Nem számít a botrány, a Volkswagen a legnépszerűbb dízelmárka

Volkswagen Golf dízel
Vágólapra másolva!
Dízelbotrány ide vagy oda, Németországban a Volkswagen volt tavaly a legnépszerűbb dízelmárka.
Vágólapra másolva!

A piaci összesítés alapján a Volkswagen 373 ezer dízelautót értékesített tavaly Németországban, ebből 120 ezer volt Golf.

Az eladási lista második helyén is a konszern végzett, az Audi futott be ezüstérmesnek 183 ezer eladott dízelautóval. Harmadik a BMW 174 ezer, negyedik a Mercedes 170 ezer, ötödik a Ford 102 ezer dízelmotoros autóval.

Szigorúbb szabályok az autógyártók ellenőrzésére

Az autógyártókra vonatkozó szabályozás szigorítására tett javaslatot az Európai Bizottság annak biztosítására, hogy az érintett vállalatok maradéktalanul eleget tegyenek az uniós biztonsági, környezetvédelmi és gyártási követelményeknek, és ezáltal elejét lehessen venni a Volkswagen-csoport dízelbotrányához hasonló újabb incidenseknek. A brüsszeli testület közleményben tudatta, hogy alapjaiban reformálnák meg az úgynevezett típusjóváhagyási keretrendszert.

Jelenleg a nemzeti hatóságok kizárólagos felelősségi körébe tartozik annak igazolása, hogy egy jármű megfelel-e a forgalomba hozatali követelményeknek. A szerdán beterjesztett javaslat értelmében ez egy függetlenebb rendszer keretében működne, és a már forgalomban lévő autók felügyelete is szigorodna.

A Németországban eladott 15 legnépszerűbb dízelmotoros autóból tavaly öt volt Volkswagen.