A hosszú láb növeli a rák kockázatát

vastagbéldaganat, vastagbélrák
Bowel cancer, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A különféle ráktípusok kockázati tényezői között sok minden szerepelt már eddig a dohányzástól a sok vörös hús fogyasztásáig. A mostani bejelentés azonban teljesen meghökkentő. Amerikai kutatók azt állítják, hogy a vastag- és végbélrák gyakoribb azoknál, akiknek hosszabb a lábuk.
Vágólapra másolva!

A rövidebb lábú emberekkel összehasonlítva, a hosszabb lábúaknál 42 százalékkal nagyobb a vastag- és végbélrák kialakulásának esélye egy új tanulmány szerint, amelyet kedden mutattak be az Amerikai Rákkutató Társaság éves gyűlésén.

Magasabb embereknél nagyobb a kockázat

Már korábbi tanulmányok is utaltak arra, hogy a magasabb embereknél általában nagyobb valószínűséggel alakul ki vastag- és végbélrák, mondta Guillaume Onyeaghala, a Minnesotai Egyetem végzett epidemiológus hallgatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatóknak két elképzelésük van arra, hogy mi magyarázza a magasság és a rákkockázat közti kapcsolatot, mondta Onyeaghala a Live Science magazinnak.

Az egyik elképzelés szerint azért nagyobb a gyakoriság, mivel a magasabb embereknek hosszabb a vastagbelük (és ezért nagyobb a felület, ahol a bélrák kialakulhat). A másik hipotézis szerint a növekedési hormonok megnövekedett szintje – ami főként a láb hosszát befolyásolja – egyúttal a vastag- és végbélrák kialakulásának egyik hajtóereje.

Az egyik elképzelés szerint azért nagyobb a rák kialakulásának kockázata, mert a magasabb embereknek hosszabb a vastagbelük (vastagbélrák illusztrációja) Forrás: SPL

Az 1-es inzulinszerű növekedési faktor nevű hormon szintje emelkedett a pubertás folyamán, és erről korábban már kimutatták, hogy nagy koncentrációban a vastag- és végbélrák egyik kockázati tényezője, áll a tanulmányban.

Csak a lábhossz számít

A kutatók egy korábbi, ateroszklerózist („érelmeszesedés”) feltérképező vizsgálatban részt vevő több mint 14 500 ember adatait használták fel a tanulmányukhoz. Az új tanulmány a résztvevők magasságának három összetevőjét vizsgálták: teljes testmagasság, torzó magassága és láb hossza. A kutatók ez után megnézték, hogy hány résztvevőnél alakult ki vastag- és végbélrák a majdnem 20 éves követési időszak alatt.

A résztvevőket csupán a láb hosszúsága kötötte össze a végbélrák kialakulási kockázatát tekintve. A kutatók nem találtak összefüggést sem a teljes testmagasság, sem a torzó magassága és a rákkockázat között, mondta Onyeaghala.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carsten Rehder

Nőknél nincs eltérés a kockázatban

Mivel a nem kapcsolatban áll a magassággal, a kutatók a férfiakat és nőket külön is megvizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a leghosszabb lábú férfiaknál (az átlagos hossz 90 centiméter) 91 százalékkal nagyobb volt a rák kialakulásának kockázata, mint a legrövidebb lábúaknál (átlagos hossz 79 centiméter). A nőknél nem találtak statisztikailag jelentős eltérést a kockázatban.

Mivel a lábhossz sokkal kifejezettebben kapcsolódott a vastag- és végbélrák kockázatához, mint az ülő magasság vagy a teljes magasság, ezért az eredmények azt a hipotézist támasztják alá, hogy a lábcsontok növekedését serkentő növekedési faktorok a betegség kockázati tényezői, mondta Onyeaghala.