Európa Floridája

Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb spanyolországi üdülőhelyeket bemutató sorozatunkban ezúttal a turisták kedvelt célpontját, Toledót mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

A Malaga környéki strandok, gyűjtőnevükön a Costa del Sol a világturizmus egyik legforgalmasabb központja. Az év szinte minden napján süt a nap, hovatovább nyár van, ezért kiemelt üdülőövezet, nemcsak a világutazók, de Andalúzia és a spanyol emberek számára is

Sokan összekeverik Malagát, Costa del Sol-t és Andalúziát, vagy nem értik pontosan mi köze ennek a három névnek egymáshoz. Andalúzia Spanyolország legdélebbi provinciája, és egyben Európa legdélebbi csücske. Malaga Andalúzia egyik tartománya, és része annak a 110 km-es partszakasznak, amit Costa del Sol-nak azaz napos partnak hívnak a helyiek. Malagán és az egész partszakaszon évente majd minden nap süt a nap, innen a név is.

A Costa del Sol enyhe éghajlata, dús szubtrópusi vegetációja annak köszönhető, hogy a szárazföld mentén húzódó hegyek megvédik a partot az északi hideg légáramlatoktól, és csupán a meleg, Afrika felől fújó szél ér el akadálytalanul a tengerpartra.

Európa Floridáján, Málaga és Gibraltár között, Spanyolország legdélebbi partszakaszán újabban közel 10 ezer eladó ingatlan között válogathatunk mi magyarok, ahol magyar nyelvű tájékoztatást és teljes körű jogi szolgáltatást is kaphatunk.

Látnivaló

Costa del Sol hét partszakaszból áll, valamint a köztes kis strandokból, eldugott öblökből, amelyeknek a helyiek saját becenevet is adnak. Sokan nem is gondolják, hogy lehet valami eltérés az egyes strandok között. Nos, akik a csillogó tengerparti sétányok mellett élveznék a csendet, és felfedeznék a megmaradt halászfalvakat, sőt szívesen mennének kora reggel a piacra friss homárért és gyümölcsért, azok kivesznek egy apartmant Fuengirola-ban.

Ha jachttal érkeznénk javallott Puerto Banus kikötőjét igénybe venni, és szigorúan a társasági elit által preferált Marabella partszakaszon megcélozni valamelyik luxusszálló éttermét. Errefelé gyakran látni ingerült milliomosokat. Nem könnyű ugyanis parkolót találni és lehorgonyozni. Gyakran több száz luxushajó ringatózik a kikötőben errefelé.

Repülőjegy, közlekedés

Costa del Sol-ra repülőtéri illetékkel együtt már 95 500 forintért eljuthatunk. A legnagyobb városok kiterjedt metróhálózattal rendelkeznek, ami naponta 20 órán át működik, rendszerint reggel 6-tól hajnali 1.30-ig. A kiterjedt buszhálózat minden várost elérhetővé tesz.

Külön buszpályaudvarok szolgálják ki a nemzetközi, hosszú távú, és rövidebb, városközi járatokat. Mint említettük, itt Costa del Sol-on a jacht parkoló helyek megtelnek már kora délután, és estére autóval sem könnyebb a közlekedés. Nagy a forgalom főleg az esti órákban, és sok a balest az ittas sofőrök miatt. A megengedett sebességhatár lakott területeken szigorúan 50km/h. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a benzinkutak csak este nyolcig vannak nyitva.

Árak

Az itt felsorolt árak értelemszerűen régiónként változhatnak. A kiemelt üdülőövezetek környékén, mint amilyen Coste del Sol, lényegesen magasabbak lehetnek.

Sampon: 3 euró

Napilap: 1 euró

Egy vekni kenyér: 0, 55 euró -

Tej (1 liter): 0, 73 euró

1 kg. Paradicsom: 2, 5 euró

Sör: 0, 65 euró -

Hamburger: 2, 80 euró -

Komplett menü: 7 eurótól.

Kávé: 0, 90 euró

Toledó - El Greco nyomában

Toledót Barcelona és Madrid mellett az aranyháromszög mór pompájaként emlegetik. Az arab kultúra az egész országban talán itt eresztette gyökereit a legmélyebbre. Ma a 70 ezer lakosú várost legkönnyebben észak felöl, Madrid irányából érhetjük el az N 401-es úton, de ha vonattal érkeznénk, a városi buszok is behoznak a központba a Plaza de Zocodoverrére.

