Jönnek a gondolatolvasó számítógépek

Vágólapra másolva!
A gép az arckifejezésből olvassa majd le a felhasználó érzelmeit, ami segíthet vezetés vagy tanulás közben - és a reklámozóknak is.
Vágólapra másolva!

Egy biccentés, egy mosoly vagy az összevont szemöldök is üzenetet hordoz majd a gondolatolvasó számítógépnek, amely az arckifejezések segítségével próbálja megfejteni a felhasználó érzelmeit. A technológiát brit és amerikai tudósok közösen fejlesztették ki, és egy Londonban nyíló technológiai kiállításon mutatkozik be a nagyközönség előtt - adta hírül a Reuters.

Érzelmi reakció

"Az általunk kidolgozott rendszer lehetővé teszi számos érzelem azonosítását egyszerűen azáltal, hogy egy kamerát irányítunk a felhasználóra" - mondta el Peter Robinson, a Cambridge-i Egyetem professzora a brit hírügynökségnek. Ő és munkatársai abban reménykednek, hogy széles körben lehet majd alkalmazni a gondolatolvasó számítógépet az autóvezetés biztonságosabbá tételétől a hatékonyabb reklámozásig.

"Képzeljünk el egy számítógépet, amely megtalálja a legmegfelelőbb érzelmi pillanatot ahhoz, hogy eladjon nekünk valamit, egy olyan jövőt, amelyben a mobiltelefonok, autók és webszájtok reagálnak az érzelmeinkre." Az autó vezetés közben felismerné, ha a vezető elfáradt, összezavarodott, vagy online tanulás közben a számítógép meg tudná állapítani, hogy a felhasználó megértette-e az anyagot.

Autókba kerülhet először

A programot színészek segítségével tanították be az arckifejezések leolvasására, de Robinson szeretné, ha még több adatot nyernének a kiállítás látogatóinak segítségével, akiket fel is kérnek arra, hogy vegyenek részt a kísérletben. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóival együtt dolgozó brit tudósok hamarosan szeretnék a testtartás és a gesztusok jeleinek értelmezésére is megtanítani a szoftvert.

A kutatók már megkezdték az együttműködést egy nagy autógyártóval is, és Robinson professzor szerint a technológia öt éven belül bekerülhet az első modellekbe. Azoknak pedig, akik nem szeretnék majd, hogy a körülöttük lévő eszközök folyamatosan figyeljék őket, a tudós azt a megoldást javasolja, hogy egyszerűen takarják le a miniatűr kamerákat.