Hamis vírusirtót árult egy magyar fejlesztő

Vágólapra másolva!
Egy vírust nem irtó - igaz, közvetlenül kárt sem okozó - szoftvert találtak a HWSW munkatársai. A programból ingyenes és fizetős verzió is letezik, ám egyikük sem használható semmire.
Vágólapra másolva!

Vírusirtó programot kínál egy magyar férfi az interneten. A programot magyaroknak 3000, külföldieknek kb. 4500 forint (20 dollár). Szakértők azonban kiderítették: a szoftver semmit nem csinál, nem keres vírust, hamis vírusriasztást ad és hamis biztonságérzetet kelt. A program egyetlen alkotóeleme sem alkalmas arra, hogy friss víruskereső adatbázisként működjön, máshonnan összelopkodott, értelmetlen fájlok találhatók benne.

Valódinak tűnik, de nem az

A Furkó Antivírus néven hirdetett szoftvert szerkesztőségünk egyik számítógépén magunk is kipróbáltuk. A letölthető demó verzió telepítője gyakorlatilag ugyanolyan, mint bármely más szoftveré, egyedül a licencszerződésben lévő helyesírási hibák, illetve a fejlesztő honlapjának amatőr kivitelezése kelthetne bizalmatlanságot a vásárlókban.

Telepítését követően a Furkó Antivírus ikonja a valódi víruskeresőkhöz hasonlóan a Windows Tálcán jelenik meg, a főmenüt is ezen keresztül lehet elérni. Az alkalmazás menüjének felépítése az ismertebb biztonsági szoftverekéhez hasonló, a benne szereplő kifejezések is ismerősek lehetnek más, valódi vírusirtó szoftverekből. Az alkalmazás vírusminta-frissítési funkciót is kínál, ez azonban teljesen hasznavehetetlen, mivel a friss adatbázis gyanánt a MoorHuhn 2 nevű csirkelövöldözős játékprogram egyik állományát tölti le - mondta el érdeklődésünkre Csiszér Béla vírusszakértő.

Értelmetlen fájlok

A szakember arra is felhívta figyelmünket, hogy Furkó Antivírus data.dat nevű fájlja valójában egy autóverseny közvetítését tartalmazó mp3 hangfájl, mindennemű valódi funkció nélkül. A kamu víruskereső másik sajátossága, hogy bármilyen PC-re is telepítik, mindig ugyanazokban a fájlokat találja fertőzöttnek: ezek az állományok egyébként a Windows részét képezik, károkozót nem tartalmaznak, ráadásul ha másik mappába helyezik át őket, a "víruskereső" sem talál többé bennük férgeket.

Csiszér szerint ugyan elképzelhető, hogy a program valóban képes néhány primitívebb vírus eltávolítására, a szakértő azonban semmiképp nem ajánlja használatát a fent vázolt kamu-funkciók miatt. A program demója valószínűleg nem okoz kárt a PC-ken, mivel nem rendelkezik törlési funkcióval. Gond esetleg abból adódhat, ha valaki a hamis riasztás nyomán letörli az egyébként teljesen ártatlan Windows-fájlokat, illetve amivel még bajt okozhat egy ilyen program, az a hamis biztonságérzet, amit a felhasználókban kelthet: aki telepíti, azt hiheti, hogy védve van a vírusoktól - holott erről szó nincs.

A program licencszerződése - amit a felhasználók a telepítéskor elfogadnak - kizárja a felelősségvállalást - szó szerinti idézésben: a szoftver használatából vagy használhatatlanságából eredő károkért a fejlesztő nem felel. A szerződés szerint a regisztrációs díjat sem követelheti vissza a gyanútlan, megtévesztett felhasználó.

Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: hiába a felelősséget kizáró, illetve a pénzvisszafizetést elutasító klauzula a szerződésben, az általános szavatossági szabályok értelmében hibás teljesítésre hivatkozva a felhasználók kérhetnek először működő vírusirtó programot, ha ezt a fejlesztő nem tudja teljesíteni, akkor vissza kell fizetnie a pénzt. Ennek az igénynek az érvényesítésére két éve van a felhasználóknak. Ha nem fizetne a fejlesztő, békéltető testület, illetve polgári bíróság elé lehet vinni az ügyet. Úgyszintén bíróság ítélhetne meg kártérítést, ha a program ellenére valakinek mégis vírusos lenne a gépe, és emiatt kár érné.

Kathy szerint az eset kapcsán érdemes lehet megvizsgálni, hogy nem csalásról van-e szó, ami akkor áll fenn, ha bebizonyosodik, hogy Furkó szándékosan rossz (azaz hasznavehetetlen) programot kínált. Úgyszintén vizsgálhatná az ügyet a Gazdasági Versenyhivatal is a megtévesztő hirdetések vonatkozásában.

A fejlesztő korábban húszezer forintért hirdetett a millió dolláros honlapon - egy kis tízszer tíz pixeles ikonja még most is ott díszeleg a weboldalon, valamint internetes apróhirdetésekben a mai napig kínálja semmire sem jó termékét. Mással is próbálkozott a kispályás fejlesztő: a Stifolder nevű blogger szerint régebben egy elektronikus könyvben kínálta a gyors meggazdagodás titkát. A titok ára 3 ezer forint volt, de Furkó azt is leszögezte, hogy az összegről nem tud számlát adni. Szintén Furkó-fejlesztés az AdTetrix nevű program, melynek négyzetrácsokra osztott hirdetési felületeinek darabját 5 ezer dollárért (egymillió forint) lehetett megvásárolni. Túl nagy igény aligha mutatkozott a marketingötlet iránt, mivel a játék weboldala azóta megszűnt, s magában a programban sincsen egyetlen reklám sem.

A domainbejegyzés adatai szerint biharnagybajomi férfit telefonon nem tudtuk utolérni: a HWSW-n napvilágot látott anyag óta ki van kapcsolva a telefonja, ha mégis bekapcsolja, következetesen bontja a vonalat minden egyes hívásnál.