Tippek a tűzijáték fotózásához

Vágólapra másolva!
Sokan szeretnék megörökíteni a tűzijáték fényeit, mégis megrettennek a látszólag nehéz feladat előtt: mi összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy gyerekjáték legyen a fotózás.
Vágólapra másolva!

Egy ilyen esemény megörökítéséhez természetesen nem csupán technikai ismeretekre van szükség, fontos a tervezőkészség is némi szerencsével megfűszerezve. A fényképezésre való készülés során a következőket mégis tanácsos megfontolni:

Érkezz korán

Érdemes akár már órákkal a kezdés előtt érkezni, így alkalom nyílik a helyszín alapos feltérképezésére és az ideális nézőpont felkutatására. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne lógjanak majd különféle elektromos vezetékek, telefonkábelek a kompozícióba, és a fák lombja se legyen túlzottan zavaró. Ha mód van rá, meg lehet próbálni beszélni a közelben tartózkodó pirotechnikusokkal is, feltehetően hasznos tanácsokkal tudnak ellátni.

Használj állványt

A fénycsóvák fényképezéséhez hosszú másodperceken keresztül kell exponálni, éppen ezért nagyon fontos, hogy stabilan legyen a kamera. Erre a célra a profi fotósok állványt szoktak használni, de nem kell kétségbe esni akkor sem, ha esetleg éppen nincs kéznél egy ilyen eszköz.

Némi találékonysággal szinte bármi alkalmas lehet állványnak: az autó teteje, egy lámpaoszlop, egy pad, stb. Az állványról való fotózáskor azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a legtöbb új digigépen már van optikai képstabilizátor: ezt tűzijáték fotózásakor mindenképpen ki kell kapcsolni, különben életlen fotó lehet az eredmény.

Állítsd be a fényképezőt

Talán mondanunk sem kell, de célszerű egy jól ismert kamerával próbálkozni, vagy legalább a kölcsönkapott kütyü menüjét tanulmányozni még sötétedés előtt, hogy ne a tűzijáték közepén érjenek meglepetések. Akár már otthon, előre be lehet állítani a megfelelő értékeket.

A profibb géptípusoknál lehetőség van az expozíció kézi beállítására, melyet kiindulásnak érdemes a következőként kiválasztani: ISO 100-as fényérzékenység, F8 és F16 közötti rekeszérték, 1 és 4 másodperc közötti záridő.

Amennyiben nincs manuális üzemmód a kamerán, akkor egy előre programozott téma kiválasztása a legjobb döntés. A legtöbb amatőr gép rendelkezik tájkép (Landscape) vagy tűzijáték (Fireworks) üzemmóddal. Legrosszabb esetben a teljesen automata opciót is lehet használni, ilyenkor viszont a vakut kézzel kell kikapcsolni a fényképezőn.

Kísérletezz és élvezd a fényeket

Ilyen alapos előkészületek után már nincs más hátra, mint várni a megfelelő pillanatot, és kísérletezni a különféle beállításokkal. A komolyabb felszereltségű gépeken a záridővel lehet játszani, a belépőszintű készülékeken pedig a különböző témamódokat érdemes próbálgatni.

Persze a fenti szabályokat nem szabad túl szigorúan sem értelmezni, sokszor a legérdekesebb képek úgy születnek, ha a fotós átlépi a megszokott korlátokat. Például érdekes hatásokat lehet elérni úgy, ha a helyes fehéregyensúly helyett más beállítással készül a felvétel. Természetesen mozgatni is szabad a kamerát, sőt akár a vakut is lehet használni, némi ügyességgel hatásos portré készülhet így egy fénycsóvával a háttérben.

Halász Dániel