek, kritikusok, esztéták, sokat látott nézők, az átállás nehéz hónapjai után a magyar film nem visszaszerezheti, hanem végre megszerezheti nemzetközileg is azt a rangot és elismerést, aminek virtuálisan már birtokában van régóta. Másfél éven belül számonkérjük ezt az ígéretet, jövőre lesz az első év amiből felsőkategóriás filmfesztivál nőhet ki. Szemle és talán fesztivál is lesz.

Szőcs: jövő év végéig remélhetőleg többek közt Gothár, Szász és Fliegauf is befejez egy-egy új filmet, Bereményi és Koltai belekezd új filmbe. És Hajdu-, Csupó- és Antal Nimród-film is reméljük lesz. Mészáros Márta filmjét hozzuk ki a dobozból.

21:27
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A Pál Adrienné a fődíj

És akkor a fődíj. Szőcs adja át a Kodak vezetőjével és Cserhalmival együtt. Cserhalmi: megint József Attila: Talán eltűnök hirtelen... a nyom nélküliség az oka a zsűri döntésének, hogy idén a fődíjat a Pál Adrienn kapja.

Nagy ováció.

Sorolják a stábtagokat, mennek ki sorban. Árpa Attila izompólóban a színpadon mint társproducer.

Kocsis: nagyon örülök, hogy a közönség és a zsűri ízlése találkozott. Különösen, mivel úgy hallottam, hogy az lesz a cél, hogy olyan filmeket készítsünk, ami a közönségnek is tetszik és a fesztiválokon is sikeres, nem gondoltam, hogy a miénk is ilyen. Hányattatott sorsa volt a filmnek, nehezen készült, ezért különösen köszönöm a stábtagoknak és mindenkinek, aki segített és részt vett benne.

 

21:31
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

Cserhalmi nem vállalja egyedül a felelőséget

Cserhalmi: szeretném megkérni nagyszerű műsorvezetőnket, hogy sorolja fel még egyszer a zsűrit, mert csak én vagyok látható, és nem akarom egyedül vállalni a felelősséget. A nő újra felsorolja, a közönség újra megtapsolja a tagokat egyenként.

Durst a színpadon. A kodakos ember: még lapul itt 3 millió forint amit átadnék Pusztai Ferenc producernek. Pusztai: "köszönöm Áginak, aki producer is volt, nem csak rendező. Árpa Attilának, aki szintén társproducer volt, amikor először megakadtunk, az ő segítségével tudtunk újra elindulni."

Koccintás, vége.

21:40
május 08, 2011
Vágólapra másolva!

A díjak

A 42. Magyar Filmszemle fontosabb díjazottjai:

Legjobb film: Pál Adrienn (rendezte: Kocsis Ágnes)
Legjobb rendező: Mundruczó Kornél (Szelíd teremtés - A Frankenstein terv)
Legjobb producer: Pusztai Ferenc (Pál Adrienn)
Legjobb színésznő: Bacskó Tünde (East Side Stories)
Legjobb színész: László Zsolt (A halálba táncoltatott leány)

Legjobb operatőr: Erdély Mátyás (Szelíd teremtés - A Frankenstein terv)
Legjobb vágó: Czakó Judit (Utolér)
Legjobb hang: Juhász Róbert (Pál Adrienn, Utolér)

Legjobb tévéfilm (megosztva):Apacsok, Szégyen - töredékek a huszadik századból
Legjobb kisjátékfilm:Csicska (rendezte: Till Attila)

Legjobb animációs film: Simon vagyok (rendezte: Molnár Tünde)
Legjobb dokumentumfilm: Láthatatlan húrok - a tehetséges Pusker nővérek (rendezte: Sós Ágnes)
Legjobb tudományos-ismeretterjesztő film: Vad Magyarország (rendező: Török Zoltán)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről