Luxusutak szeptemberi nyaralóknak

Vágólapra másolva!
A nyári hónapok időszaka számos dolgozó ember szemében még a karácsonynál is vágyottabb, nem csupán a meleg idő beállta, hanem a szabadság miatt is. Még a legnyomasztóbb munkahelyi gondok is enyhülnek, ha az ember a rá váró semmittevéssel kecsegtető nyaralásra, egzotikus utazásra és üdítő programokra gondol. Míg augusztus végére sokan túl vannak a nehezen kiböjtölt pihenésen, akadnak olyanok is, akik idei utazásukat valamely okból őszre halasztották. Bármi legyen is ennek hátterében, aggodalomra nincs ok, hiszen a szeptemberi utazási választék legalább olyan színes és izgalmas lehetőségeket kínál, mint a csúcsszezon alatti időszak. A nyaralni kívánóknak a luxusutak dömpingjében már csupán annyi dolguk marad, hogy nyugodtan hátradőlve válasszanak a hazai utazási irodák kínálta temérdek egzotikus ajánlat közül.
Vágólapra másolva!

A különleges, távoli desztinációkat kedvelők kedvencei között olyan méltán híres helyek szerepelnek, mint Maldív-szigetek, Indonézia és Hawaii. Ezen úti célok esetében persze a csodás tájak mellett a magas árfekvés is garantált. Kendik Mária, a Vista kiutazási vezetője az iroda szeptemberi ajánlatai közül többek között a Hawaii-szigeteki nyaralásokat emelte ki. A számos film színteréül szolgáló sokszínű szigetvilág nem csak Gaugaint ihlette már meg, hanem páratlan vonzóerővel bír a turisták számára is. Az Egyesült Államok ötvenedik tagállamába a Vista fejenként 560 ezer forinttól kínál utazást a szeptemberi nyaralóknak, akiknek természetesen szintén dukál a jól ismert hawaii virágfüzéres köszöntés a repülőtéren. A strandoláson kívül számos programlehetőség várja itt a turistákat, akik részt vehetnek egy Pearl Harbour túrán, bebarangolhatják a fővárost, de ellátogathatnak az Oahu szigetre is. A kényelmesebbeknek vacsorás Hawaii-esten ismerkedhetnek a helyi kultúrával, táncokkal és finomságokkal.

Azoknak, akik csak csodás természeti környezetre vágynak jó megoldásnak tűnhet a Maldív-szigetek. A landolást követően már az is külön élmény lehet, hogy a szigetországban a vendégeket hidroplános transzferrel szállítja a szállásukra. A Marco Polo által Indiai-óceán virága névre keresztelt Maldív-szigeteken a munkában elfáradt nyaralók valóban átadhatják magukat a passzív pihenésnek. A paradicsomi közegben a luxusszállodák kényeztető szolgáltatásai, a napozás és úszás mellett is akad program bőven. Érdemes részt vennünk egy motoros csónaktúrán, amely során a környező szigetvilágot fedezhetjük fel, de lehetőség van búvárkodásra, és különböző vízisportok kipróbálására is.

Amennyiben úgy gondolnánk, hogy a Vistánál fejenként 450 ezer forintnál kezdődő Maldív-szigeteki nyaralásnál kulturális szempontból színesebb utazásra vágyuk, érdemes fontolóra vennünk egy körutazást Jáva szigetén. Kendik Mária a Deluxe Magazin kérdésére elmondta, a szeptemberi kínálatból mindenképp figyelemre méltó az egy főre 470 ezer forinttól kínált indonéziai út is, ahol a káprázatos környezetben való pihenés mellett, számos kulturális programlehetőséggel vehető igénybe. Amennyiben valaki annyira belejön a pihenésbe, hogy szívesen maradna még pár napot, hetet, egy bali nyaralásra is lehetősége van, természetesen pluszköltség fejében.

Balihoz hasonlóan India is bővelkedik varázslatos történelmi kegyhelyekben, bár ennél azért jóval többet jelent egy átlagos európainak. A mesék és rejtelmek világát idéző ország díszes palotáival és gazdag történelmével varázslatos úti cél lehet azoknak, akik kulturális szempontból is hangsúlyos nyaralásra vágynak. Az egykori brit koronagyarmat igazi különlegesség az öreg kontinensről érkező turista számára. S hogy miben is rejlik a táj varázsa? Már a megérkezéskor megcsapja arcunkat a semmihez nem hasonlítható, fülledt és páradús indiai levegő, amelyben egzotikus fűszerek és virágok illata keveredik. A gyönyörű városok, a pazarul díszített paloták, a színpompás viseletek, a szitár misztikus zenéje és a pikáns indiai konyhaművészet azonnal elbűvöli az oda utazót. Nem véletlen hát, hogy a Földi Katalin, a marketingvezető Chemol Travel a szeptemberben utazóknak elsősorban Indiát emelte ki, mint úti célt.

