Kerülgeti egymást Demszky és Tarlós

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak dicsérgették egymást, de minden bizonnyal lesznek ütközetek Demszky Gábor és Tarlós István között, miután mindkét főpolgármester-jelöltön van támadási felület. Hivatalosan csak augusztusban indítják ugyan kampányukat, de az SZDSZ Új Generációja már egy ideje szurkálja Tarlóst, akinek közben elkészült a saját blogja. Tarlós "színvonalas és érdekes" kampányt akar, Demszky rövidet.
Vágólapra másolva!

Nyílt levelekben vitázik napok óta az SZDSZ ifjúsági szervezete, az Új Generáció (ÚG) és Tarlós István, a Fidesz pártonkívüli főpolgármester-jelöltje. Az ÚG eddig többek között a melegfelvonulásokkal, a Sziget fesztivállal és a hajléktalanokkal kapcsolatos álláspontjáról kérdezte Tarlóst, aki egyik válaszlevelében azt írja: Demszky Gábor "mintha következetesen és nem túl férfiasan kerülné a közvetlen vitákat". Tarlós Demszky "magyar hangjának" és "rohamcsapatának" minősítette az ÚG-t, amely szerint viszont "egy főpolgármester-jelöltnek hozzá kell szoknia, hogy időnként kérdéseket kap".

Ezzel kapcsolatban Szűcs Somlyó Mária, Tarlós sajtóreferense az [origo]-nak azt mondta: az Új Generáció nem partnere Tarlós Istvánnak, neki Demszky Gábor a partnere. Demszkyt ellenfele többször is felszólította, hogy vitázzon vele. A főpolgármester az [origo]-nak azt mondta, erre a kampány során lesz alkalom. Addig pedig "annak, aki jelölt, hozzá kell szoknia, hogy civilek, ifjúsági szervezetek kérdéseket tesznek fel" - fogalmazott. "Ezt én sosem kérem ki magamnak" - mondta.

Demszky tagadta, hogy előkampányról lenne szó: szerinte az ÚG független szervezet, és akcióinak nincs köze a kampányhoz. Ugyanezt válaszolta kérdéseinkre Merker Dávid, az ÚG alelnöke is. "Egyik jelölt kampánya sem indult még el. Ugyanakkor Tarlós István személye nyilván attól vált nekünk érdekessé, hogy főpolgármester-jelölt lett" - fogalmazott Merker.

Kovács Pisti kimaradhat

Az SZDSZ fővárosi kampányáról egyelőre nem közöltek sok részletet. Demszky az [origo]-nak azt mondta, korrektebb hangnemre számít, mint a tavaszi országgyűlési választásokon. A párt budapesti választmánya augusztus 27-én ül össze, hogy elfogadja a jelöltlistát. A főpolgármester rövid kampányra számít, amit persze az időkorlát is behatárol, Sólyom László köztársasági elnök ugyanis - éppen az elhúzódó politikai harc elkerülése érdekében - a legközelebbi időpontra, október elsejére írta ki az önkormányzati választásokat.

Horn Gábor SZDSZ-es kampányfőnöktől úgy tudjuk: a stratégia már elkészült, a kampányban nem fognak Tarlós Istvánnal foglalkozni, és nem szeretnének személyeskedni sem. "Most úgy gondolom, Kovács Pisti nem fog részt venni ebben a kampányban, de még meglátjuk" - válaszolta Horn Gábor az SZDSZ korábbi kampányarcára vonatkozó kérdésünkre. Helyette minden héten bemutatnak új arcokat - szerdán Bojár Iván András művészettörténészt mutatták be -, akik szerepelnek majd a kampányban. Demszky már korábban jelezte, új, fiatal arcokat - köztük olyanokat, akik kritikusak vele szemben - próbál bevonni maga mellé. Célja ezzel állítólag az is, hogy megtalálja saját utódját, akit 2010-ben eséllyel tud indítani az SZDSZ.

Tarlós István terveiről egyelőre csak annyit tudni: augusztus 20-a után mind a huszonhárom kerületben folyik majd a szokásos eszközökkel (plakátok, szórólapok, médiamegjelenés, beszélgetések). Szűcs Somlyó Mária szerint a kampány "színvonalas és érdekes" lesz, és "Tarlós István személyéről és programjáról fog szólni". Szerdától elérhető Tarlós honlapja is, ahol blogot is indított. Az első bejegyzésben a főpolgármestert bírálja, és azt kéri, a budapestiek írják meg véleményüket a városról. Tarlós a maga és felesége vagyonnyilatkozatait is feltette honlapjára.

Demszky villamosa, Tarlós szigete


Egyelőre tehát kerülgetik egymást a főpolgármester-jelöltek, sőt egymást dicsérgették több nyilatkozatban. Van azonban támadási felület is jócskán, mindkettőjüknek voltak olyan ügyei, amelyek miatt magyarázkodni kényszerültek a nyilvánosság előtt.

Demszky számára kínos, hogy az utóbbi hetek másról sem szólnak, mint a tömegközelekedési zűrökről. A nagykörúti villamosok körüli problémák, a már-már megszokottá váló vezetékszakadások, a Margit hídon ledőlt oszlopok miatti felelősséget a BKV vezetésére hárítja ugyan, de ellenfelei minden bizonnyal kihasználják ezeket a malőröket. Demszkyt a városi parkolás zavarai, a dugók, a kátyúk, a kutyapiszok miatt is felelőssé szokták tenni riválisai.


Tarlós esetében a negatív kampány irányulhat az általa büszkén vállalt rendpártiságra, ami főként talán a fiatalok körében válthat ki visszatetszést. Érezhetően erre játszik rá az Új Generáció is. Emlékezetes, hogy a Sziget szervezői és Tarlós között a zajszigetelő sátrak 1998-as bevezetése előtt hosszas vita zajlott. Az óbudai polgármester többször is a Sziget bezárásával fenygetőzött azzal az indokkal, hogy a rendezvényről kiszűrődő hangos zene nem hagyja aludni az óbudaiakat. 2001-ben pedig Tarlós a Szigetre tervezett homoszexuális felvilágosító programok megtartását próbálta - sikertelenül - megakadályozni.