Töréstesztet manipulálhatott a Ford

Ford F150
Vágólapra másolva!
Nem mindegy, hogy melyik kivitelt választjuk Amerika egyik kedvenc pickupjából, az F150-ből. A gyanú szerint kifejezetten a töréstesztre készült egy olyan fejlesztés, ami aztán háromból két szériaváltozatból kimarad. 
Vágólapra másolva!

Nagyon kellemetlen helyzetbe került a Ford: az amerikai törésteszteket végző IIHS egy furcsa dolgot állapított meg, miután felhívta rá a figyelmét egy autós szaklap. Az új, alumínium karosszériás F150 pickupot vizsgálták, és jó eredménnyel is szerepelt, legalábbis abban a kivitelben, amit a gyártó adott.

Forrás: IIHS

Csakhogy Amerika legnépszerűbb óriása három kivitelben is kapható, és egy fontos biztonsági elem kizárólag a legdrágább, és egyúttal legnépszerűbb duplafülkés változatnál található meg. Ennél alvázra hegesztett acélrudak akadályozzák meg, hogy az autó sarkát érő ütközésnél a kerekek az utastérbe tolódjanak.

Az olcsó változatokban extraként sincs védelem

Ezek az acélrudak a bizony normál és nyújtott fülkés kiviteleknél hiányoznak. Az IIHS mindig a legnépszerűbb kivitelt veti alá töréstesztnek, felmerül hát a gyanú, hogy direkt a töréstesztre készítették fel a duplafülkés modellt, az olcsóbb változatok utasvédelmén spórolnak, azokhoz még extraként sincsenek merevítők.

Forrás: Ford

Miután fény derült a trükkre, beszereztek egy normál verziót is az autóból, hogy összetörjék. A végső értékelést a nyár végén publikálják majd. Még nem tisztázott, hogy a Ford számíthat-e büntetésre a manipuláció miatt.