Az India csodái névre keresztelt tizenegy napos körutazás során az utasok földön, vízen és levegőben juthatnak el szebbnél szebb tájakra, köztük a Delhi, Agra, Dzsaipur klasszikus "arany háromszöge" mellett a Gangesz parti Varanasiba és a szerelem templomáról nevezetes Khajurahóba. A fejenként mintegy 640 ezer forintos nyaraláson számos extraprogram közül is választhatunk. A Dzsaipur környéki barangolások például tovább színesíthetők egy elefánt pólómérkőzéssel, amely egykoron, királyi kedvtelésnek számított, de akár együtt ebédelhetnek a Dzsaipuri maharadzsával is. A mintegy 50 ezer forintos áron kínált programok során minden esetben királyi fogadtatásban van részük, amelyet a helyi szokásoknak megfelelően öltözött, óhajaikat leső "szolgák" hada tesz még fenségesebbé. A fejedelmi étkezésekhez a környék természeti csodái és építészeti remekei nyújtanak varázslatos hátteret.

Előfordulhat azonban, hogy valaki nem vágyik ennyire távoli vidékekre, de fontos szempontnak tartja, hogy rövid időn belül minél több helyet látogathasson meg. Ebben az esetben kiváló lehetőségnek ígérkezhet egy földközi-tengeri hajós barangolás. A "vízi nyaralástól eddig" ódzkodók számára piros pontot jelenthet, hogy a luxusszállodákat már-már megszégyenítően elegáns óceánjárók valóban tengernyi programot, ráadásul változatos, látnivalóban gazdag kikötési útvonalakat kínálnak. Déri Tamás, a Tensi Holiday vezetője a Deluxe Magazinnak elmondta, az iroda programjának legexkluzívabb szeptemberi ajánlata egy Földközi-tenger keleti medencéjét feltérképező tíznapos hajóút. A Costa Atlantica hajón egyszerre pihenhetünk exkluzív körülmények között és járhatunk be nyolc szebbnél-szebb helyszínt, így felfedezhetjük Savonát, Nápolyt, Messinát, Alexandriát, Ciprust, Marmarist, Santorinit és Katakolont is.

Az úszó város már méreteivel is lenyűgöző, hiszen a közel 300 méter hosszú, 20 emeletes épület egyidejűleg több mint 2500 utas számára kínál felejthetetlen nyaralást. A pazar berendezésű hajón persze minden adott, mi szem-szájnak ingere. A hagyományos nyaralás alatti napozás-úszásról sem kell lemondanunk, hiszen a fedélzeten kényelmes napozóteraszok mellett több medence is csábítja a vendégeket. Az aktívabb utazóknak a kikötések alkalmával tett túrák, valamint a szórakoztató- és sportlétesítmények nyújtotta lehetőségek színesíthetik a Costa Atlanticán való pihenését. Az úszó luxusszállodában emellett többek között színház, diszkó, kaszinó, gyógyfürdő, szépségszalon, szolárium, tenisz-, foci- és röplabdapálya is helyet kapott. A tíznapos utazás, balkonos kabinban kétágyas elhelyezés mellett hozzávetőleg 570 ezer forintba kerül személyenként.

Amennyiben semmiféleképpen nem szánnánk rá magunkat egy luxushajó fedélzetén töltendő nyaralásra és inkább a szárazföldi lehetőségek vonzanak, megfelelő megoldás lehet egy dél-amerikai körút. A távoli kontinens buja élővilágával számtalan felfedeznivalót kínál a kalandra és új élményekre fogékony turistáknak. A hosszabb, többhetes körutazások azonban elsősorban az aktívabb pihenés kedvelőinek ajánlott, akik jól bírják a számos átszállást. A HVG Exotic Travel szeptemperi kínálatának palettáján számos dél-amerikai út szerepel, amelynek során körbeutazhatjuk Argentínát, Perut, Bolíviát, Ecuadort és az Amazonast is. Borsányi Balázs, az utazási iroda értékesítési vezetője a Deluxe Magazin kérdésére elmondta, az egyik legexkluzívabb ősz eleji útjuk a tizenhét napos Peru-Bolívia-Argentína körutazás, amelyet közel egymillió forintos áron kínálnak. Az izgalmas, zsúfolt programú nyaralásra vágyó utazók biztosan nem csalódnak, hiszen a kirándulások során - amelyekre busszal, vonattal, gépkocsival, hajóval és komppal utazhatnak - alkalmuk nyílik az őserdőben is eltölteni majd egy éjszakát hangulatos bungalókban.

A tizenhét napos út tengernyi programot foglal magában, így az utasoknak alkalmuk lesz limai, Buenos Aires-i, valamint copacabanai városnézésre, az indiánpiacon való vásárlásra, a világhírű inka romváros, a Machu Picchu megtekintésére, kajmánlesre, hajókirándulásra a Titicaca-tavon, valamint átkelhetnek az Andok 4800 méter magas hágóin is. Azoknak, akik nem érnék be ezen élményekkel, lehetőségük van további fakultatív programokat is igénybe venni, amelyek közül az egyik legfeledhetetlenebb emléket a ballestas-szigeteki motorcsónaktúra nyújthatja. A mintegy 50 ezer forintba kerülő csendes-óceáni kiránduláson a milliónyi tengeri madár guanója által borított sziget mellett, egyedülálló élményt jelenthet a fókák és pingvinek látványa. A bátrabb vállalkozóknak, akik szívesen részesülnének egy égi kalandra, ugyanennyiért egy a misztikus Nazca-vonalak vonalak feletti sétarepülésre is előfizethetnek.

(Deluxe Magazin)