Bibliográfia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Zoletnik S.: Lehozzuk- e a Napot a Földre? Energiatermelés szabályozott magfúzióval, I-II, In: Természet Világa, 134. évf., 6-7, 2003.
Az emberiség energiagondjaira a Nap energiatermelésének lemásolása jelenthetne hosszútávú megnyugtató megoldást. De vajon milyen nehézségekkel kell szembenézni, amíg a tudományos kísérletektől az ipari méretű fúziós energiatermelésig eljutunk? (magyar)

Abonyi I.: A negyedik halmazállapot: Bevezető a plazmafizikába, Budapest, Gondolat, (Stúdium könyvek, 69), 1971.
Alapozó mű fizikushallgatók számára. (magyar)

Csom Gy., Gyulai J. (szerk.): Atomenergia, In: Magyar Tudomány, 2007/1.
A folyóirat tematikus számában egyebek mellett az energiapolitikai prioritásokról, az atomerőművek szerepéről, a radioaktív hulladékok kezeléséről, a fúziós energiatermelés távlatairól olvashatunk. (magyar)

Braams, C. M., Stott, P. E.: Nuclear Fusion: Half a Century of Magnetic Confinement Fusion Research, Bristol, Institute of Physics Publishing, 2002.
Nem igazán népszerűsítő és nem tekinthető átfogó technikai jellegű munkának sem. Leginkább tudománytörténeti munkaként kategorizálható, főleg a fúziós kutatások terén jártas fizikusoknak hasznos forrásmű. (angol)

Chen, F. F.: Introduction to Plasma Physics and Controlled Fusion, Volume 1: Plasma Physics, Springer, 2006.
Kiváló bevezető munka plazmafizika iránt érdeklődő fizikuspalántáknak. Összefoglaló a kísérleti eredményekről, az elméleti háttérről és a hozzá való matematikai apparátusról. (angol)

Szabó B.: Atomkorkép: Mielőtt meghasadt az atommag - Paks, Budapest, Új Palatinus Könyvesház, 2004.
Szabó Benjamin, az atomerőmű egykori kormánybiztosa, első igazgatója az atomerőmű építésének történetét foglalta össze 1966-tól, vagyis a tervezéstől 1983-ig, az első blokk üzembe helyezéséig: "ez egy ipartörténeti jellegű írás, úgy, ahogy azt a korszakot én megéltem." (magyar)