Pillanatragasztó helyett Windows Vista

Vágólapra másolva!
Nem csak az ablakok lesznek átlátszóak, ha az új Windows megjelenik a munkahelyeken: a kattintgatás helyett kicsit többet fogunk gépelni, a pendrive nem lesz többé a rendszergazdák rémálma, és talán szabad lesz munkaidőben chatelni. A Microsoft müncheni bemutatóján jártunk.
Vágólapra másolva!

A Microsoft Münchenben tartott bemutatót a Windows Vista és a hozzá kapcsolódó, 2007-ben megjelenő üzleti alkalmazások felhasználási lehetőségeiről. Mi elsősorban azt próbáltuk meg kiházmozni a bemutatón elhangzottakból, hogy miben nyújt majd újat a Vista munkáját végző irodai dolgozóknak, akik az asztalon lévő PC felől szemlélik a céges hálózatot.

Kattintgatás a helyett több pötyögés

A Vista és az Office legtöbb újítását már a müncheni bemutató előtt megismerhettük, így itt csak azokat emeljük ki, amelyek a munka során hoznak jelentős változást. Ezek közül a legpraktikusabb vistás szolgáltatás a mindent kereső beépített kereső: a Start menüben elhelyezett, igen kézreeső eszközzel bármilyen dokumentumot, annak tartalmát, vagy alkalmazást, beállítási lehetőséget villámgyorsan fel lehet lelni.

Egy pár hónapja tartott bemutatón már magunk is láthattuk, hogy a Microsoft szakemberei is a keresőt használják programok elindításához, vagy a vezérlőpult opcióinak eléréséhet, mivel erre tényleg ez a leggyorsabb módszer. A keresőablakba csak el kell kezdeni beírni a keresett szót - ehhez mondjuk nem árt tisztában lenni a Windows komponenseinek pontos nevével -, és a találatok máris megjelennek a Start menü ablakában. Mindez kicsit olyan, mintha visszatértünk volna a paracssorba való gépeléshez, mint anno a DOS-ban, de a módszer kétségkívül hatékony.

A keresővel ugyanígy naptárbejegyzéseket is elő lehet ásni: a bemutatót tartó Greg Sullivan Microsoft-alelnök például a fia nevét begépelve kerítette elő a közös programot. Ha pedig valami olyasmin dolgozik az ember, ami hosszas szervezést, ebből kifolyólag több dokumentumot is igényel, akkor a keresés mappában el is lehet menteni a fellelt fájlokat. A Vista beépített keresőjéről a cég egyik képviselője is elismerte: nem lett volna nagy dolog korábban megcsinálni, hiszen a kereső számára összeállított adatbázis nem foglal túl sok helyet.

Kellemes, apró ötletek

A Vista egészével kapcsolatban az a benyomásunk, hogy újításai nem forradalmiak, inkább apró ötletek, amelyek nagyon kellemessé tudják tenni a munkát. Arra, hogy a forradalom mennyire elmaradt, a WinFS, teljes nevén Windows Future Storage fájlrendszer a legjobb példa: ez az újítás a dokumentumok adatbázis-szerű tárolását valósította volna meg a rendszer szintjén, azonban kimaradt a Vistából.


Hogy hiányzik-e a WinFS? Amit a Windows ennek révén nyújtott volna a felhasználónak, az így is megvalósult - érvelt Greg Sullivan az ezt firtató kérdésünkre válaszolva, viszont még mindig gondolkoznak azon, hogy a WinFS-t külön kiegészítőként hogyan integrálják majd az operációs rendszerbe. Igazából azért lenne rá szükség, monta el Sullivan, hogy ne csak a Windows saját alkalmazásai, hanem az alá írt programok is ugyanolyan könnyedén bánjanak a gépen található állományokkal.

Pillanatragasztó az USB-csatlakozóban

A Windows Vistának sok olyan újítása is lesz, amivel az átlagos felhasználó aligha találkozik majd, a rendszergazda viszont nagyra értékeli majd őket. De maradjunk annál, amit a felhasználó észrevesz: leginkább azt, hogy nem dugdoshat bármilyen pendrive-ot a gépre, mert ahogy a rendszer illetéktelen eszközt érzékel, leállítja annak használatba vételét.

