Temérdek ősi galaxis

Vágólapra másolva!
Az Ősrobbanás után kevesebb mint egymilliárd évvel létezett törpegalaxisok sokaságát kapták lencsevégre a Hubble-űrtávcsővel. A felvételen megörökített számos csillagváros az eddigi legrészletesebb áttekintést adja a fiatal Világegyetemről.
Vágólapra másolva!

Rychard Bouwens (University of California, Santa Cruz) és kollégái rendkívül távoli galaxisokat tanulmányoztak. Vizsgálatukhoz a Hubble-űrtávcső 2004-ben készült ultra-mély-ég felvételét (HUDF) és a Világegyetem kezdeti időszakát tanulmányozó GOODS-program 2003-as képeit tanulmányozták.

A képek elemzése során több mint 500 olyan csillagvárost azonosítottak, amelyek kevesebb mint egymilliárd évvel az Ősrobbanás után léteztek. A róluk érkező fény tehát akkor indult útjára, amikor a Világegyetem kora kevesebb mint 7%-a volt a jelenlegi 13,7 milliárd évnek. A felvételen megörökített számos csillagváros az eddigi legrészletesebb áttekintést adja a fiatal Világegyetemről.

A kérdéses galaxisok jellemzően kisebbek, mint a Tejútrendszer, többségük ún. törpegalaxis lehet. Mivel belsejükben rendkívül aktív csillagkeletkezés zajlott, a sok nagytömegű, rövid életű csillag miatt eredetileg kékes árnyalatot mutattak. Kékes sugárzásuk hullámhossza azonban a nagy távolság nyomán, a Világegyetem tágulása révén a vöröses tartományba nyúlt. A kutatók becslése alapján a csillagkeletkezés intenzitása nagyságrendileg tízszerese lehet a környezetünkben ma megfigyelhetőnek. Az intenzív sugárzás egyben a csillagokat még nem alkotó gázanyagot ionizálhatta, és forró plazma állapotúvá fűthette.

A kisméretű galaxisok nagy gyakorisága és az óriás csillagvárosok hiánya alapján a vizsgálat is arra utal, hogy elsőként inkább az "apró" csillagvárosok jöttek létre az Univerzumban. Az elemnzés tehát annak az elméletnek kedvez, mely szerint a legnagyobb galaxisok főként kisebbek összeolvadásával születtek. Az eredmény ugyanakkor részben ellentmond egy másik, szintén új megfigyelésnek, amelyről nemrég beszámoltunk.

Az eredmények alapján jó esély van még távolabbi és fiatalabb galaxisok megfigyelésére is, amelyek a csillagvárosok születésének még korábbi állapotát tükrözik. Ezek nagytömegű, fiatal csillagainak intenzív sugárzása a tágulás miatt az infravörös tartományba került - ezért ideális célpont lesz a 2013-ban felbocsátandó James Webb-űrteleszkóp számára.