A barátok tudják, mennyi ideig fog élni

barátok
Two young men and two young women are sitting at the sea.
Vágólapra másolva!
Egy jó barát aranyat ér, hát még ha sok van belőlük. Nemcsak kellemes társaságot nyújtanak, hanem véleményük segíthet az egészségügyi kockázatok feltérképezésében is - állítják amerikai kutatók. 
Vágólapra másolva!

A fiatal felnőttkor személyiségi mintái nagyban hozzájárulhatnak a várható élettartamhoz. A hozzánk közel álló barátok ezeket a mintákat részleteiben jobban átlátják, mint magunk, vagy mások. Ezen alapul a Washingtoni Egyetem legújabb tanulmánya, mely nem kevesebbet állít, mint hogy legbizalmasabb barátaink meg tudják jósolni, mennyi ideig fogunk élni. Eredményeiket a Psychological Sciences című lapban publikálták.

Kiterjedt tanulmány

Azok a férfiak, akiket barátaik nyitottnak és lelkiismeretesnek ismernek, hosszabb élettartamra számíthatnak. Hasonló igaz a nőkre is, igaz náluk az érzelmi stabilitás és a barátságos hozzáállás volt a hosszabb élet titka a hozzájuk közel állók szerint.

Az eredményeket egy közel 80 évig zajló gigatanulmány kiterjedt adatelemzésével állapították meg. Az 1930-as években elkezdett kutatásban 300, a húszas éveiben járó, házas, vagy eljegyzett fiatal pár életét követték nyomon. Az önbevallás, és a közeli barátok véleménye alapján vizsgálták a résztvevők több személyiségjegyét. Korábbi követéses vizsgálatokat, és halotti anyakönyvi kivonatokat vizsgálva az alanyok többségének halálozási dátumát is meg tudták állapítani.

Aranyat ér a barátok véleménye

Kiderült, hogy ha a jó barátok értékelték a személyiségjegyeket, az pontosabban becsülte a halálozási kockázatot, mintha ezt maguk az érintettek tették volna.

„Két lehetséges ok létezik, hogy miért számít jobban a külső értékelés” – mondta Joshua Jackson, az egyetem pszichológus professzora, a tanulmány egyik szerzője. „Az egyik az, hogy a barátok alaposabban belénk látnak, így észlelik azt, ami számunkra észrevehetetlen. A másik, hogy mivel az embernek több barátja van, az egyes észrevételeket átlagolni lehet, így megbízhatóbban tudjuk értékelni a személyiséget. Az önértékeléssel az a baj, hogy bizonyos szempontokat könnyen szem elől téveszthetünk, vagy félreérthetünk, ezeket a tévedéseket pedig nem tudjuk ellensúlyozni, mert csak egyetlen értékelést – a sajátunkat - vesszük alapul." – vélte a pszichológus.

Forrás: DPA/AFP/Julia Hoepfner Fotograf

Sok szempontból hasznosítható

A tanulmány néhány – az egyes nemekre jellemző – egyedi jellegzetességet is feltárt: a férfiak önértékelése valamennyivel pontosabb becslést adott a várható élettartamról, mint a nőké. Jackson szerint azonban az adott korszak sajátossága némileg torzíthatja az eredményt, hiszen a szociális elvárások akkoriban mások voltak, és kevesebb nő is dolgozott házon kívül. A kutatók úgy vélik, a nemek közötti eltérő eredmények napjainkban már nem lennének jelentősek.

„Ez az egyik leghosszabb pszichológiai tanulmány, amit valaha készítettek” – mondta Jackson. „Megmutatja, hogy mennyire fontos a személyiség az egészség szempontjából és azt demonstrálja, hogy a barátoktól és más megfigyelőktől származó információk kritikus szerepet tölthetnek be az illető egészségügyi problémáinak felismerésében. Például a családtagok és orvosok értékeléseiből származó ismeretek felhasználhatóak lennének a személyre szabott kezelésekben, illetve az egyes betegségek kockázatainak becslésében” – összegezte az eredmények jelentőségét a kutató.