Erre az újításra azért volt szükség, mert az USB-csatlakozó a cégek egyik legnagyobb rémálmává nőtte ki magát. Mivel manapság szinte mindenkinek van valamilyen zenelejátszója vagy pendrive-ja, az univerzális port egyenesen kínálkozik arra, hogy adatokat lopjanak ki a segítségével - mégpedig rengeteg adatot, és igen gyorsan fel lehet másolni egy ilyen eszközre. Ezért sok cégnél, ahol az informatikusok nem álltak a helyzet magaslatán, egész egyszerűen pillanatragasztót nyomtak a gépeken lévő USB-csatlakozóba, hogy ezzel lehetetlenítsék el az adatlopást.

A pendrive azonban meg is védheti a gépet: a Vista céges változatába kerülő BitLocker titkosítási technológia ugyanis egy ilyen külső eszközre írja ki a hozzáférési kulcsot. A PC-re lementett adatokhoz így csak az férhet hozzá, aki a titkos jelszó mellett a valóságos kulcssá avanzsált pendrive-ot is birtokolja. A biztonsági megoldást elsősorban a noteszgép-felhasználóknak szánja a cég, mivel ha egy ilyen gép elvész, akkor bizalmas üzleti információk kerülhetnek illetéktelen kezekbe - és, mint megtudtuk, az Egyesült Államokban évente több mint 600 ezer laptopot hagynak el tulajdonosaik. Akár úgy, hogy a gép egyszerűen ott marad a taxi hátsó ülésén...

Biztonsági üzenetek özöne

A Microsoft fejlesztőinek remányei szerint a Vista átalakított jogosultság-kezelése a felhasználók kordában tartását is megkönnyíti majd. Jelenleg ugyanis, mint megtudtuk, az otthoni Windows-felhasználók 90 százaléka, és a munkahelyi felhasználók 85 százaléka rendszergazda-jogosultsággal rendelkezik a saját gépén - vagyis gyakorlatilag bármit bármikor elronthat. A Vista tervezői a Linux-rendszerekhez hasonlatos megoldást építettek be az operációs rendszerbe, amely egy ablakban bekéri a rendszergazda-jelszót, amikor arra van szükség.

Sőt, a Windows akkor is figyelmezteti majd a felhasználót, ha az rendszergazdaként van regisztrálva, és olyasmit csinál, amihez a legmagasabb szintű jogosultság kell. Az ilyen felpattanó üzenetablakok és biztonsági közlemények tapasztalatunk szerint valósággal özönlenek majd a felhasználókra, ami érzésünk szerint egyfajta üzenetvakságot alakít majd ki, hiszen legtöbben úgyis csak elolvasás nélkül kattintanak majd egyet az OK-gombra, csak hogy folytathassák a munkát.

Van azonban, ahol a több információ segíti majd a rendszer kezelését: a Vistába beépített teljesítmény- és stabilitás-monitor segítségével részletesen követni lehet majd, hogy a gépen milyen szoftver - például kémprogram - okoz galibát. Az eszköz ugyanis minden eseményt, és a hozzájuk tartozó, teljesítményben beállít változást rögzít és megjelenít.

Volt, aki sokallta az ikonokat

A Microsoft már korábban, önálló termékként is bemutatta az Office 2007-et, amelynek legjelentősebb újítását, a "szalagot" már megismerhettük. Ennek lényege, hogy a dokumentumok szerkesztéséhez használt parancsok nem a menükben vannak elrejtve, hanem a munkaablak tetején lévő eszköztárakon, amelyek között fülekkel lehet kapcsolgatni.

Bár az Office új külseje alapvetően mind a szakemberek, mind a felhasználók tetszését elnyerte, voltak, akik szerint a szalag túl sokat foglal el az Office munkaterületéből. Ugyan a hagyományos, csak menüs utasításkészletet nem lehet visszahozni, a fejlesztők lehetővé tették, hogy az újfajta eszköztár kattintásra jelenjen meg az ablak tetején.