Látnivalók

Toledó látképe mára csupán annyiban hasonlít El Greco híres, "Toledó látképe" festményén látottakkal, hogy még mindig szép. A reneszánsz idején majdnem háromszor ennyien lakták a várost, a mai forgalmat mégsem lehet az akkorihoz hasonlítani. Ma a turistákat leginkább a keresztény-zsidó-mohamedán kultúra együttélésének káprázatos maradványai ejtik ámulatba.

A Santo Tomé például egy Mudejar stílusú tornyos templom. Leválasztott oldalhajójában tekinthető meg El Greco "Orgaz gróf temetése" című képe. A legenda szerint El Grecónak ezt a munkáját nem fizette ki megrendelője, vagyis a templom plébánosa, más kérdés, hogy ma ezt a festményét a mester legjelentősebb művei közé sorolják.

Az Alcazar, azegykori pretoriánus palota, amelyet a vizigótok leromboltak és később helyére új palotát emeltek. A spanyol polgárháborúban a köztársaságiak hónapokig ostromolták a lázadókhoz hű katonai akadémiát. Ma a katonai akadémia épületében működik a Hadtörténeti Múzeum, amely többi múzeumhoz hasonlóan hétfőn zárva van.

Szintén érdemes megtekinteni az El Greco házat, amely a zsidó negyedben található, és a festő annak idején sokáig bérelte ezt a házat.

A Katedrális (Catedral Primada de Espana) amely a spanyol gótika remeke a burgosi után a második legnagyobb Spanyolországba. A 120 méter hosszú, öthajós, 88 oszlopköteges templombelsőt 22 kápolna veszi körül, és 750 festett üvegablak adja a fényt.

A Synagoga el Tránsito 1336-ban épült. Festett famennyezetű nagy zsinagóga héber kővésetekkel, sírkövekkel. A spanyol zsidóság történelmének múzeuma található itt.

Repülőjegy, közlekedés

61 ezer forint plusz 16 ezer forint illeték áron eljuthatunk Madridig, ahonnan vonattal és busszal is érkezhetünk Toledóba. Busszal Madridból Toledóba vagy fordítva egyaránt 8 Eurót kell fizetnünk, de egyes busztársaságoknál ennek a feléből is kijöhetünk. A városi buszozás 0. 80 és 2.00 Euró között mozog. Ezek buszos vonatos túra Madridból igazán rövid egy-másfél órás utakat jelentenek.

A toledói vasútállomáson mindössze 2 jegykiadó ablak található, viszont a buszok elvétve tévednek a vasútállomás felé, így gyakran jobb gyalog elindulni a városközpont fel, mint várni a hőségben.

Maga a vasútállomás épületének belső tere egyébként káprázatos: fehér falak és kék-fehér berakással díszített vörös kőpadló és az ablakokon, gazdagon díszített színes üvegfestés látható. Ilyen környezetben talán még a várakozás is kellemes. Spanyolországban kiválóak a vonatok és az állomások is tiszták, így érdemes nagyobb távolságok leküzdéséhez is a vonatot használni.

A nagysebességű vasútvonal, az AVE egyelőre egyetlen vonallal rendelkezik, (Madridot- Sevilla-Lerida) de már folyamatban van további nagysebességű vonalak építése, ezek: Lerida-Barcelona, Cordoba-Malaga, Madrid-Valladolid és Madrid- Valencia Autonóm Közösség. Az Eurail jegyek kiválóan használhatóak ebben az országban is, de nemcsak három, vagy öt egymással határos ország 2 hónapon belüli felfedezésére használhatjuk, hanem egyetlen választott ország városainak meglátogatására is jó. Az úgynevezett Eurail Spain Pass másodosztályon háromnapos bérlettel 138 Euróba kerül. Egy-másfél hetes nyaralásból tehát három nap alatt a legérdekesebb nagyvárosokat kényelmesen felfedezhetjük.

Szállás

A Toledo Imperial az egyik legideálisabb hely, ha a városban járunk. Nemcsak az árak miatt, ( 50-160 Euró között ) hanem a szálloda ideális fekvése, hagyományos stílusban épült falai, belső terei, és a mindösszesen 29 szobája miatt is. Mind barátságos hangulatú, ahol a különböző nemzetiségű turisták mindig tanulnak valamit egymástól.

Ennél olcsóbb a két éve teljesen felújított Hotel Y Hostal Sol. Egyszerre hotel és hostel, ennek megfelelően kialakított árakkal (30-90 Euró). A szálloda a Puerta del Sol történelmi negyed szegletében található.

Egyébként a Spanyolországban több mint 80 szállodát és vendégházat magába foglaló láncolat üzemel, amelyeket paradores-nek neveznek. Ezek lehetnek felújított kastélyok, paloták és egyéb történelmi helyek, de egyszerű fogadók is. Érdemes figyelni őket.