Tévhit, hogy a müzliszeletek nagyon egészségesek

Vágólapra másolva!
A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjéből kiderül, hogy valójában mennyire egészségesek a müzliszeletek.
Vágólapra másolva!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) legutóbb a müzliszeleteket tesztelte. Ezeket sokan egészséges tápláléknak tartják: olyan természetes összetevőket tartalmazó, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeknek, amely csak csekély mértékben (vagy egyáltalán nem) tartalmaznak hozzáadott cukrot és egyéb mesterséges anyagot (aroma, tartósítószer stb.).

A TVE a hazai piacon kapható 6 legnépszerűbb terméket tesztelte táplálkozástudományi szakértő segítségével, a gabona és cukor aránya, az összetétel, a hozzáadott adalékanyagok és a tájékoztatás szempontjából.

Van amelyikben több a cukor, mint a gabona

A TVE tájékoztatása szerint a teszt során bebizonyosodott, hogy a müzliszeleteknek vannak ugyan előnyeik, de táplálkozásbiológiailag a piacon lévő termékek a legtöbb esetben nagyon távol állnak az elvárható értéktől. Több fajtájuk is extrudált gabonapelyhekből, cukorszirupból (fruktóz-glükóz szirup, kukoricaszörp stb.), aszalt és fagyasztva szárított gyümölcsökből, olajos magvakból és egyéb hozzáadott adalékanyagokból készül. A hozzáadott cukor, csokoládé, puffasztott gabonák nemcsak rontják az értéküket, de a tápanyagarányt is megváltoztatják – főleg a cukrok és a zsír javára.

A Tudatos Vásárlók listája szerint a 6 müzliszelet közül 2 termék közelít az egészséges kategóriához, bár a legelőnyösebb összetétel a kettő keveréke lenne.

A teszt részletes eredményei és a felmérésről szóló összefoglaló elemzés >>

A felmérést a civilszervezet így összegezte: „Bár a piacon lévő termékek között nagy különbségek vannak, a legjobbaknak is lenne hová fejlődni. Ideális az lenne, ha ezek a termékek legalább fele arányban teljes kiőrlésű gabonát, kevés hozzáadott cukrot és zsírt, valamint valódi, szárított gyümölcsöket és minimális adalékanyagot tartalmaznának, hiszen technológiailag ez kivitelezhető lenne.”

Az átlagos nassolnivalókhoz képest a müzliszelet még mindig előnyösebb választás az egészséges táplálkozás szempontjából, de érdemes az alacsonyabb cukor- és zsírtartalmú terméket választani, valamint azt, amelyik teljes értékű gabonát tartalmaz extrudált gabona helyett.