A Vista felhasználóinak egy újfajta, mindeddig elsősorban a weben alkalmazott koncepcióval is meg kell ismerkedniük: a címkézéssel. A Vista fájlkezelőjében pontosvesszővel ellátott címkéket lehet aggatni az egyes dokumentumokra, amelyeket az intéző ezek szerint csoportosítva is ki tud listázni, még jobban elszakadva a fájlrendszer hagyományos felfogásától.

Egy helyen az üzenetek

Az Office - és az új Windows - közös koncepcionális újítása, hogy mindenféle üzenetváltást közös platformon kezel. A Vistában a kereső is ugyanazon a helyen jeleníti meg az e-mail, a hang- és azonnali szöveges üzeneteket, valamint a naptárbejegyzéseket. Ezeket a kereső a "communications" gyűjtőnévvel illeti, hogy magyar elnevezése mi lesz, azt még nem tudjuk. Ilyesfajta újítással például a Google Mail rukkolt elő valamivel korábban, amely a csevegést is elmenti a postafiókban.

A Microsoft annyit csavar a dolgon, hogy az Outlook is kap egy, a Messengerhez hasonló csevegő-klienst, amely a levelezőprogram fölött nyílik meg. Kíváncsian várjuk, hogy reagálnak majd erre a munkaadók, hiszen a munkaidő alatt zajló csevelyt sok cégnél tűzzel-vassal üldözik, míg máshol rendkívül hatékony munkaeszköznek tekintik.

Az irodán kívüli "való világban" pedig az azonnal üzenetküldés lett a fiatalok legkedveltebb kommunikációs eszköze az interneten. Az Outlook (egy megfelelően beállított Exchange-szerverrel a háta mögött) emellett a postafiókba érkező VoIP-hangüzenetek kezelésére is képes lesz, sőt, akár telefonon keresztül, hangvezérléssel is módosítani lehet benne a naptárbejegyzéseket. Az univerzális kommunikátorrá kinőtt szoftverrel a weboldalak RSS-hírcsatornáit is olvasni lehet majd.

SharePoint: web 2.0, házi kivitelben

Ugyan nem a Windows Vistához kapcsolódik, mivel eddig is volt, de mi a müncheni bemutatón ismerkedtünk meg alaposabban a SharePoint nevű alkalmazáscsomaggal, amely a vállalati hálózatokon zajló munkát korszerűsíti. A szoftver segítségével azok a megoldások valósulhatnak meg cégen belül, amelyeket az "új világháló", a web 2.0 közegéből ismerünk.

Az alkalmazottak többek közt központi tárhelyen oszthatják meg egymással a fájljaikat ahelyett, hogy egymásnak küldözgetnék a őket, a közös blogolásra emlékeztető módszerrel naplózhatják a közös munka folyamatait, és egy szabadon szerkeszthető tudásbázist építhetnek fel - amely leginkább a Wikipédiára hasonlít.

A Live egyelőre csak egy címke

Arról viszont kevés szó esett a bemutatón, hogy a Microsoft mit kezd majd a "valódi" webkettővel, magyarán, mi lesz a Vistát kiegészítő Windows Live és az Office Live szerepe azon túl, hogy a vásárlók előre telepített. Live Messengerre átnevezett üzenetküldővel kapják majd az új Windowsokat. Az üzleti felhasználók tehát megkapják a saját munkájukhoz szükséges eszközöket, amelyeket saját szervereiken használhatnak majd, de ezen túl még nagyon nem világos, hogy Redmondban mivel rukkolnak elő az újfajta, közösségi webes szolgáltatások terén - ha egyáltalán előrukkolnak valamivel.

Emellett még az is kérdéses, hogy mikor bukkannak majd fel az átlátszó ablakok a munkahelyi számítógépeken is, hiszen a Vista, bár sok mindenben megkönnyítené a munkát, igen erős munkaállomásokat igényel, és Magyarországon még olyan cégek is vannak, amelyek még az XP-re sem álltak át.