Retinaprojektor segítheti a gyengénlátókat

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók sikerrel teszteltek egy új szerkezetet, amely gyengénlátóknak vagy részlegesen vakoknak segít az olvasásban és más vizuális feladatokban azáltal, hogy a képeket egyenesen a betegek szemének ideghártyájára vetíti.
Vágólapra másolva!

A fejlesztők szerint az új berendezés nagyon sok látáskárosodott emberen segíthet. A "látógép" segítségével a degeneratív szembetegségekben szenvedők - mint amilyen például a zöldhályog vagy az időskori makuladegeneráció - könyveket olvashatnak, vagy megismerkedhetik egy épület alaprajzát, mielőtt először odamennének.

A kutatók több mint tíz éve dolgoznak a Retinal Imaging Machine Vision System (RIMVS) elnevezésű szerkezeten. A legújabb változat előnye az, hogy a korábbiaknál sokkal kisebb költségekkel jár az előállítása, és már túl vannak az első tíz látáskárosodott ember bevonásával végzett sikeres kipróbáláson is. A tesztelésre az első vállalkozó egy részlegesen vak költő és tanárnő - Elisabeth Goldring volt, aki már a szerkezet kifejlesztésének folyamatában is részt vett.

A retina-projektor működése egy a 80-as években kifejlesztett szemészeti vizsgáló módszer, az ún. scanning lézer oftalmoszkópia (SLO) elvén alapul. Ez az eszköz lézersugarakat vetít a szemgolyó belsejének hátsó falára, és az ott található fényérzékeny sejtek működését vizsgálja. Az új látássegítő eszköz ehhez hasonló, de lézer helyett egy LED-et használ, ami jóval egyszerűbb és olcsóbb megoldást jelent. A készülék egy számítógéphez csatlakozó dobozból áll, amelybe a felhasználó egy keresőn keresztül benéz, és ez vetíti a szemébe a képeket. A LED fényből álló képet a számítógép irányítja egy lencserendszeren és egy részben átlátszó folyadékkristályos kijelzőn (LCD) keresztül egyenesen a felhasználó ideghártyájára. A képek 640x480 pixel felbontásúak, és a szürke szín nyolc különböző árnyalatából állnak össze.

A tesztelés során tíz olyan "szó-képet" mutattak a szerkezetet kipróbáló betegeknek, amelyekben bizonyos betűket a szó jelentését hordozó képekkel vagy jelekkel helyettesítettek. Ez a vizuális nyelv megkönnyíti a gyengénlátók számára az olvasást. A kipróbálás során a segédeszköz nélkül olvasásra képtelen betegek nagy sikerrel azonosították a nekik mutatott szavakat. Természetesen a szerkezet hagyományos, betűkkel kiírt szavak és más képek (például emberi arcok) vetítésére is alkalmas.

A gyengénlátók vagy vakok számára nagyon nehéz feladat olyan helyre menni, ahol azelőtt még nem jártak. Ezért a készülék egy másik lehetséges és fontos felhasználási területe az ún. "látogatást előkészítő" funkció. Ennek során a berendezés egy joystick segítségével irányítható virtuális valóság formájában mutatja be a felhasználónak azt az épületet, amit a valóságban fel akar keresni, ez jelentősen megkönnyíti számára a későbbiekben a helyszínen a tájékozódást.

Dr. Heksch Katalin