Fürge zsebfényképező kocafotósoknak

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a Sony kompakt termékcsaládjának egyik felsőkategóriás modelljét: a Cyber-shot W70 rendkívül fürgén végzi a dolgát. Kezdőknek ideális, sajnos viszont az új, magas érzékenységű üzemmódban zajos képeket készít.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó az év elején mutatta be a W-sorozat új, 2006-os modelljeit, név szerint a Cyber-shot W30, W50, W70, illetve W100 típusjelű termékeket. A termékskála külsejét illetően egységesnek mondható, az egyes típusok közti különbség elsősorban a képérzékelő felbontásában, illetve a hátoldali kijelző méretében mutatkozik meg. Ezek alapján a W70-es a felső középkategóriát testesíti meg, hiszen az apró masina hét megapixeles, digitális monitora pedig 2,5 col átmérőjű.

Külső kialakítás, fogás

Tesztünk során többen is sóvárogva nézték a mini fényképezőt, és ez nem is meglepő, hiszen mindössze 23 milliméter vastag a fémborítású, jó minőségű gépváz. Mivel a gép mérete az ultravékony T-sorozattal is vetekszik, az is magától értetődő, hogy kényelmesen zsebre tehető.

A gép hátoldalát javarészt a nagy LCD kijelző foglalja el, a kezelőszervek ennek jobb oldalán helyezkednek el, így akár egy kézzel is használható lenne, ha gombok valamivel nagyobb méretűek lennének.

Itt fontos kiemelni, hogy a fényképek visszanézésére szolgáló gomb szokatlan helyre került, és eleinte nehéz volt megtalálni, ezután pedig a megnyomása okozott gondot, ugyanis szinte csupán körömmel működtethető. Mindezek ellenére összességében könnyen kezelhető az apró fényképező.

Átlagos optika, autófókusz

A Sony hagyományaihoz híven ez a digigép is Carl Zeiss objektívet kapott. A háromszoros optikai zoom kisfilmes értékeken számolva 38 - 114 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást. A lencsével kapcsoltban érdekesség, hogy bár nem menetes, mégis csatlakoztatható hozzá előtétlencse egy külön kapható szerkezet segítségével, melyet az állványmenetre kell erősíteni.

A Cyber-shot W70 jó fényviszonyok között, például déli verőfényben gyorsan állít élességet, sötétben, illetve az objektív tele állásában ugyanez már sajnos nem feltétlenül volt így a teszt során. Annak ellenére, hogy autófókusz segédfényt is kapott a kütyü, gyakran sokáig elhúzódott az élességállítás, igaz, a végeredmény többnyire pontos volt.

Az átlagos felhasználó számára mégis gyorsnak tekinthető az apró szerkezet, ugyanis az optika átlagosnál gyorsabban tolódik ki és helyezkedik felvételre kész állapotba, illetve a felvételek rögzítése is minimális időt igényel, vagyis szinte azonnal készíthető a következő fénykép.

Digitális és optikai kijelző


A Sony új ultrakompakt fényképezője nem követi az idei trendet, miszerint az optikai kereső elavult dolog. A W70-est digitális és optikai keresővel egyaránt ellátták: a hátfali LCD méretére nem is lehet panasz, hiszen 2,5 collos átmérőjű, a felbontása ugyanakkor csupán 115 ezer pixeles. Ez utóbbi adat elsőre kevésnek tűnhet, ám a gyakorlatban meglepően jól teljesített.

Az átnézeti kereső a digitális monitor felett található, rendkívül kis méretű, és még dioptriaállítási lehetőséggel sem látták el, ennek ellenére sokaknak pozitívumot jelenhet, elvégre ez ma már nem egy megszokott opció a legkisebb gépeken. A kereső különösen akkor jön jól, ha lemerülőben az akkumulátor, azonban ez feltehetően ritkán fordul majd elő, ugyanis ennek élettartama kimondottan jó, akár 360 fotó rögzítésére is elegendő.

Üzemmódok

A Cyber-shot W-sorozat elsősorban az egyszerű fotózást kedvelők számára készült, amely azt jelenti, hogy manuális expozícióállítási lehetőséggel nem szerelték fel a W100-as csúcsmodellen kívül egyik készüléket sem. Ennek ellenére rengeteg opció módosítására nyílik lehetőség az automata üzemmódokban is, többek között a fehéregyensúly, illetve a fényérzékenység beállítására.

Az automata módokon kívül összesen hét különböző témamóddal látták el a kütyüt, melyek között váltva egy stílusos virtuális tárcsa jelenik meg a kijelzőn, rövid magyarázó szöveggel. Ezek között tengerpart, hó, tájkép, illetve éjszakai portré készítésére beállított opció is szerepel.

Érdemes kiemelni az úgynevezett High Sensitivity, vagyis magas érzékenységű üzemmódot is, melyhez hasonló a legtöbb idén bemutatott fényképezőgépben helyet kapott. A technológia célja, hogy minél rövidebb záridőket érjen el, ezáltal megakadályozva a téma bemozdulását. Ezt úgy éri el, hogy növeli a fényérzékenységet, a Sony W70 esetében akár ISO 1000 értékre is. Természetesen aki valamelyest jártas a technikai kérdésekben az tudja, hogy az érzékenység növelésével a kép zajossága nő, vagyis a fotó minősége romlik. ISO 400 feletti beállításnál ez nagyon észrevehetően jelenik meg a képeken.

Videófelvétel

A mozgóképfelvétel a japán gyártó többi termékéhez hasonlóan jó minőségű, egyetlen hátránya, hogy a beépített tárolóval, illetve a normál MemoryStick Duo kártyával nem használható ki teljesen, ilyenkor ugyanis nem elérhető a legjobb minőségű beállítás. Ideális esetben, vagyis Pro Duo memóriakártyát belehelyezve 640x480 pixel felbontású, 30 kép/másodperc sebességű videó rögzítésére van lehetőség.

Aki nem rendelkezik a drágább kártyatípussal, az ugyanebben a felbontásban 17 kép/másodperc sebességgel készíthet felvételeket. Filmezés közben sajnos az optikai zoom nem működik.

Végszó

A hét megapixeles érzékelővel és háromszoros optikai zoommal felszerelt Sony Cyber-shot W70 a hazai kereskedésekben jelenleg 78 ezer forint körüli összegért kapható. Ezért a pénzért egy stílusos, minőségi kivitelezésű fényképezőt adnak, mely a kezdő felhasználók örömére kizárólag automata funkciókkal van ellátva. A zsebfényképező gyorsan bekapcsol, és megfelelő fényben az élességállítással sincs probléma.

Szintén előnyére válik az új gépnek a hosszú akkumulátor-élettartam, illetve a jó minőségű videómód is. A W70 hátrányait inkább a haladóknak tűnhetnek fel: nincs manuális expozícióállítás, de még rekeszautomata mód sem, az új magas érzékenységű üzemmód pedig rendkívül zajos képeket produkál. Aki azonban szereti a gépre bízni a döntést, és javarészt jó fényviszonyok között fényképez, annak érdemes kipróbálni a W-sorozat valamelyik modelljét.