Változókorban gyengülhet a memória

Vágólapra másolva!
A negyvenes-ötvenes éveikben járó nők gyakran panaszkodnak arról, hogy agyukra mintha köd szállt volna le, feledékennyé és szórakozottá válnak. Egy új vizsgálat megerősíti, hogy ezek a memóriaproblémák a változókori élettani változásokkal függnek össze.
Vágólapra másolva!

A Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának kutatásában 75, 40 és 60 év közötti nő vett részt, akik a változókor elején jártak (a vizsgálatot megelőző évben, bár rendszertelenül, de még volt havi vérzésük). A kutatók részletes pszichológiai tesztek segítségével megvizsgálták a résztvevők memóriáját, koncentrációs és tanulási képességeit, valamint kikérdezték őket egyéb változókori tüneteikről (pl. hőhullámok, nyugtalanság, depresszió, alvászavarok, stb.) és két nemi hormon, az ösztradiol és a tüszőserkentő hormon (follikulusz-stimuláló hormon, FSH) szintjét is mérték szervezetükben.

A Menopause című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hétköznapi életükben feledékenységre panaszkodtak, valóban kimutatható volt agyi teljesítményromlás. Az érintettek főként kétféle feladatban teljesítettek gyengén: a figyelem tartós fenntartását igénylő feladatokban - pl. hosszú fejszámolás, útvonaltervezés -, illetve új, egyszerűbb információk - pl. egy telefonszám vagy egy bevásárlólista - rövid idejű fejben tartásában.

A kutatók megállapították, hogy leginkább azoknál jelentkeztek memóriagondok, akiknél a többi változókori tünet - pl. álmatlanság, depresszió, fejfájás, hangulatingadozások - is erős volt, és kiemelték, hogy ezek a tünetek önmagukban is okozhatnak memóriaproblémákat. Ugyanakkor a memóriafunkció és a vizsgált hormonszintek között nem sikerült egyértelmű kapcsolatot találni.

A kutatás vezetője szerint fel kell készülni rá, hogy a változókor a memória romlásával járhat, és meg kell próbálni olyan módszereket elsajátítani, amelyekkel ez a képességromlás ellensúlyozható: az új információk feldolgozását és rögzülését például segíti, ha azokat hangosan, többször is elismétlik.